Business Essentials 8th Canadian Edition By Ronald J. Ebert – Test Bank

$20.00

Category:

Description

INSTANT DOWNLOAD WITH ANSWERS

Business Essentials 8th Canadian Edition By Ronald J. Ebert – Test Bank

Chapter 6   Managing the Business Enterprise

 

6.1   Multiple-Choice Questions

 

1) Which of the following are managers?

  1. A) President of IBM
  2. B) Prime minister of Canada
  3. C) Head of the business department at a local college
  4. D) Shipping dock foreman
  5. E) All of these are managers.

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 123

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

2) Top managers at Cortland are involved in the planning process, and they have just finished setting goals for the company. What should they do next?

  1. A) Develop plans to achieve the goals
  2. B) Determine whether a gap exists between the company’s current situation and its desired situation
  3. C) Assess the effectiveness of the plan before proceeding further
  4. D) Implement the plans that are necessary to reach the goals that have been set
  5. E) None of these

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 123

Skill:  Application

Objective:  6.1

 

3) Lenore is heading up a planning team at her company. The team has just completed the job of developing plans to reach the company’s goals. What should they do next?

  1. A) Set new corporate goals
  2. B) Determine whether a gap exists between the company’s current situation and its desired situation
  3. C) Assess the effectiveness of the plan before proceeding further
  4. D) Implement the plan that has been developed
  5. E) None of these

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 123

Skill:  Application

Objective:  6.1

 

4) Managers at Edson Corp. have decided to embark on a systematic planning process. What should they do first?

  1. A) Determine how well employees understand the current plan
  2. B) Establish goals for the organization
  3. C) Determine whether a gap exists between the company’s desired and actual position
  4. D) Develop plans to achieve the desired goal
  5. E) Implement new plans

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 123

Skill:  Application

Objective:  6.1

 

5) The president of Bob’s Barbecue is reassessing his company’s goals with the expectation that the company strategy will be modified. He is involved in

  1. A) staffing.
  2. B) planning.
  3. C) directing.
  4. D) organizing.
  5. E) controlling.

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 123

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

6) Determining what a firm needs to do and how best to accomplish that is called

  1. A) controlling.
  2. B) staffing.
  3. C) directing.
  4. D) planning.
  5. E) organizing.

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 123

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

 

7) Which of the following best captures the difference between efficiency and effectiveness?

  1. A) Efficiency means doing what the company’s engineers want, while effectiveness means doing what consumers want.
  2. B) Efficiency means maximizing output, while effectiveness means maximizing profit.
  3. C) Efficiency means doing things right, while effectiveness means doing the right things.
  4. D) Efficiency means doing what production wants, while effectiveness means doing what marketing wants.
  5. E) Efficiency means working as fast as possible without regard to product quality, while effectiveness means working more carefully and paying attention to quality.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 123

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

8) The purpose of the four-part management process is to

  1. A) determine what the organization needs to do.
  2. B) create jobs for society.
  3. C) monitor the organization’s performance in order to ensure that goals are achieved.
  4. D) increase employee satisfaction.
  5. E) achieve the organization’s goals of supplying various products and services to society.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 123

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

9) When the CEO of Compaq Computers broke the company down into several smaller units, each responsible for its own functions, he was engaging in the management function of

  1. A) organizing.
  2. B) staffing.
  3. C) planning.
  4. D) controlling.
  5. E) directing.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

 

10) Determining the jobs to be performed and how best to arrange the jobs into a logical system is known as

  1. A) controlling.
  2. B) decision making.
  3. C) management.
  4. D) entrepreneurship.
  5. E) organizing.

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

11) Organizing involves

  1. A) developing an efficient plan for the use of time.
  2. B) developing an organizational chart.
  3. C) determining who reports to whom and what each employee does.
  4. D) structuring the necessary resources to complete a particular task.
  5. E) determining how best to use available material resources.

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

12) When Millie was appointed president of Goodcare Hospital, she noticed that the former president had all the major functions reporting directly to him. She is analyzing the functions to see how they could be restructured to be more efficient. She is engaged in the management process of

  1. A) planning.
  2. B) staffing.
  3. C) organizing.
  4. D) directing.
  5. E) controlling.

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

13) Guiding and motivating employees to meet an organization’s objectives is called

  1. A) controlling.
  2. B) planning.
  3. C) organizing.
  4. D) leading.
  5. E) staffing.

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

14) The management process which involves interactions between managers and their subordinates is

  1. A) leading.
  2. B) planning.
  3. C) controlling.
  4. D) organizing the jobs.
  5. E) decision making.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

15) Steve motivates employees by rewarding them with additional vacation time when standards are achieved. Steve is involved in the management function of

  1. A) leading.
  2. B) controlling.
  3. C) planning.
  4. D) organizing.
  5. E) It is not possible to tell with the information provided.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

16) Doreen has been tracking product sales for McCoy Industries. She notices that sales of surgical supplies have fallen off in the past six months and she is considering strategies to reverse this trend. This is an example of what function of the management process?

  1. A) Planning
  2. B) Organizing
  3. C) Leading
  4. D) Controlling
  5. E) Budgeting

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

 

17) Scott is the store manager at one of the Computers R Us retail stores. Each Monday he meets with all the employees to review the assignments for the week and provide assistance for those who need it. Scott is engaged in the management process of

  1. A) planning.
  2. B) organizing.
  3. C) controlling.
  4. D) staffing.
  5. E) leading.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

18) Scott, the manager of a Computers R Us store, in reviewing the sales results from last week noticed that all but one employee was on target. As he contemplated how to fix the problem, he was engaged in the management process of

  1. A) controlling.
  2. B) organizing.
  3. C) planning.
  4. D) directing.
  5. E) staffing.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

19) Cheryl is a newly appointed manager. She wants to do a good job with regard to the controlling function of management. In terms of the control process, what is the first thing she should do?

  1. A) Adjust the standards
  2. B) Continue with current activities
  3. C) Compare performance with standards
  4. D) Establish standards
  5. E) Measure employee performance

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Application

Objective:  6.1

 

20) The first step in the control process is to

  1. A) establish standards.
  2. B) determine the jobs to be performed.
  3. C) determine what the organization needs to do.
  4. D) measure performance.
  5. E) define the problem.

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

21) At the end of the budget period, Mary compares actual performance against standards. When she does this, she is performing the ________ function of management.

  1. A) planning
  2. B) organizing
  3. C) leading
  4. D) controlling
  5. E) negotiation

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

22) Amy Madison has been tracking product sales for McCoy Industries. She notices that sales of surgical supplies have fallen off in the past six months and she is considering strategies to reverse this trend. This is an example of the ________ management function.

  1. A) planning
  2. B) organizing
  3. C) leading
  4. D) controlling
  5. E) negotiation

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

23) Controlling involves

  1. A) monitoring expenses and revenues to ensure that the company is profitable.
  2. B) reviewing data to ensure that employees are doing what they are supposed to do.
  3. C) reviewing all financial and productivity data to ensure that the company is achieving its goals.
  4. D) monitoring the firm’s performance and acting to bring it in line with the firm’s goals.
  5. E) ensuring that all policies and procedures are followed within a company.

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 124

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

24) Which of the following is correct with regard to the question of whether management is an art or a science?

  1. A) Management is clearly an art because it does not place much emphasis on quantitative methods.
  2. B) Because many management problems can be approached in ways that are rational, logical, objective, and systematic, management is a science.
  3. C) Because managers must rely heavily on interpersonal skills and on abstract conceptual thinking, management is an art.
  4. D) Management is partly an art and partly a science.
  5. E) Management is neither an art nor a science; rather, it is a profession.

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 125

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

25) Vice-president, treasurer, chief executive officer, and president are found at the ________ level of management.

  1. A) first-line
  2. B) intermediate
  3. C) top
  4. D) middle
  5. E) officer

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 127

Skill:  Knowledge

Objective:  6.2

 

26) The title “division manager” is an example of a ________ management position.

  1. A) lower
  2. B) middle
  3. C) liaison
  4. D) first-line
  5. E) top

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 128

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

 

 

27) Middle managers can typically have any of the following job titles except

  1. A) general manager.
  2. B) operations manager.
  3. C) plant manager.
  4. D) production supervisor.
  5. E) division manager.

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 128

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

28) A transit supervisor who monitors bus schedules, passenger safety, and the behaviour of bus drivers is a ________ manager, while a plant manager in a manufacturing plant is a ________ manager.

  1. A) middle; top
  2. B) officer; supervisor
  3. C) top; middle
  4. D) middle; first-line
  5. E) first-line; middle

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 127-128

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

 

29) A flight-services manager for a specific Air Canada flight is a ________ manager, while a chief financial officer for a consumer products company is a ________ manager.

  1. A) middle; top
  2. B) officer; supervisor
  3. C) first-line; top
  4. D) middle; first-line
  5. E) first-line; middle

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 127-128

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

 

30) Supervisor, office manager, and group leader are at the ________ management level.

  1. A) middle
  2. B) officer
  3. C) top
  4. D) intermediate
  5. E) first-line

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 128

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

 

 

31) ________ managers are responsible for a company’s system for creating goods and services, while ________ managers are responsible for the development, pricing, promotion, and distribution of products and services.

  1. A) Marketing; production
  2. B) Production; marketing
  3. C) Financial; production
  4. D) Human resource; marketing
  5. E) Information; marketing

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

32) Mark is one of the managers who is responsible for getting his company’s products from producers to consumers. Mark is a(n) ________ manager.

  1. A) production
  2. B) operations
  3. C) information
  4. D) marketing
  5. E) human resource

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

 

33) Rachelle is one of the managers responsible for hiring, training, evaluation, and compensation of employees. She is a(n) ________ manager.

  1. A) research and development
  2. B) operations
  3. C) financial
  4. D) human resource
  5. E) information

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 128

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

 

 

34) Leslie is one of the managers responsible for planning and overseeing the firm’s accounting function and publication of the annual report. Leslie is a(n) ________ manager.

  1. A) marketing
  2. B) financial
  3. C) operations
  4. D) human resources
  5. E) information

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

 

35) The ________ managers are responsible for production, inventory, and quality control.

  1. A) operations
  2. B) finance
  3. C) human resources
  4. D) marketing
  5. E) information

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 128

Skill:  Knowledge

Objective:  6.2

36) Mintzberg’s research on managers showed which of the following?

  1. A) Managers prefer written media.
  2. B) Managers work under varying degrees of pressure, sometimes being very busy, and sometimes much less busy.
  3. C) Managers typically begin a task and then work on it until it is finished.
  4. D) Managers have a preference for historical data rather than “live action.”
  5. E) None of these.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

 

37) With respect to the concepts of management roles and management functions, it is correct to say that

  1. A) focusing on management functions is a more effective way to view management than focusing on management roles.
  2. B) the idea of management roles is more relevant for private sector companies, and the idea of management functions is more relevant for government organizations.
  3. C) managers who focus on roles have more highly satisfied subordinates than managers who focus on functions.
  4. D) management functions give us a good general idea of what managers do, while management roles give us an understanding of the specific details of managerial work.
  5. E) all of these are correct.

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

38) If a manager attends a subordinate’s wedding, this is an example of the ________ role.

  1. A) liaison
  2. B) entrepreneur
  3. C) figurehead
  4. D) leader
  5. E) disseminator

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

39) When a manager responds to a strike at a supplier, the manager is acting in the ________ role.

  1. A) disturbance handler
  2. B) liaison
  3. C) monitor
  4. D) resource allocator
  5. E) leader

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

40) Ronald Koslowsky, a marketing manager at Wintron Co., receives a telephone call from LeRoy Shelton, a marketing manager at Young-Times Inc. The two chat socially, occasionally talking about different parts of their work. This is an example of a manager operating in Mintzberg’s ________ role.

  1. A) disseminator
  2. B) spokesperson
  3. C) liaison
  4. D) negotiator
  5. E) resource allocator

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

41) Tom Smith Jr., a manager responsible for hockey stick tape production at StickStuck Corp., spontaneously tours the plant to check on what’s going on. By so doing, Tom is functioning in Mintzberg’s ________ role.

  1. A) resource allocator
  2. B) monitor
  3. C) figurehead
  4. D) leader
  5. E) liaison

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

42) Jack Leutens, senior manager of marketing research at Tromex Enterprises, calls in seven of his subordinates to brief them on his recent research findings regarding new machinery that might be relevant for Tromex. This is an example of a manager functioning in the role Mintzberg called the

  1. A) leader.
  2. B) disseminator.
  3. C) monitor.
  4. D) spokesman.
  5. E) resource allocator.

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

 

43) “Ms. Jensen, there’s someone here from the radio station to interview you about the explosion.” Ms. Jensen is about to function in the role Mintzberg described as

  1. A) monitor.
  2. B) disseminator.
  3. C) spokesperson.
  4. D) resource allocator.
  5. E) leader.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

44) Midge thought anxiously about how to position her company for the future. By so doing, Midge functioned in the role Mintzberg called

  1. A) negotiator.
  2. B) spokesperson.
  3. C) entrepreneur.
  4. D) resource allocator.
  5. E) figurehead.

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

45) “Hey Reg! I just caught two kids shoplifting! What do I do now?” the assistant manager said to his boss, Reg Caluza. Reg was about to function in the role Mintzberg identified as the

  1. A) spokesperson.
  2. B) figurehead.
  3. C) disturbance handler.
  4. D) resource allocator.
  5. E) monitor.

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

 

46) Cecil and Cyrus, two of Simpson’s top employees, stormed into their manager’s office. Both were intent on securing approval from her for projects they were proposing for the company. Shelly Simpson, manager at Soho, Howso, Tatso, & Associates, was about to function in the role Mintzberg identified as the

  1. A) resource allocator.
  2. B) entrepreneur.
  3. C) figurehead.
  4. D) liaison.
  5. E) monitor.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

47) Burton Kinzel, vice-president of personnel at QVJ Corporation, sat down at the bargaining table across from the leader of the union, Vladmir Ramonovitch. Burton’s expertise in the managerial role Mintzberg called ________ was about to be tested.

  1. A) entrepreneur
  2. B) liaison
  3. C) disseminator
  4. D) figurehead
  5. E) negotiator

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

48) “Excuse me,” the secretary began. “Don’t you have a 3:30 appointment to present a gold watch to Mr. Chung?” The manager froze in her tracks, realized the secretary was correct, and immediately began preparing herself to fulfill the managerial role identified by Mintzberg as

  1. A) figurehead.
  2. B) leader.
  3. C) disseminator.
  4. D) liaison.
  5. E) entrepreneur.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

 

49) Mintzberg’s research on managers showed which of the following?

  1. A) Managers work at an unrelenting pace.
  2. B) Managers work under varying degrees of pressure, sometimes being very busy, and sometimes much less busy.
  3. C) Managers prefer written media.
  4. D) Managers have a preference for historical data rather than “live action.”
  5. E) Managers typically begin a task and then work on it until it is finished.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 129

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

50) Technical skills are especially important for

  1. A) middle-level managers.
  2. B) members of the board of directors.
  3. C) top-level managers.
  4. D) company presidents.
  5. E) first-line managers.

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 130

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

51) The ability to type, to create a spreadsheet, or to write a computer program are examples of which basic management skill?

  1. A) Decision making
  2. B) Conceptual
  3. C) Human relations
  4. D) Time-management
  5. E) Technical

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

52) At what level of management are technical skills relatively unimportant?

  1. A) Bottom
  2. B) Top
  3. C) Front-line supervisor
  4. D) First-line
  5. E) Middle

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

 

53) The technical skills, human relations skills, and conceptual skills of managers

  1. A) shift in their degree of importance as the manager rises to the top of the organization.
  2. B) shift so that the technical skills become more important to the higher level manager.
  3. C) retain the same degree of importance as a manager progresses “up the organization ladder” to the top.
  4. D) shift so that the conceptual skills become less important to the higher level manager.
  5. E) shift so that human relations skills become more important than conceptual skills to the higher level manager.

Answer:  A

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

54) All of the following statements about basic management skills are correct except

  1. A) they include the ability to think in the abstract.
  2. B) they include human relations skills.
  3. C) they include time-management skills.
  4. D) the emphasis on each skill remains the same regardless of the level of management.
  5. E) they are skills that are needed by all managers.

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

55) In his job, Marcus has found that the ability to think in the abstract, to diagnose and analyze different situations, and to see beyond the present is crucial. Marcus must therefore possess ________ skill.

  1. A) technical
  2. B) intuition
  3. C) conceptual
  4. D) human relations
  5. E) decision-making

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

56) A study by Google of the “Habits of Highly Effective Google Managers” found that the top-ranked managers were

  1. A) strongest on technical skills, but also paid attention to human relations problems.
  2. B) even-tempered bosses who made time for one-on-one meetings, and who helped subordinates work through problems.
  3. C) strong on conceptual skills and were able to envision the activities that needed to be carried out in order for Google to be successful.
  4. D) strong on human relations skills, but did not spend an excessive amount of time dealing with subordinates.
  5. E) strong on decision-making and time management skills

Answer:  B

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

57) A study by Google found that technical expertise ranked last among a list of eight “Habits of Highly Effective Google Managers.” What was at the top of the list?

  1. A) Bosses who had a strong concern for social responsibility and ethics.
  2. B) Bosses who completed their work in a timely fashion.
  3. C) Bosses who did what they promised.
  4. D) Bosses who were even-tempered, who made time for one-on-one meetings, and who helped subordinates work through problems.
  5. E) Bosses who protected their employees from harassment by managers in other divisions.

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 130

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

58) Selection of the best course of action in a particular situation is known as

  1. A) organizing.
  2. B) planning.
  3. C) management.
  4. D) decision making.
  5. E) controlling.

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 131

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

 

59) Technical skills are especially important for Tim. He is likely a

  1. A) first-line supervisor.
  2. B) top-level manager.
  3. C) member of the board of directors.
  4. D) middle-level manager.
  5. E) vice-president.

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

60) The basic management skill that is demonstrated in one’s ability to think in the abstract and to see beyond the present situation is ________ skill.

  1. A) human relations
  2. B) time-management
  3. C) technical
  4. D) decision-making
  5. E) conceptual

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 130

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

61) Jim wants to apply the rational decision-making process to a management problem he is facing. He has already recognized and defined the decision-making situation. What should he do next?

  1. A) Select the best alternative
  2. B) Identify alternatives
  3. C) Evaluate alternatives
  4. D) Implement the chosen alternative
  5. E) Follow up and evaluate the results

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 131

Skill:  Application

Objective:  6.3

 

 

62) Which of the following is correct with respect to the concepts of certainty, risk, and uncertainty?

  1. A) The majority of managerial decisions are made under conditions of certainty.
  2. B) In a situation of risk, the alternatives are known, but costs are simply probabilities.
  3. C) In a situation of uncertainty, the manager knows the alternatives that are available, but not the outcomes that will result from a specific alternative.
  4. D) There is very little difference between the conditions of risk and uncertainty because in both the outcome is unclear.
  5. E) Under a condition of certainty, profits are guaranteed.

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 131

Skill:  Application

Objective:  6.3

 

63) Marilyn is involved in making an important decision regarding the purchase of new equipment for her company’s only manufacturing plant. She has just identified several alternative possibilities that will solve the problem that is facing her. What should she do next?

  1. A) Select the best alternative
  2. B) Identify alternatives
  3. C) Evaluate the alternatives
  4. D) Implement the chosen alternative
  5. E) Follow up and evaluate the results

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 131-132

Skill:  Application

Objective:  6.3

64) When Boeing and Airbus were trying to decide how they should respond to the question of how they could increase their international capacity, they were in what stage of the rational decision-making process?

  1. A) Select the best alternative
  2. B) Identify alternatives
  3. C) Evaluate alternatives
  4. D) Implement the chosen alternative
  5. E) Follow up and evaluate the results

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 131-132

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

 

65) When Airbus decided to develop and manufacture a new jumbo jet to meet the demand for increased international travel, it was involved in what stage of the rational decision-making process?

  1. A) Select the best alternative
  2. B) Identify alternatives
  3. C) Evaluate alternatives
  4. D) Implement the chosen alternative
  5. E) Follow up and evaluate the results

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 131-132

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

66) What does the term “escalation of commitment” mean?

  1. A) As a project proceeds toward successful completion, managers make an increased commitment to doing a good job
  2. B) The actions that managers take as they try to get the outcomes they desire
  3. C) As a project proceeds, managers become increasingly committed to it even if there is evidence that it is not working out as planned
  4. D) It refers to how much a manager is willing to gamble when making decisions
  5. E) None of these

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

67) A study of 293 Canadian office workers found that ________ percent believed that office politics was at least somewhat necessary in order to get ahead in their organization.

  1. A) 11
  2. B) 25
  3. C) 41
  4. D) 59
  5. E) 71

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

68) What is the primary purpose of setting a goal for an organization?

  1. A) Determining if the firm is highly leveraged
  2. B) Making workers think in quantitative terms
  3. C) Identifying threats and opportunities
  4. D) Assuring successes for the firm
  5. E) Providing guidance and direction for all managers

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

69) Port Metro Vancouver’s successful reduction of container “dwell time” illustrates which basic purpose of goal setting?

  1. A) Goal setting provides direction, guidance, and motivation for managers.
  2. B) Goal setting helps firms allocate resources.
  3. C) Goal setting helps to define corporate culture.
  4. D) Goal setting helps managers assess performance.
  5. E) It does none of the above.

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

70) When used as the means for measuring success or failure, goals are operating as

  1. A) management tools.
  2. B) budget standards.
  3. C) bonus criteria.
  4. D) performance targets.
  5. E) motivators.

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

71) Beta Company has set a goal of increasing sales by 10% this year. This goal will most likely have the effect of

  1. A) motivating managers.
  2. B) assisting in the allocation of advertising dollars.
  3. C) assisting in the allocation of resources.
  4. D) providing direction for managers.
  5. E) all of these.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

72) When Atco says it wants to provide products and services to the energy and resource industries, that is their

  1. A) corporate strategy.
  2. B) mission.
  3. C) purpose.
  4. D) intuition.
  5. E) goal.

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

73) Which of the following best describes a mission?

  1. A) An objective that a business hopes and plans to achieve
  2. B) A broad set of organizational plans for implementing decisions made for achieving organizational goals
  3. C) The shared experiences, stories, beliefs, and norms that characterize an organization
  4. D) An organization’s statement of how it will achieve its purpose in the environment in which it conducts business
  5. E) An organization’s competitive standing in the marketplace

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

74) Rolex sells high-quality, high-priced watches through selected jewellery stores. This is their

  1. A) corporate performance target.
  2. B) long-term goal.
  3. C) strategic goal.
  4. D) purpose.
  5. E) mission.

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

75) Both Rolex and Timex want to sell watches at a profit. They share a common

  1. A) purpose.
  2. B) corporate performance target.
  3. C) mission.
  4. D) long-term goal.
  5. E) strategic goal.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

76) Reebok wants to make a profit by manufacturing and selling athletic shoes and related merchandise. This is their

  1. A) strategic goal.
  2. B) long-term goal.
  3. C) purpose.
  4. D) short-term goal.
  5. E) mission.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

77) A mission statement is

  1. A) a statement of how an organization will achieve its purpose in the environment in which it conducts its business.
  2. B) solely for people visiting the company so they understand what the company does.
  3. C) not necessary for smaller businesses.
  4. D) the same as a purpose.
  5. E) a statement developed by the board of directors to guide the business.

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

78) 3M Corp.’s stated goal of earning 30 percent of its profits from sales of products less than four years old is an example of goals that

  1. A) define corporate culture.
  2. B) help assess performance.
  3. C) help allocate resources.
  4. D) provide direction.
  5. E) help make decisions.

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

 

79) Mega Computer has decided that within the next five years it wants to become an industry leader in disk drive technology, a technology that has little existing support inside the company at this time. This goal will

  1. A) help assess performance.
  2. B) help make decisions.
  3. C) help allocate resources.
  4. D) provide direction.
  5. E) help define corporate culture.

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

80) Toyota’s goal to sell 200 000 vehicles in Canada in 2012 illustrated which basic purpose of goal setting?

  1. A) Goal setting provides direction, guidance, and motivation for managers.
  2. B) Goal setting helps firms allocate resources.
  3. C) Goal setting helps to define corporate culture.
  4. D) Goal setting helps managers assess performance.
  5. E) None of the above

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

81) By looking at the sales potential for each product we can use goals to

  1. A) help define corporate culture.
  2. B) help allocate resources.
  3. C) help assess performance.
  4. D) help make decisions.
  5. E) provide direction.

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

82) Long-term goals typically relate to time periods in the range of ________ years, while intermediate goals usually cover a time period of ________ years.

  1. A) 5 years or more; 1 to 5 years
  2. B) more than 10 years; less than a year
  3. C) 1 to 5 years; more than 10 years
  4. D) more than 1 year but less than 3 years; 5 years or more
  5. E) less than a year; more than 1 year but less than 3 years

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 134

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

83) The mission of a company is usually set by

  1. A) top managers.
  2. B) a planning committee comprised of first-line supervisors and mid-level managers.
  3. C) the board of directors.
  4. D) shareholders.
  5. E) All of these work together to determine the mission.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

84) If Ben and Jerry’s Ice Cream has a goal of investing 2 percent of their after-tax profits in charitable contributions, that goal

  1. A) helps allocate resources.
  2. B) helps assess performance.
  3. C) provides direction.
  4. D) helps to define corporate culture.
  5. E) helps make decisions.

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

85) The management of Critters Galore, a nation-wide retailer of pet supplies, has decided that its share of the market is too small and they have a target of increasing their current market share from 25 percent to 40 percent. Everyone is expected to do whatever it takes to achieve this goal. The market is very competitive and Critters Galore will need to be very aggressive. The goal

  1. A) helps to define corporate culture.
  2. B) helps allocate resources.
  3. C) provides direction.
  4. D) helps make decisions.
  5. E) helps assess performance.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

 

86) Mega Computer has a goal of reducing its manufacturing costs by 15 percent over the next three years. Each of the manufacturing managers has been given tasks to reach this goal. In this case the goal

  1. A) helps assess performance.
  2. B) provides direction.
  3. C) helps allocate resources.
  4. D) helps make decisions.
  5. E) defines corporate culture.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

87) General Electric’s goal is to have each of its divisions be #1 or #2 in its industry. The primary effect of this goal is to

  1. A) allocate resources.
  2. B) assess performance.
  3. C) provide direction.
  4. D) define corporate culture.
  5. E) make decisions.

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

88) With respect to the concepts of “purpose” and “mission,” which of the following is correct?

  1. A) A purpose is a statement of how an organization will behave with respect its stakeholders.
  2. B) A mission is only relevant for not-for-profit organizations, while a purpose is relevant only for profit-making businesses.
  3. C) A purpose is an organization’s reason for being.
  4. D) There is really no difference between a purpose and a mission.
  5. E) A purpose is only relevant for not-for-profit organizations, while a mission is relevant only for profit-making businesses.

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

 

89) Which of the following best describes a mission statement?

  1. A) An objective that a business hopes and plans to achieve
  2. B) A broad set of organizational plans for implementing decisions made for achieving organizational goals
  3. C) The shared experiences, stories, beliefs, and norms that characterize an organization
  4. D) How an organization will achieve its purpose in the environment in which it conducts business
  5. E) None of these

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

90) Which of the following is correct with respect to Bombardier’s strategy of competing with Boeing and Airbus?

  1. A) The new C-Series jet was ready for the market sooner than expected, and customers were not ready to make buying decisions.
  2. B) Bombardier has so far been very successful at competing with Boeing and Airbus.
  3. C) Cost overruns and delays in development of the C-Series jet have cause major problems for Bombardier.
  4. D) Bombardier has abandoned the effort to compete with Boeing and Airbus.
  5. E) None of these are correct.

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 136

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

91) Maple Leaf Foods’ plan to increase its earnings by more than 75 percent by 2015 is an example of a(n) ________ plan, while Coca-Cola’s plan to increase sales in Europe by building European bottling facilities is an example of ________ planning.

  1. A) tactical; strategic
  2. B) strategic; tactical
  3. C) efficiency; effectiveness
  4. D) operational; tactical
  5. E) effectiveness; efficiency

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 136

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

 

92) A(n) ________ is a plan which is decided by a firm’s top management and which reflects the company’s priorities, as well as the steps needed to meet strategic goals.

  1. A) tactical plan
  2. B) operational plan
  3. C) standing plan
  4. D) strategic plan
  5. E) single-use plan

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 136

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

93) Top managers are to middle and lower-level managers as

  1. A) a strategic plan is to an operational plan.
  2. B) vertical integration is to horizontal integration.
  3. C) a computer is to a server.
  4. D) market penetration is to product development.
  5. E) cost leadership is to differentiation.

Answer:  A

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 136

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

94) Which of the following best describes a functional strategy?

  1. A) A strategy for determining the firm’s overall attitude toward growth and the way it will manage its businesses or product lines
  2. B) A strategy at the business-unit or product-line level that focuses on improving a firm’s competitive position
  3. C) A strategy by which managers in specific areas decide how best to achieve corporate goals through productivity
  4. D) A strategy that assists first-line managers in making day-to-day decisions about motivating employees
  5. E) A strategy that integrates an organization’s marketing goals into a cohesive whole by focusing on the ideal product mix to achieve maximum profit potential

Answer:  C

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

95) Strategic goals are

  1. A) derived from the environmental analysis.
  2. B) intermediate goals derived directly from a firm’s long-term goals.
  3. C) long-term goals derived directly from a firm’s mission statement.
  4. D) derived from the organizational analysis.
  5. E) derived from strategic plans.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 134

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

96) Magna Corp. managers have just completed a top-level process that involved the setting of strategic goals. What should they do next?

  1. A) Match the organization and its environment
  2. B) Do a SWOT analysis
  3. C) Examine the threat of escalation of commitment to the strategic goals
  4. D) Make sure that the production department can produce the necessary products at an acceptable level of quality
  5. E) None of these

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Application

Objective:  6.4

 

97) Lynne Smith, chief financial officer for Web Industries, is working on a broad set of organizational plans for implementing the decisions made for achieving organizational goals. Lynne is developing a ________ for Web Industries.

  1. A) formula
  2. B) blueprint
  3. C) function
  4. D) strategy
  5. E) mission

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

 

98) Suppose that within the next four years McDonald’s wants to double the number of franchised restaurants in the Toronto area. This is

  1. A) a short-term goal.
  2. B) an intermediate goal.
  3. C) a strategic target.
  4. D) a long-term goal.
  5. E) a midrange goal.

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 134

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

99) The purpose of ________ strategy is to determine the businesses the firm will be in and how these businesses will relate to each other.

  1. A) corporate
  2. B) business
  3. C) mission
  4. D) functional
  5. E) fundamental

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

100) Strategy formulation is the

  1. A) creation of a broad program for defining and meeting an organization’s goals.
  2. B) creation of a broad program for planning and meeting an organization’s goals.
  3. C) creation of a broad program for defining and structuring an organization’s goals.
  4. D) creation of a small program for defining and meeting an organization’s goals.
  5. E) creation of a small program for defining and structuring an organization’s goals.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 134

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

101) Strategic goals are set by

  1. A) production employees.
  2. B) middle management and first-line supervisors.
  3. C) first-line supervisors.
  4. D) top managers.
  5. E) middle management.

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 134

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

 

102) Strategy formulation involves, in order,

  1. A) (1) creating a mission statement, (2) analyzing the organization and its environment, and (3) setting strategic goals.
  2. B) (1) creating a mission statement, (2) setting strategic goals, and (3) analyzing the organization and its environment.
  3. C) (1) setting strategic goals, (2) analyzing the organization and its environment, and (3) matching the organization and its environment.
  4. D) (1) setting strategic goals, (2) analyzing the organization and its environment, and (3) creating a mission statement.
  5. E) (1) analyzing the organization and its environment, (2) matching the organization and its environment, and (3) setting strategic goals.

Answer:  C

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 134-135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

103) Strategic goals are

  1. A) derived directly from the mission statement.
  2. B) derived directly from tactical plans.
  3. C) derived directly from operational plans.
  4. D) the product of input from all customers.
  5. E) the product of input from all employees.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 134

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

104) The term SWOT analysis stands for the identification of

  1. A) strengths, weaknesses, organization, and technology.
  2. B) standardization, weaknesses, organization, and threats.
  3. C) strategy, work-sharing, optimism, and technology.
  4. D) structure, wi-fi, opportunities, and technology.
  5. E) strengths, weaknesses, opportunities, and threats.

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

 

105) Which of the following outlines how an organization intends to meet its mission statement goals and includes the firm’s responsiveness to new challenges and needs?

  1. A) Goal setting
  2. B) Controlling
  3. C) Strategy
  4. D) Tactics
  5. E) Research and development

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 133

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

106) ________ are areas in which a firm can potentially expand, grow, or take advantage of existing strengths.

  1. A) Strategies
  2. B) Tactics
  3. C) Opportunities
  4. D) Threats
  5. E) Internal factors

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

107) Which of the following would be most likely classified as an opportunity for an organization?

  1. A) Government regulations
  2. B) Changing consumer tastes
  3. C) Strong reputation with consumers
  4. D) Recall of a competitor’s product
  5. E) Competition

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

108) Setting strategic goals is the first step in strategy formulation. What is the next step?

  1. A) Analyzing the company and its environment
  2. B) Segmenting the markets the company wants to penetrate
  3. C) Preparing an organizational plan
  4. D) Matching company strengths with environmental characteristics
  5. E) Developing a mission statement

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

 

109) The analysis of a firm’s strengths and weaknesses is known as

  1. A) SBU analysis.
  2. B) barrier analysis.
  3. C) organizational analysis.
  4. D) environmental analysis.
  5. E) contingency analysis.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

110) Changing consumer tastes, hostile takeover offers, and new competitors would be classified as

  1. A) strengths.
  2. B) natural responses.
  3. C) threats.
  4. D) opportunities.
  5. E) weaknesses.

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

111) Which of the following would typically be considered a threat?

  1. A) New products from competitors
  2. B) A small share of the market
  3. C) Less government regulation
  4. D) New markets
  5. E) Slow-paying customers

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

112) Which of the following would typically be considered an opportunity?

  1. A) An improving economy
  2. B) Quick-paying customers
  3. C) High unemployment
  4. D) Decreased demand from foreign countries
  5. E) A large base of satisfied customers

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

 

113) Which of the following would usually be considered a corporate weakness?

  1. A) An economic down-turn
  2. B) Increased government regulation
  3. C) A large base of satisfied customers
  4. D) A strong competitor
  5. E) A small bank account

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

114) Extensive marketing channels, a large base of satisfied customers, and a good reputation are all examples of a company’s

  1. A) strategies.
  2. B) weaknesses.
  3. C) strengths.
  4. D) opportunities.
  5. E) threats.

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

115) In a SWOT analysis, strengths and weaknesses are factors that are ________ to the firm, while opportunities and threats are factors that are ________ to the firm.

  1. A) irrelevant; relevant
  2. B) relevant; irrelevant
  3. C) internal; external
  4. D) external; internal
  5. E) central; peripheral

Answer:  C

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

116) Which of the following would usually be considered a weakness in a SWOT analysis?

  1. A) A small bank account
  2. B) A large base of satisfied customers
  3. C) A strong competitor
  4. D) Increased government regulation
  5. E) An economy that was turning down

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

 

117) Which of the following would usually be considered a strength in a SWOT analysis?

  1. A) Good managerial talent
  2. B) A dedicated work force
  3. C) Employees with good technical expertise
  4. D) Surplus cash
  5. E) All of these

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

118) The final step in strategy formulation is to

  1. A) develop tactical plans.
  2. B) develop operational plans.
  3. C) conduct an environmental analysis.
  4. D) match the organization and its environment.
  5. E) conduct an organizational analysis.

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

119) An organizational analysis involves looking for ________, while an environmental analysis involves looking for ________.

  1. A) threats; opportunities
  2. B) opportunities; threats
  3. C) strengths and weaknesses; threats and opportunities
  4. D) threats and opportunities; strengths and weaknesses
  5. E) strengths and weaknesses; competitors

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

120) XYZ Cake Mix Company is merging with the ABC Petroleum Company. This is an example of

  1. A) conglomerate diversification.
  2. B) related diversification.
  3. C) product development.
  4. D) geographic expansion.
  5. E) none of these.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

 

121) ________ strategy takes place at the level of the business unit or product line and focuses on a firm’s competitive position.

  1. A) Business
  2. B) Fundamental
  3. C) Corporate
  4. D) Mission
  5. E) Functional

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

122) ________ strategy focuses on how specific areas can achieve corporate goals.

  1. A) Corporate
  2. B) Mission
  3. C) Functional
  4. D) Fundamental
  5. E) Business

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

123) Each business unit in an organization will develop a ________ strategy that focuses on how it will achieve corporate goals.

  1. A) corporate
  2. B) business
  3. C) fundamental
  4. D) functional
  5. E) mission

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

124) When Bell Canada diversified by forming BCE, it acquired interests in businesses like trust companies, pipelines, and real estate. This is an example of

  1. A) vertical integration.
  2. B) cooperative diversification.
  3. C) concentric diversification.
  4. D) cost leadership.
  5. E) conglomerate diversification.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

 

125) What does “retrenchment” mean in terms of business strategy?

  1. A) A change in the mission for the organization
  2. B) Ceasing to do business
  3. C) Cutting back some operations
  4. D) An increase in the market share for two or more products
  5. E) Growth at a modest rate

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

126) When an organization strives to provide goods or services that are distinctive from those of its competitors, it is pursuing the strategic option known as

  1. A) focus.
  2. B) market development.
  3. C) cost leadership.
  4. D) market penetration.
  5. E) differentiation.

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

127) An example of a business that must follow a differentiation strategy is

  1. A) a fashion designer.
  2. B) a resource-industry business.
  3. C) an aluminum siding installer.
  4. D) a discount retailer.
  5. E) a local trucking company.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

128) Collier Corp. has grown by boosting sales of present products by more aggressive selling in the firm’s current markets. This is an example of

  1. A) concentration.
  2. B) market penetration.
  3. C) geographic expansion.
  4. D) product development.
  5. E) horizontal integration.

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 136

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

 

129) Brown Corp. has implemented a strategy of acquiring control of competitors in the same or similar markets. The company is using which strategy?

  1. A) Concentration
  2. B) Market penetration
  3. C) Geographic expansion
  4. D) Product development
  5. E) Horizontal integration

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 136

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

130) When Maple Leaf Gardens, which already owned the Toronto Maple Leafs, also acquired the Toronto Raptors basketball team, this was an example of

  1. A) concentration.
  2. B) related diversification.
  3. C) conglomerate diversification.
  4. D) product development.
  5. E) horizontal integration.

Answer:  B

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

131) Montreal-based Gildan Activewear is pursuing what kind of business-level strategy?

  1. A) Investment reduction
  2. B) Cost leadership
  3. C) Differentiation
  4. D) Focus
  5. E) Horizontal integration

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

132) Contingency planning involves

  1. A) identifying aspects of a business that require changes in organization in three to five years’ time.
  2. B) developing plans for a business should there be a sudden decrease in revenue or increase in expenses.
  3. C) an organization’s methods for dealing with emergencies.
  4. D) developing plans for future growth.
  5. E) identifying aspects of a business or its environment that might entail changes in strategy.

Answer:  E

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

 

133) Crisis management involves

  1. A) identifying aspects of a business that require changes in organization in three to five years’ time.
  2. B) identifying aspects of a business or its environment that might entail changes in strategy.
  3. C) ensuring that all the employees know what to do in an emergency.
  4. D) knowing how to contain a crisis, should one happen.
  5. E) an organization’s methods for dealing with emergencies.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 138

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

 

134) With respect to the concepts of contingency planning and crisis management, which of the following is correct?

  1. A) Contingency planning deals with events that have a smaller dollar impact than crisis management.
  2. B) Contingency planning deals with “things,” while crisis management deals with “people.”
  3. C) Contingency planning focuses on what might happen, while crisis management focuses on what has already happened.
  4. D) Contingency planning is largely a “behind-the-scenes” activity, while crisis management is largely a “public relations” activity.
  5. E) Contingency planning is more important than crisis management because it is better to avoid a problem than trying to fix a problem.

Answer:  C

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 137-138

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

135) If a firm establishes a back-up plan, they are engaging in

  1. A) contingency planning.
  2. B) crisis management.
  3. C) investment reduction.
  4. D) differentiation.
  5. E) none of these.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

 

 

136) If a firm is building a hotel and plans for two grand opening dates, they are most likely engaged in

  1. A) contingency planning.
  2. B) crisis management.
  3. C) investment reduction.
  4. D) differentiation.
  5. E) a SWOT analysis.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

 

137) Marty uses computer forecasts to determine possible outcomes of an intended change in his division. What element of management is Marty using?

  1. A) Strategy formulation
  2. B) Goal setting
  3. C) Crisis management
  4. D) Contingency planning
  5. E) Related diversification

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

 

138) If a hotel burns down a day before its grand opening, the managers are most likely to be engaged in

  1. A) crisis management.
  2. B) contingency planning.
  3. C) investment reduction.
  4. D) retrenchment.
  5. E) divestiture.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 138

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

 

139) When Disney allowed for an extra two weeks between the time when a new cruise ship was supposed to be finished and its first scheduled cruise, they were engaged in ________, while they would have been engaged in ________ if the ship suddenly sank as it was launched.

  1. A) crisis management; contingency planning
  2. B) contingency planning; public relations
  3. C) contingency planning; crisis management
  4. D) crisis management; crisis management
  5. E) none of these

Answer:  C

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 137-138

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

 

140) What is corporate culture?

  1. A) The shared experiences, stories, and beliefs that characterize a firm
  2. B) The ethnic background of most of the managers in an organization
  3. C) The extent to which the organization is accommodating to those of different races and creeds
  4. D) The ethnic background of most of the employees in an organization
  5. E) The shared experiences, stories, and beliefs of the management of a firm

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 138

Skill:  Knowledge

Objective:  6.6

 

 

6.2   Critical Thinking Questions

 

1) The post-project review of the Alpha Supplement project is complete. It found failures in planning. Too much time was budgeted to market research, leaving not enough time for product development and quality assurance. As a result, the project could not have succeeded even if the project had been run perfectly. But there were other problems as well. Constant conflicts between team members demonstrated a failure of leadership. Finally, there were failures in controlling. When component providers failed to deliver, project leaders did not locate and train new providers in time.

 

Which of the following, if true, would most strongly suggest that the problems attributed to controlling were actually caused by planning failures?

  1. A) The team assignments in the project plan placed two employees on the Quality Control team despite their long history of hostility toward each other.
  2. B) The problems attributed to controlling were typical of the problems experienced by other project leaders in the industry.
  3. C) The project plan called for all possible component providers to produce components at their maximum capacity.
  4. D) The list of problems attributed to controlling also included the failure to adequately monitor production output.
  5. E) Even the most effective planning would not have made the project a success given the failures attributed to controlling.

Answer:  C

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

 

2) The post-project review of the Alpha Supplement project is complete. It found failures in planning. Too much time was budgeted to market research, leaving not enough time for product development and quality assurance. As a result, the project could not have succeeded even if the project had been run perfectly. But there were other problems as well. Constant conflicts between team members demonstrated a failure of leadership. Finally, there were failures in controlling. When component providers failed to deliver, project leaders did not locate and train new providers in time.

 

Which of the following is most strongly suggested by the statements above?

  1. A) Most of the conflicts between team members concerned questions of roles and determining who had the authority to make decisions.
  2. B) There were no actions that the project leaders could have taken that would have solved the controlling problems of the Alpha Supplement project.
  3. C) The insufficient time allocated for product development was the only failure related to planning.
  4. D) If the project leaders had located alternate component providers, the Alpha Supplement project still would have failed.
  5. E) The failure of the Alpha Supplement project will make it more difficult for other projects to be approved.

Answer:  D

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

 

3) The post-project review of the Alpha Supplement project is complete. It found failures in planning. Too much time was budgeted to market research, leaving not enough time for product development and quality assurance. As a result, the project could not have succeeded even if the project had been run perfectly. But there were other problems as well. Constant conflicts between team members demonstrated a failure of leadership. Finally, there were failures in controlling. When component providers failed to deliver, project leaders did not locate and train new providers in time.

 

Which of the following, if true, would most strongly suggest that the failures attributed to leadership were also caused by failures in organizing?

  1. A) Most of the conflicts between team members concerned questions of roles and determining who had the authority to make decisions.
  2. B) The market research was delayed because the firms hired to conduct customer interviews backed out of the project after the market research began.
  3. C) The reports of conflicts among team members were exaggerated in order to make the project leaders seem less competent.
  4. D) The failure to locate an alternative component provider is very similar to other failures that have appeared in past projects.
  5. E) Even the most successful projects encounter some problems related to each of the main management functions.

Answer:  A

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

 

4) Product Director: We need to pick the best manager for the Prensabi software project. The project involves the latest technology and is very complicated. For example, this project uses a technology called Stage, which is a motion-capture technique that does not require actors to wear specialized gear to record their movements. Since this is a technical project that requires strong technical skills, we should pick the manager with the strongest technical skills.

 

Executive: The manager needs some familiarity with the technology, but he or she won’t actually be writing the software code. The bigger challenge here is to analyze the goals of the project and make sure that it is being developed according to a strong overall vision. That’s why we should insist that the manager have outstanding conceptual skills.

 

The product director and the executive most likely disagree about which of the following questions?

  1. A) Does the manager need to have any technical skills?
  2. B) In choosing the best manager for the Prensabi project, are conceptual skills more important than human skills?
  3. C) Would it be a mistake to choose the manager with the strongest technical skills if that manager has weak conceptual skills?
  4. D) Is it ever a good idea to require strong conceptual skills when choosing a manager for a project?
  5. E) Is it likely that the requirements of the Prensabi project will change after the project is launched?

Answer:  C

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

 

5) Product Director: We need to pick the best manager for the Prensabi software project. The project involves the latest technology and is very complicated. For example, this project uses a technology called Stage, which is a motion-capture technique that does not require actors to wear specialized gear to record their movements. Since this is a technical project that requires strong technical skills, we should pick the manager with the strongest technical skills.

 

Executive: The manager needs some familiarity with the technology, but he or she won’t actually be writing the software code. The bigger challenge here is to analyze the goals of the project and make sure that it is being developed according to a strong overall vision. That’s why we should insist that the manager have outstanding conceptual skills.

 

Which of the following is most similar to the reasoning employed by the product director?

  1. A) The product requirements for the online collaboration tool are well-understood now, but they may change as the project develops. Since we cannot tell what will be required, we must choose a manager whose skills are outstanding in every way.
  2. B) It is clear that we need a large truck in order to move all of our office equipment. Therefore, we should choose the largest truck possible.
  3. C) The project before us requires both human skills and conceptual skills. Therefore, we should appoint two managers: one with outstanding human skills and one with outstanding conceptual skills.
  4. D) We need to choose a site for the sales conference. Choosing a place close to most employees’ workplaces would save travel costs, but some employees also prefer to travel to an exotic location far away. Since it will be impossible to meet both goals, we should focus on the goal that is easier to accomplish.
  5. E) The design of the new office building should impress visiting guests, but that should not be the dominant factor in our decision. Relatively few guests visit our offices. Instead, we should save money by choosing an energy-efficient design.

Answer:  B

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

 

6) Product Director: We need to pick the best manager for the Prensabi software project. The project involves the latest technology and is very complicated. For example, this project uses a technology called Stage, which is a motion-capture technique that does not require actors to wear specialized gear to record their movements. Since this is a technical project that requires strong technical skills, we should pick the manager with the strongest technical skills.

 

Executive: The manager needs some familiarity with the technology, but he or she won’t actually be writing the software code. The bigger challenge here is to analyze the goals of the project and make sure that it is being developed according to a strong overall vision. That’s why we should insist that the manager have outstanding conceptual skills.

 

Which of the following, if true, would weaken the product director’s argument?

  1. A) The project manager with the weakest technical skills also has the weakest human skills.
  2. B) The Prensabi project is so large that the project manager for the Prensabi project will be unable to take on any other projects until the Prensabi project is finished.
  3. C) The requirements of the Prensabi project are highly unusual.
  4. D) The project manager with the strongest technical skills has no experience with motion-capture technology.
  5. E) The project manager with the strongest conceptual skills has the weakest technical skills.

Answer:  D

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

 

7) Since the mid-1980s, Disney’s strategic planning group turned the company into a huge and diverse collection of media and entertainment businesses. The sprawling Disney grew to include everything from theme resorts and film studios to media networks to consumer products and a cruise line. The newly transformed Disney proved hard to manage and performed unevenly. Recently, Disney disbanded the centralized strategic planning unit, decentralizing its functions to Disney division managers. Since then, Disney’s management has helped it perform strongly in a competitive marketplace.

 

A strategic manager at Disney believes that the video-on-demand unit should be sold because the return it has made on Disney’s investment has been below Disney’s standards. Which of the following, if true, would most weaken the strategic manager’s conclusion?

  1. A) Other units at Disney have earned even lower returns on investment than the video-on-demand unit has earned.
  2. B) Video-on-demand is gaining in popularity over other methods of viewing videos.
  3. C) Some companies expect lower returns on investment than Disney expects.
  4. D) The video-on-demand unit uses a technology that was developed outside of Disney.
  5. E) If Disney sold off its video-on-demand unit, the move would likely be seen as the start of a trend in the media world.

Answer:  B

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

 

8) Since the mid-1980s, Disney’s strategic planning group turned the company into a huge and diverse collection of media and entertainment businesses. The sprawling Disney grew to include everything from theme resorts and film studios to media networks to consumer products and a cruise line. The newly transformed Disney proved hard to manage and performed unevenly. Recently, Disney disbanded the centralized strategic planning unit, decentralizing its functions to Disney division managers. Since then, Disney’s management has helped it perform strongly in a competitive marketplace.

 

Which of the following, if true, would support the conclusion that disbanding the centralized planning unit helped Disney perform strongly?

  1. A) The centralized planning unit used a decision procedure that required business units to answer the same fundamental questions each year.
  2. B) In the entertainment industry, companies can be profitable if just a few of their projects earn extraordinarily high returns.
  3. C) The centralized planning unit was created in response to concerns that the company was losing focus on its core business.
  4. D) An economic downturn that took place after Disney disbanded the centralized planning unit reduced Disney customers’ discretionary income.
  5. E) Disney’s rivals often change their management structures as part of efforts to make their organizations more efficient and customer-focused.

Answer:  D

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

 

9) Since the mid-1980s, Disney’s strategic planning group turned the company into a huge and diverse collection of media and entertainment businesses. The sprawling Disney grew to include everything from theme resorts and film studios to media networks to consumer products and a cruise line. The newly transformed Disney proved hard to manage and performed unevenly. Recently, Disney disbanded the centralized strategic planning unit, decentralizing its functions to Disney division managers. Since then, Disney’s management has helped it perform strongly in a competitive marketplace.

 

Suppose that one of Disney’s business units is a chain of sound studios. The studios have low profit potential, and the chain commands a relatively small share of the market. On these grounds, Disney is considering whether to sell the chain. Which of the following, if true, would most strongly suggest that Disney should keep the chain instead?

  1. A) The chain has reduced its operating loss in each of the last three years.
  2. B) The chain has penetrated the market in coastal areas but not inland areas.
  3. C) Other Disney companies use the chain’s studios for a wide variety of projects, resulting in significant cost savings for Disney.
  4. D) The chain uses the most up-to-date technology in its sound studios.
  5. E) The chain staffing levels are comparable to those of similar companies in the industry.

Answer:  C

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

 

10) Kohler makes and markets familiar kitchen and bathroom fixtures. But Kohler also offers a breadth of other products and services, including furniture, tile and stone, and even small engines and backup power systems. It also owns resorts and spas. Kohler ties this diverse product portfolio together under the mission of “contributing to a higher level of gracious living for those who are touched by our products and services.” Kohler’s overall objective is to build profitable customer relationships by developing efficient yet beautiful products that embrace the “essence of gracious living.”

 

If Kohler became known as a provider of products and services that embrace the “essence of gracious living,” which of the following would be the most likely result?

  1. A) Kohler would feel pressure to expand its business to include a wider range of products and services.
  2. B) Customers who had a positive experience with some of Kohler’s products would be more interested in trying other Kohler products.
  3. C) Kohler’s divisions would be more likely to create their own individual mission statements.
  4. D) Sales of higher-priced goods and services would increase less than sales of lower-priced goods and services.
  5. E) Kohler’s customers would be more likely to focus on price and less likely to focus on customer service.

Answer:  B

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

 

 

11) Kohler makes and markets familiar kitchen and bathroom fixtures. But Kohler also offers a breadth of other products and services, including furniture, tile and stone, and even small engines and backup power systems. It also owns resorts and spas. Kohler ties this diverse product portfolio together under the mission of “contributing to a higher level of gracious living for those who are touched by our products and services.” Kohler’s overall objective is to build profitable customer relationships by developing efficient yet beautiful products that embrace the “essence of gracious living.”

 

Suppose that Kohler is deciding whether to create a line of self-installed kitchen and bathroom fixtures. In what way would Kohler’s definition of its mission lead it to make a different decision than it would make if it had no defined mission and merely attempted to follow widely accepted business practices?

  1. A) Kohler would focus on the customers’ underlying needs instead of their demand for existing Kohler products.
  2. B) Kohler would pursue opportunities that are very different from the areas in which it has competed successfully.
  3. C) Kohler would alter its conception of “gracious living” to include activities such as installing kitchen and bathroom fixtures.
  4. D) Kohler would not produce the new line of fixtures if it determined that doing so would not fit with its definition of “gracious living.”
  5. E) Kohler would create the new line of fixtures if the expected profits were higher than products that could more reasonably fit under its definition of “gracious living.”

Answer:  D

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

12) Cathi Prokofit is a candidate for a position at Domino Grace, a financial services firm. She knows that corporate culture can have a large impact on employees, and so she is trying to learn as much as she can about the culture at Domino Grace. During one of her interviews, a Domino Grace Human Resources representative describes the culture as very team-oriented, people-oriented, and hard-working.

 

Which of the following best explains why Cathi should be skeptical about the description of the corporate culture at Domino Grace?

  1. A) Human resources representatives have no direct knowledge of corporate cultures.
  2. B) Human resources representatives have an incentive to describe the company in a positive light.
  3. C) Human resources representatives have a strong role in determining corporate culture.
  4. D) The description of the corporate culture at Domino Grace is self-contradictory.
  5. E) There are no other reliable sources of information about the corporate culture at Domino Grace.

Answer:  B

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

 

 

13) Cathi Prokofit is a candidate for a position at Domino Grace, a financial services firm. She knows that corporate culture can have a large impact on employees, and so she is trying to learn as much as she can about the culture at Domino Grace. During one of her interviews, a Domino Grace Human Resources representative describes the culture as very team-oriented, people-oriented, and hard-working.

 

Which of the following questions would be most important to determine the attitude toward risk that prevails in Domino Grace’s corporate culture?

  1. A) Have any initiatives produced extremely positive results?
  2. B) How does the pay of the top executives at Domino Grace compare to that of top executives at other companies?
  3. C) Were failed projects more likely to suffer from insufficient attention to detail or ineffective teamwork?
  4. D) What procedures does Domino Grace use before deciding whether to proceed with a new initiative?
  5. E) Does Domino Grace ever place the interests of its employees ahead of its interest in financial performance?

Answer:  D

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

14) Cathi Prokofit is a candidate for a position at Domino Grace, a financial services firm. She knows that corporate culture can have a large impact on employees, and so she is trying to learn as much as she can about the culture at Domino Grace. During one of her interviews, a Domino Grace Human Resources representative describes the culture as very team-oriented, people-oriented, and hard-working.

 

Which of the following, if true, would support the conclusion that Domino Grace rewards employees based on the process that led to results and not simply the results themselves?

  1. A) When initiatives achieve especially strong results, employees often receive supplementary bonuses in excess of what is called for in their bonus plan.
  2. B) Employees are not punished when initiatives fail due to changes in external environment that could not have been predicted.
  3. C) Employees are often rewarded for successful initiatives even when the employees’ efforts did not contribute to the success of the initiative.
  4. D) Employees are rewarded for positive outcomes but not punished for negative ones.
  5. E) Employees are punished for negative outcomes but not rewarded for positive ones.

Answer:  B

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

 

 

15) Cathi Prokofit is a candidate for a position at Domino Grace, a financial services firm. She knows that corporate culture can have a large impact on employees, and so she is trying to learn as much as she can about the culture at Domino Grace. During one of her interviews, a Domino Grace Human Resources representative describes the culture as very team-oriented, people-oriented, and hard-working.

 

Cathi has learned that organizations that promote employees’ knowledge of the organization’s history tend to have strong corporate cultures and that Domino Grace employees lack such knowledge. Cathi concludes that Domino Grace lacks a strong corporate culture. Which of the following points out a flaw in this reasoning?

  1. A) It fails to consider the possibility that Domino Grace has a long history that would inspire employees.
  2. B) It mistakenly assumes that all companies with strong corporate cultures adopt the same corporate culture.
  3. C) It erroneously concludes that the strength of a corporate culture has no effect on that company’s performance.
  4. D) It is based on the belief that a few exceptions invalidate a rule that applies in most cases.
  5. E) It presupposes that employees’ knowledge of company history is necessary in order to have a strong corporate culture.

Answer:  E

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

16) Cathi Prokofit is a candidate for a position at Domino Grace, a financial services firm. She knows that corporate culture can have a large impact on employees, and so she is trying to learn as much as she can about the culture at Domino Grace. During one of her interviews, a Domino Grace Human Resources representative describes the culture as very team-oriented, people-oriented, and hard-working.

 

Which of the following, if true, would best support the conclusion that Domino Grace has a weak corporate culture?

  1. A) Operations employees operate in a team-based environment; human resources employees promote a people-oriented atmosphere.
  2. B) The sales department is run in a highly competitive way; the executives at Domino Grace seek a stable revenue stream instead of spending resources pursuing new revenue streams.
  3. C) Sales employees are actively encouraged to take risks; accounts employees are rewarded based on the percentage of their clients that stay with Domino Grace.
  4. D) The operations staff pursues a philosophy of innovation; the accounting department follows legally required procedures.
  5. E) Accounts employees are expected to show great attention to detail. Sales employees are judged based on the revenue they generate and not the steps they took to generate that revenue.

Answer:  C

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

 

 

17) Terrell is being considered for promotion from a plant manager to top management. He is unsure whether he is qualified for the position. He wants to ensure that he is an effective manager, and not simply having success in the workplace because of his multiple promotions in the last few years. Although he’s never been a top manager, there are some things he does in his personal life other members of the management team think qualify him for the position.

 

What personal activity does management most likely think is a good indicator of whether or not Terrell will be an effective top manager?

  1. A) He is part of a theatrical group that gives performances to hundreds of people, showing that he is not afraid to speak in front of a crowd.
  2. B) He juggles being a parent, working as a middle manager, and having personal hobbies, showing an ability to do well in all aspects of his life without going overboard in one or neglecting another.
  3. C) He has many siblings, showing that he knows how to share space with a large number of people.
  4. D) He quickly learns how to play new games by following the rules explained to him.
  5. E) He was a member of the debate team in high school and consequently is well-versed in being able to argue both sides of an issue.

Answer:  B

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

18) An organization called Teach For Canada provides a critical source of well-trained teachers who are helping break the cycle of educational inequity. These teachers, called corps members, commit to teaching for two years in one of 39 urban and rural regions across the country, going above and beyond traditional expectations to help their students achieve at high levels. Teach For Canada’s alumni are playing critical leadership roles in the effort to improve the quality of public education in low-income communities. Armed with the experience, conviction, and insight that come from leading children to reach their potential, alumni are working from all sectors to shape our schools, policies, and investments in low-income communities. What objective might Teach For Canada have, based on this description of its company mission?

  1. A) Teach For Canada will transition from a nonprofit to a for-profit organization in 2015.
  2. B) Teach For Canada will open a food bank in low-income communities in each of its 39 regional offices.
  3. C) Teach For Canada will increase the number of its alumni in leadership positions within school systems across the country by 10 percent each year.
  4. D) Teach For Canada will change the corps member service commitment to four years, versus two.
  5. E) Teach For Canada will open ten new regional offices by the year 2020.

Answer:  C

Diff: 3     Type: MC

Skill:  Analysis

 

 

6.3   True/False Questions

 

1) The same basic skills of management are needed in both small and large organizations.

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 123

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

2) A manager who focuses on being effective will likely also be efficient, but a manager who focuses on being efficient may or may not be effective.

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 123

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

3) A manager is likely to be engaged in most of the functions of management during the course of any given day.

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 123

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

4) The organizing function of management is concerned with mobilizing the necessary resources to complete a particular task.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 124

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

5) The first step in the planning process is to identify whether a gap exists between a company’s desired and actual position.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 123

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

6) Leading is the management process that involves guiding and motivating employees to meet the firm’s objectives.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 124

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

 

7) The control process starts with establishing standards, then measuring performance, and then analyzing the differences to see if the standards or performance need to be changed.

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 124

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

8) In large companies, management is a science, but in small businesses it is an art.

Answer:  FALSE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 125

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

9) Managers receive overtime pay if they work more than 40 hours per week.

Answer:  FALSE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 127

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

10) Common titles for top managers include president, vice-president, treasurer, chief executive officer, and chief financial officer.

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 127

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

 

11) A transit supervisor who monitors bus schedules, passenger safety, and the behaviour of bus drivers is a first-line supervisor.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 128

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

 

12) The flight-services manager for an airline is a middle manager.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 128

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

13) Operations managers are typically responsible for production, inventory, and quality control.

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 128

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

 

 

14) Information managers are responsible for the firm’s financial operations, including its investments and accounting functions.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

 

15) Describing managers’ jobs by referring to functions like planning, organizing, leading, and controlling gives us a good general picture of what managers do, but it may not give a clear idea of the specific activities that managers are involved in.

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

16) Mary Lou is making a presentation to a long-standing employee who has contributed much to the organization over the years. In this situation, Mary Lou is playing the role of “resource allocator.”

Answer:  FALSE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

17) Ben is coordinating his work with that of Charlie, who is not in the same vertical chain of command that Ben is. When doing this coordinating, Ben is playing the role of “liaison.”

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

18) To be effective, all managers need an equal balance of technical, human, and conceptual skills.

Answer:  FALSE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

19) The two most important skills for a supervisor to have are technical and conceptual.

Answer:  FALSE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

20) A study by Google found that technical expertise ranked first among a list of eight “Habits of Highly Effective Google Managers.”

Answer:  FALSE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 130

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

21) Top managers depend on conceptual skills the most, while first-line supervisors depend on these skills the least.

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

22) Human relations skills are needed at all levels of management.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 130

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

23) The first step in rational decision making is identifying various alternatives that might solve the problem that is facing the manager.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 131

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

24) The growth of international air travel motivated Boeing and Airbus to see an opportunity to increase the capacity of their planes. This is an example of the first step in the rational decision-making process: recognizing and defining the decision situation.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 131

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

25) Organizational politics refers to the support by business firms of political candidates that agree with the firm’s position on a variety of economic issues.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 132

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

 

26) A study of 293 Canadian office workers found that only a minority of them believed that office politics was at least somewhat necessary in order to get ahead in their organization.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 132

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

27) Managers with a high risk propensity are more likely than their conservative counterparts to achieve big successes with their decisions, but they are also more likely to incur greater losses.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

28) Escalation of commitment means investing more money in a project, but only after it is clear that the project is worthwhile.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 133

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

29) The primary purpose of setting goals is to determine which business market to enter.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 133

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

30) Two companies may have the same purpose but very different mission statements.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

31) Goal setting helps firms allocate resources.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 133

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

32) Research shows that managers who set SMART goals have higher job satisfaction than managers who don’t set SMART goals.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 134

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

 

33) The first step in strategy formulation is the setting of strategic goals.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 134

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

34) Environmental analysis is the process of analyzing a firm’s strengths and weaknesses as they relate to the external environment of the organization.

Answer:  FALSE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 135

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

35) In a SWOT analysis, strengths and weaknesses are factors external to the firm that must be considered.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

36) A market penetration strategy involves boosting sales of present products by more aggressive selling in the firm’s current markets.

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 136

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

37) Vertical integration means acquiring control of competitors in the same or similar markets with the same or similar products.

Answer:  FALSE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 136

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

38) CN’s diversification into trucking is an example of related diversification.

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

39) A functional strategy is the basic course of action that each department follows so that the business accomplishes its overall goals.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

 

40) Tactical plans flow from strategic plans and are directed toward attaining a stated strategic goal.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 136

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

41) Coca-Cola’s decision to increase sales in Europe by building European bottling facilities is an example of a strategic plan.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 136

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

42) The final step in the strategy formulation process is matching the environmental analysis with the organization analysis in an attempt to identify specific strategies.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

43) A corporate-level strategy is developed to identify the various businesses that a company will be in.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 136

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

44) When Maple Leaf Gardens Ltd. acquired the Toronto Raptors, this was an example of related diversification because Maple Leaf already owned the Toronto Maple Leafs.

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

45) Gildan Activewear pursues a cost leadership business-level strategy.

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

46) Contingency planning is an organization’s method for dealing with emergencies.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

 

 

47) When Maple Leaf Foods had to deal with the problem of listeria contamination at one of its plants, this was an example of contingency planning.

Answer:  FALSE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 138

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

 

48) The BP oil spill in the Gulf of Mexico in 2010 was an example of the need for crisis management.

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 138

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

 

49) The shared experiences, stories, beliefs, and norms that characterize an organization are referred to as organizational structure.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 138

Skill:  Knowledge

Objective:  6.6

50) Corporate culture reflects the “personality” of the organization.

Answer:  TRUE

Diff: 2     Type: TF     Page Ref: 138

Skill:  Knowledge

Objective:  6.6

 

51) Just as every individual has a unique personality, every company has a unique corporate culture.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Type: TF     Page Ref: 138

Skill:  Comprehension

Objective:  6.6

 

6.4   Short Answer Questions

 

1) What are the four management functions that all managers must perform?

Answer:  Planning, organizing, leading, and controlling

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 123-124

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

 

2) What is the difference between management efficiency and management effectiveness?

Answer:  Efficiency means achieving the greatest level of output with a given amount of input. Effectiveness, on the other hand, means achieving organizational goals that have been set. Thus, efficiency means doing things right, while effectiveness means doing the right things. A manager who focuses on being effective will likely also be efficient, but a manager who focuses on being efficient may or may not be effective.

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 123

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

3) Define the term management.

Answer:  Management is the process of planning, organizing, leading, and controlling an organization’s financial, physical, human, and information resources to achieve its goals.

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 123

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

4) Is management an art or a science?

Answer:  Many management problems can be approached in ways that are rational, logical, objective, and systematic, and managers can use quantitative models and decision-making techniques to arrive at “correct” decisions. This approach is especially useful when managers deal with relatively routine and well-defined issues. But managers also make many decisions that are not routine, and when doing so they must rely heavily on interpersonal skills and on abstract conceptual thinking. Thus, effective management is a blend of both science and art, and successful executives recognize the importance of combining both the science and art of management as their carry out the functions of management.

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 125

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

5) What are the two basic ways that individuals can acquire the skills necessary to be a manager?

Answer:  The two basic ways are experience and education.

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 125

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

6) In the typical organization, what is the view about managerial jobs and the role of overtime pay in those jobs?

Answer:  Managers need to be aware of the expectations that the organization has for them. Put simply, managers are expected to focus on completing tasks in an effective manner, and they are not expected to worry about whether they are working too many hours per week. They should not expect to receive overtime pay if they work more than 40 hours per week.

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 127

Skill:  Knowledge

Objective:  6.1

 

 

7) What are the three basic levels of management?

Answer:  Top management, middle management, and first-line management

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 127

Skill:  Knowledge

Objective:  6.2

 

8) List the five key functional areas in which managers work.

Answer:  (1) human resources, (2) operations, (3) marketing, (4) information, and (5) finance

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 128-129

Skill:  Knowledge

Objective:  6.2

 

9) What are the three general categories of roles that Mintzberg identified in his study of managers?

Answer:  Interpersonal, informational, and decision making

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 129

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

10) At which level of management are technical skills most important?

Answer:  First-line management

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

11) At which level of management are human relation skills most important?

Answer:  Middle management

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

12) At which level of management are conceptual skills most important?

Answer:  Top management

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

13) Why are human relations skills important for all managers?

Answer:  A manager with poor human relations skills may have trouble getting along with subordinates, cause valuable employees to quit or transfer, and contribute to poor morale.

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

 

14) Why are conceptual skills particularly important for top managers?

Answer:  Conceptual skills allow top managers to see the “big picture,” to consider where the organization is now and where the organization should be headed into the future. Conceptual skills are utilized by all managers at all levels in organizations, but top managers utilize them more critically in determining the long-term direction of the firm.

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

15) List the four leading causes of wasted time in the workplace.

Answer:  Paperwork, telephone, meetings, and email

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 130

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

16) List the five basic management skills.

Answer:  Technical, human relations, conceptual, decision making, and time management

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 130-131

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

17) Summarize the difference between conceptual skills and technical skills.

Answer:  Conceptual skills refer to a person’s ability to think in the abstract, to diagnose and analyze different situations, and to see beyond the present situation. Technical skills are skills needed to perform specialized tasks.

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 130

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

18) List the steps in the rational decision-making process.

Answer:  Recognizing and defining the decision situation, identifying alternatives, evaluating alternatives, selecting the best alternative, implementing the chosen alternative, and following up/evaluating the results

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 131

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

19) What is organizational politics?

Answer:  The actions that people take as they try to get what they want. These actions may or may not be beneficial to the organization.

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 132

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

20) What is intuition?

Answer:  Making decisions on the basis of years of experience and practice without obviously employing a rational decision-making strategy.

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

21) What is escalation of commitment?

Answer:  Remaining committed to a decision in spite of the fact that there is clear evidence that the decision was not a good one.

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

22) What are the purposes of goal setting?

Answer:  Goal setting provides direction, guidance, and motivation; helps allocate resources; defines the corporate culture; and help managers assess performance.

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 133

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

23) List the three types of corporate strategy.

Answer:  Corporate, business, and functional

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 136

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

24) What are the three levels of plans?

Answer:  Strategic, tactical, and operational

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 136

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

25) What is the difference between a goal and a strategy?

Answer:  A goal is an objective or outcome that a business wants to achieve. A strategy is the set of plans that are designed to achieve the goal.

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

26) What are the three types of time-based goals?

Answer:  The three types of goals are long-term (over 5 years), intermediate (1-5 years), and short-term (less than 1 year).

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 134

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

27) What is a mission statement?

Answer:  A mission statement is a statement of how the organization will achieve its purposes in the environment in which it conducts business. It is an important way that a firm encapsulates and communicates its core business to employees, clients, and a range of other stakeholders.

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 133

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

28) What is a SWOT analysis?

Answer:  After strategic goals have been set, organizations usually go through SWOT analysis as they continue to formulate their strategy. This process involves assessing organizational (internal) strengths (S) and weaknesses (W) and environmental (external) opportunities (O) and threats (T).

Diff: 1     Type: SA     Page Ref: 135

Skill:  Knowledge

Objective:  6.4

 

29) What is the difference between a “purpose” and a “mission”?

Answer:  A purpose is an organization’s reason for being (e.g., to make a profit). A mission statement is an organization’s statement of how it will achieve its purpose (e.g., to sell high-quality watches).

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 135

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

30) What is environmental analysis?

Answer:  Environmental analysis is the process of scanning the external environment for threats and opportunities.

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 135

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

31) What is organizational analysis?

Answer:  Organizational analysis is the process of analyzing a firm’s internal strengths and weaknesses.

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 135

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

32) What is contingency planning?

Answer:  Contingency planning involves identifying the aspects of the business or its environment that might require a change in the way the firm operates.

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

 

 

33) What is crisis management?

Answer:  Crisis management means dealing with emergencies that demand an immediate response from the organization (e.g., battery fires in the new 787 Dreamliner).

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 138

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

34) What is corporate culture?

Answer:  Corporate culture refers to the shared experiences, stories, beliefs, and norms that characterize an organization and make it unique.

Diff: 2     Type: SA     Page Ref: 138

Skill:  Comprehension

Objective:  6.6

 

6.5   Essay Questions

 

1) What is management?

Answer:  Management is the process of planning, organizing, leading, and controlling an enterprise’s financial, physical, human, and information resources in order to achieve the organization’s goals of supplying various products and services. Management is important for both profit-oriented and nonprofit organizations.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 123

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

2) What is meant by the phrase “management is universal”?

Answer:  It means that the activities of planning, organizing, leading, and controlling are required of managers in all organizations (e.g., government agencies, labour unions, charities, business firms, military organizations, etc.).

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 123

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

3) List and describe the four management functions.

Answer:  The four management functions are planning, organizing, leading, and controlling. Planning is the process of determining what an organization needs to do and how best to get it done. Organizing is the process of determining how best to arrange an organization’s resources and activities into a coherent structure. Leading is the management process of guiding and motivating employees to meet the organization’s objectives. Finally, controlling is the process of monitoring an organization’s performance to ensure that it is meeting its goals.

Diff: 3     Type: ES     Page Ref: 123-125

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

 

4) Why is planning important?

Answer:  Planning is important since it is the portion of a manager’s job concerned with determining what the business needs to do and the best way to achieve it.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 123

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

5) List the steps in the planning process. Indicate the kinds of things that can go wrong at each step in the process.

Answer:  The planning process involves the following steps: (1) goals are established for the organization, (2) managers identify whether a gap exists between the company’s desired and actual position, (3) managers develop plans to achieve the desired objectives, (4) the plans that have been decided upon are implemented, and (5) the effectiveness of the plan is assessed. A plan is effective only when there is a logical flow from one level in the management hierarchy to the next, so if the planning process is not started properly by the board of directors, then the process will not be effective. This is an example of the kind of things that can go wrong in step 1 of the process. Another example: if step 1 is not done well, managers will not be able to do step 2 because they will not be able to (identify whether a gap exists between the company’s desired and actual position.

Diff: 3     Type: ES     Page Ref: 123-124

Skill:  Comprehension

Objective:  6.1

 

6) Donna is going to open her own restaurant, and she is concerned that she gets off to a good start. She feels that the “leading” function of management is probably going to be the most difficult part of her new job. Why would she feel this way?

Answer:  When leading, a manager works to guide and motivate employees to meet the firm’s objectives. Motivated employees would be essential to the success of a new restaurant business.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 124

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

 

7) Describe the three general level of managers that are found in organizations. What mix of skills is necessary at each of these levels?

Answer:  The three basic levels of management are top, middle, and first-line management. In most firms, there are more middle managers than top managers and more first-line managers than middle managers. The authority of managers and the complexity of their duties increase as we move up the pyramid. Technical skills are important at the lowest level of management, but not as important at the top level of management. By contrast, conceptual skills are important for top managers, but not as important for first-line managers. Human relations skills are important at all levels of management.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 127

Skill:  Knowledge

Objective:  6.2

 

8) Identify the different levels and types of managers found in organizations.

Answer:  There are three levels of management. The few executives who are responsible for the overall performance of large companies are top managers. Just below top managers are middle managers, including plant, operations, and division managers, who implement strategies, policies, and decisions made by top managers. Supervisors and office managers are the first-line managers who work with and supervise the employees who report to them. In any large company, most managers work in one of five areas. Human resource managers hire and train employees, assess performance, and fix compensation. Operations managers are responsible for production, inventory, and quality control. Marketing managers are responsible for getting products from producers to consumers. Information managers design and implement systems to gather, organize, and distribute information. Some firms have a top manager called a chief executive officer. Financial managers, including the chief financial officer, division controllers, and accounting supervisors, oversee accounting functions and financial resources.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 127-129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

 

9) List the three basic levels of management and explain how both the power and complexity of their duties increases as we move from the lowest level to the highest level.

Answer:  Top managers are responsible for a firm’s overall performance and effectiveness. Middle managers implement the strategies and work toward the goals set by top managers. First-line managers supervise the work of operating employees (i.e., individuals who are not managers and have no subordinates). The power of top managers is greater than the power of middle managers, whose power in turn is greater than that of first-line managers. The job complexity of top managers is greater than that of middle managers because top managers must develop the overall strategy for the organization. Likewise, the job complexity of middle managers is greater than that of first-line managers because middle managers must translate top management directives into actions that first-line managers must take.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 127-128

Skill:  Comprehension

Objective:  6.2

 

10) What is the difference between the “functions of management” and “roles of management”?

Answer:  The functions of management are planning, organizing, leading, and controlling. These functions give us a good general picture of what managers do, but they may not give a clear idea of the specific activities that managers are involved in. The roles approach does give these specific insights. For example, Mintzberg believes that a manager’s job can be described as 10 specific roles in three general categories. There are three interpersonal roles: (1) figurehead (duties of a ceremonial nature, such as attending a subordinate’s wedding); (2) leader (being responsible for the work of the unit); and (3) liaison (making contact outside the vertical chain of command). There are also three informational roles: (1) monitor (scanning the environment for relevant information); (2) disseminator (passing information to subordinates); and (3) spokesperson (sending information to people outside the unit). Finally, there are four decision-making roles: (1) entrepreneur (improving the performance of the unit); (2) disturbance handler (responding to high-pressure disturbances, such as a dispute between two subordinates); (3) resource allocator (deciding who will get what in the unit); and (4) negotiator (working out agreements on a wide variety of issues, such as the amount of authority an individual will be given).

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 129

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

11) What is the difference in the need for technical skills at first-line management levels and the need at top management levels, and what accounts for this difference?

Answer:  First-line managers spend more time with work-related problems which are technically oriented and thus need higher levels of technical skills. By contrast, top managers deal with much broader and conceptually more difficult issues where conceptual skills are more important than technical skills.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 130-131

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

12) What is the difference in the need for conceptual skills at first-line management levels and the need at top management levels, and what accounts for this difference?

Answer:  Top-level managers deal with abstract strategies, the future, and interrelationships among different factors which require a higher level of conceptual skills. First-line managers deal with quite specific work-related issues that require less conceptual skill.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 130-131

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

13) Explain the term “time management skills” and discuss the four leading causes of wasted time. Suggest solutions to these problems.

Answer:  Time management skills allow managers to make productive use of their time. The four leading causes of wasted time are paperwork (spending too much time deciding what to do with letters and reports), the telephone (on average, managers are interrupted by the telephone every five minutes), meetings (many managers spend as much as four hours per day in meetings), and email (many email messages are not important, and some are downright trivial). Solutions involve having a strategy for overcoming each of the areas where time is wasted. For example, to avoid being interrupted by the telephone, take messages on voice mail and then allocate a block of time to return calls.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 130

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

14) List and briefly describe the basic steps in the rational decision-making process.

Answer:  There are six steps in the rational decision-making process (see Figure 6.4 for a description of each step).

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 131-132

Skill:  Knowledge

Objective:  6.3

 

15) What is escalation of commitment, and how can managers avoid it?

Answer:  Escalation of commitment refers to the situation where managers remain committed to a decision in spite of evidence that the decision was not a good one. Managers can avoid escalation of commitment by setting specific goals ahead of time that deal with how much time and money they are willing to spend on a given project. These goals will make it more difficult for a manager to interpret unfavourable news in a favourable light.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.3

 

16) What are the characteristics of a good goal?

Answer:  Good goals are SMART, that is, they are specific (focused on specific activities), measurable (progress toward the goal can actually be measured), achievable (the manager can actually achieve the goal), relevant (they apply to what the manager should be doing), and time-framed (they contain deadlines for achievement of the goal). Managers who set SMART goals have higher performance than managers who don’t.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 134

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

 

17) Describe the three steps in strategy formulation.

Answer:  The three steps in strategy formulation are:

Setting strategic goals: long-term goals derived directly from a firm’s mission statement

Analyzing the organization and its environment: process of scanning the environment for threats and opportunities

Matching the organization and its environment: process of analyzing a firm’s strengths and weaknesses

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 134

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

18) Explain how plans differ at the strategic, tactical, and operational levels.

Answer:  Plans can be found at three different levels:

Strategic plans: plans that reflect decisions about resource allocations, company priorities, and steps needed to meet strategic goals which are usually set by the board of directors and top management

Tactical plans: short-range plans concerned with implementing specific aspects of a company’s strategic plans involving upper and middle management

Operational plans: for daily, weekly, or monthly performance developed by middle and lower managers

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 136

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

19) Discuss the three broad levels of strategy that organizations may implement.

Answer:  Organizations may develop corporate, business, and functional strategies. The purpose of corporate strategy is to determine the firm’s overall attitude toward growth and the way it will manage its businesses or product lines. Business strategy, which takes place at the level of the business or product line, focuses on improving the company’s competitive position. At the level of functional strategy, managers in specific areas decide how best to achieve corporate goals through productivity.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 136

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

20) Donna is going to open her own restaurant. She is concerned not only about her own organization, but also about what her competitors are doing. Explain why a SWOT analysis will be helpful to her.

Answer:  To do a SWOT analysis, Donna must look at both the internal strengths and weaknesses of her organization and at the environmental opportunities and threats that exist in the external environment. Donna needs to know these things in order to develop an effective strategy for her new restaurant.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 135

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

 

21) Donna is going to open her own restaurant. How will a mission statement help her with her new business?

Answer:  To come up with a mission statement, she will have to decide how her business is going to achieve its purpose (which presumably is to make a profit selling food to customers). The mission will likely include the restaurant’s main objectives, its organizational philosophy, and what kind of service will be provided for customers.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

22) Donna is going to open her own restaurant. Why is it important for Donna to be setting goals? How will the types of goals that Donna will most likely set help her in growing her business?

Answer:  Donna can expect a number of benefits from the goal-setting process. Goal setting (1) provides direction and guidance, not only for Donna but also for her employees, (2) will help Donna allocate resources such as personnel and capital, (3) will help Donna to define the organization’s corporate culture, and (4) will help Donna determine if she has been successful. Donna will be wise to set long-term, intermediate, and short-term goals. Long-term goals relate to extended periods of time, typically five years or more. Intermediate goals are set for a period of one to five years. Short-term goals are typically set for one year or less. These goals will be signposts for business growth as the months and years pass.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

23) Explain the importance of strategic management and effective goal setting in organizational success.

Answer:  Strategic management is the process that is required to ensure that an organization maintains an effective alignment with its environment. The starting point in effective strategic management is setting goals (objectives that a business hopes and plans to achieve). In most companies, decisions are guided by a strategy, or a broad set of organizational plans for implementing the decisions made for achieving organizational goals.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 133

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

 

24) Describe five of the different corporate-level strategies that a company might pursue.

Answer:  A concentration strategy involves focusing the company on one product or product line. Market penetration means boosting sales of present products by more aggressively selling in the firm’s current markets. Geographic expansion means expanding operations to new geographic areas. Product development means developing improved products for current markets. Horizontal integration means acquiring control of competitors in the same or similar markets, while vertical integration means owning or controlling the inputs to the firm’s processes and/or the channels through which the products or services are distributed. Related diversification means adding new, but related, products or services to an existing business, while conglomerate diversification means diversifying into products or markets that are not related to the firm’s present businesses. Investment reduction means reducing the company’s investment in one or more of its lines of business.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 136-137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

 

25) Describe the three competitive strategies identified by Michael Porter.

Answer:

Cost leadership: becoming the low cost leader in an industry

Differentiation: a firm seeks to be unique in its industry along some dimension that is valued by buyers

Focus: selecting a market segment and serving the customers in that market niche better than competitors

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 137

Skill:  Comprehension

Objective:  6.4

26) What is the difference between contingency planning and crisis management?

Answer:  Contingency planning requires identification of the aspects of a business or its environment that might require the company in the future to make a change in the way the business operates (e.g., demographic changes in society that may reduce demand for the company’s products). Crisis management refers to an organization’s plans for immediately dealing with an emergency that has already occurred (e.g., a fire at one of the company’s manufacturing plants).

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 137-138

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

 

27) Why should managers develop a crisis management plan for their business?

Answer:  A crisis management plan allows a business to continue operations if a major problem occurs (e.g., a fire that destroys the business’ physical plant). The plan could include a number of “just-in-case” plans to respond to various emergencies.

Diff: 2     Type: ES     Page Ref: 138

Skill:  Comprehension

Objective:  6.5

 

 

28) What are the benefits of a strong corporate culture?

Answer:  A strong corporate culture provides several benefits. First, it directs employees’ efforts and helps everyone work toward the same goals. Second, it helps newcomers identify accepted behaviors. Finally, it gives each organization its own identity, much like personalities giving identity to people.

Diff: 3     Type: ES     Page Ref: 139

Skill:  Comprehension

Objective:  6.6

 

Chapter 7   Organizing the Business Enterprise

 

7.1   Multiple-Choice Questions

 

1) Organizational structure refers to

  1. A) the process that is used to develop an organizational chart.
  2. B) determining which employees report to whom.
  3. C) the specification of the jobs to be done within a business and how those jobs relate to one another.
  4. D) determining how best to use available material resources.
  5. E) structuring the necessary resources to complete a particular task.

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 150

Skill:  Knowledge

Objective:  7.1

 

2) Which of the following is correct with respect to organizational structure?

  1. A) Once an organizational structure is in place, it tends not to change much until the next major change is made.
  2. B) With the busyness that is evident in most organizations, structure may often develop without much planning.
  3. C) The organization’s purpose, mission, and strategy are not particularly important factors in the structure an organization adopts; rather, the most important factor is executive preferences.
  4. D) An organization’s structure is largely the result of rational planning, and the preferences of managers do not generally influence the decision of which structure to adopt.
  5. E) All of these are correct.

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 150

Skill:  Comprehension

Objective:  7.1

 

3) Roger is analyzing the jobs to be done in his company, their specific overall purpose, and how the jobs relate to each other. Roger is analyzing the company’s

  1. A) job descriptions.
  2. B) organizational chart.
  3. C) organizational structure.
  4. D) departmentalization.
  5. E) chain of command.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 150

Skill:  Comprehension

Objective:  7.1

 

4) When Ford executives announced changes intended to eliminate corporate bureaucracy, speed decision making, and improve communication and working relationships among people at different levels of the organization, these changes were examples of the ________ function of management.

  1. A) organizing
  2. B) planning
  3. C) directing
  4. D) controlling
  5. E) none of these

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 150

Skill:  Comprehension

Objective:  7.1

 

5) Which of the following clarify structure and show employees where they fit into a firm’s operations?

  1. A) Organization charts
  2. B) Responsibility
  3. C) Departmentalization
  4. D) Delegation
  5. E) The mission statement

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Knowledge

Objective:  7.1

 

6) What is the purpose of organization charts?

  1. A) They portray the firm’s structure and the relationship of employees within the organization.
  2. B) They are a valuable tool for companies experiencing a large increase in research and development expenditures on new products.
  3. C) They show the grouping of jobs into logical units.
  4. D) They are used to plan marketing campaigns.
  5. E) They determine which jobs need to be accomplished and who will perform them.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Comprehension

Objective:  7.1

 

 

7) Which term is defined as a physical depiction of the company’s structure showing employee titles and their relationship to one another?

  1. A) Chain of command
  2. B) Organizational structure
  3. C) Organization chart
  4. D) Organizational strategy
  5. E) Organizational determinants

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Knowledge

Objective:  7.1

8) What would an organization use to show a new employee his/her position in the firm and its relationship to other positions?

  1. A) Manual of positions and relationships
  2. B) Departmentalization plan
  3. C) Organizational strategy
  4. D) Job specialization list
  5. E) Organization chart

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Knowledge

Objective:  7.1

 

9) What is the meaning of the individual boxes on an organization chart?

  1. A) Each box is appropriately labelled as a function or a process in the flow of materials/services.
  2. B) Each box represents a job within the company.
  3. C) Each box indicates a different geographical departmentalization.
  4. D) Each box represents a group of people.
  5. E) Each box represents a product or service provided by the organization.

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Comprehension

Objective:  7.1

 

10) What is the meaning of the solid lines connecting the boxes on an organization chart?

  1. A) They identify the relationship of the important staff departments.
  2. B) They identify the level of specialization within the organization.
  3. C) They identify the reporting relationship, or chain of command, within the organization.
  4. D) They identify the relationship between the processes in the flow of materials/services.
  5. E) They identify the products or services available from the organization.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Comprehension

Objective:  7.1

 

 

11) The chain of command has all of the following characteristics except

  1. A) solid lines in an organization chart show the chain of command.
  2. B) when the chain of command is not clear, many different kinds of problems can arise.
  3. C) it shows the flow of decision-making power in a firm.
  4. D) the chain of command shows both the informal and formal organizational structure.
  5. E) it shows the reporting relationships within a business.

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Comprehension

Objective:  7.1

12) Scott is looking at a chart showing the company’s organization structure. He notices that there is a solid line connecting Judy and Charles to Kara. This means that

  1. A) all reports created by Judy and Charles must be sent to Kara.
  2. B) the product flows from Judy and Charles to Kara.
  3. C) there is a direct telephone line between Judy and Charles and Kara.
  4. D) Kara has more seniority than Judy or Charles.
  5. E) Judy and Charles both report to Kara.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Comprehension

Objective:  7.1

 

13) Businesses spend time developing organization charts because

  1. A) charts portray the firm’s structure and the relationship of employees within the organization.
  2. B) a chart determines which jobs need to be accomplished and who will perform them.
  3. C) charts are a valuable tool for companies that are involved in the research and development of new products.
  4. D) charts are useful when planning marketing campaigns.
  5. E) all of these.

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Comprehension

Objective:  7.1

 

14) Whether a business is large or small, the starting point in developing its organization structure is

  1. A) determining a strategic plan.
  2. B) appointing a board of directors.
  3. C) establishing a mission statement.
  4. D) determining who will do what.
  5. E) None of these are correct.

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Knowledge

Objective:  7.1

 

 

15) The chain of command illustrates ________, while the organization chart illustrates ________.

  1. A) job specialization; the company’s structure
  2. B) reporting relationships; job specialization
  3. C) centralization; decentralization
  4. D) functional departmentalization; job specialization
  5. E) reporting relationships; the company’s structure

Answer:  E

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Knowledge

Objective:  7.1

16) The process of identifying the specific jobs that need to be done and designating the people who will perform them leads to

  1. A) segmentation.
  2. B) departmentalization.
  3. C) job specialization.
  4. D) group tasks.
  5. E) mission enhancement.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

17) At a steel company, some employees transport scrap steel while others operate shredding equipment. What does this example demonstrate?

  1. A) Departmentalization
  2. B) Specialization
  3. C) Functionalization
  4. D) Responsibility
  5. E) Innovation

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

18) In a Disney animated feature, the job of one cartoonist may be to draw the face of a single character throughout the feature. This is an example of

  1. A) mission enhancement.
  2. B) segmentation.
  3. C) departmentalization.
  4. D) group tasks.
  5. E) job specialization.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

19) Grouping jobs into logical units is called

  1. A) departmentalization.
  2. B) process management.
  3. C) specialization.
  4. D) development of the grapevine.
  5. E) authorization.

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 152

Skill:  Knowledge

Objective:  7.2

20) The two basic building blocks of all business organizations are

  1. A) specialization and departmentalization.
  2. B) profit centres and divisions.
  3. C) functional and divisional departmentalization.
  4. D) managers and workers.
  5. E) centralization and decentralization.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 161-52

Skill:  Knowledge

Objective:  7.2

 

21) Michael is in the process of taking the department’s overall “job” and breaking it down into smaller and smaller “jobs.” Michael is working on

  1. A) a matrix structure.
  2. B) job specialization.
  3. C) departmentalization.
  4. D) job classification.
  5. E) job analysis.

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

22) Karen, a human resources manager, is looking at the specific jobs in her organization. She would like to see what tasks each employee is doing. She is primarily investigating

  1. A) organization chart.
  2. B) departmentalization.
  3. C) chain of command.
  4. D) organizational structure.
  5. E) job specialization.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

 

 

23) Which of the following is correct with regard to job specialization?

  1. A) It is a new idea.
  2. B) Its application is limited to factory work.
  3. C) It is a natural part of organizational growth.
  4. D) It makes it more difficult to replace people who leave the organization.
  5. E) All of these are correct.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 151

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

24) Departmentalization refers to

  1. A) the number of employees managed by a single supervisor.
  2. B) the level at which decisions are made.
  3. C) the duty to perform an assigned task.
  4. D) the grouping of specialized jobs into logical units.
  5. E) the establishment of a unit that is responsible for its own costs and profits.

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 152

Skill:  Knowledge

Objective:  7.2

 

25) David has grouped some jobs together in such a way that they can be treated as if they are a separate business which is responsible for its costs, revenues, and profits. David has created a

  1. A) functional department.
  2. B) profit centre.
  3. C) departmentalized work group.
  4. D) matrix structure.
  5. E) a divisionalized department.

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

26) ComputerLand’s structure is set up so that each location is responsible for its own costs and profits. Each location is

  1. A) a specialized unit.
  2. B) a process department.
  3. C) a profit centre.
  4. D) a product department.
  5. E) a centralized department.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

 

27) The men’s clothing department at Hudson’s Bay is an example of a

  1. A) functional department.
  2. B) process department.
  3. C) product department.
  4. D) profit centre.
  5. E) matrix structure.

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

28) Businesses use profit centres because

  1. A) sales revenue in various territories is easier to determine.
  2. B) each individual reports to no more than two managers.
  3. C) a greater degree of job specialization can be attained.
  4. D) the organization may be divided according to the production process used.
  5. E) each separate unit is responsible for its own costs.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

29) Department stores like Hudson’s Bay are most likely to departmentalize by

  1. A) function.
  2. B) geography.
  3. C) process.
  4. D) customer.
  5. E) product.

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

30) Susie’s Pets and Supplies, a retail shop that sells pets and many related products needed by those pets, has recently reorganized. One area of the store is exclusively for dogs, another exclusively for cats, another exclusively for tropical fish, and so on. The shop is departmentalized by

  1. A) process.
  2. B) function.
  3. C) geography.
  4. D) customer.
  5. E) product.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

 

31) Bigbucks Bank has separate departments for consumer loans and commercial loans. It is departmentalized by

  1. A) process.
  2. B) customer.
  3. C) product.
  4. D) geography.
  5. E) function.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

32) Pickle maker Vlasic has separate departments to transform cucumbers into fresh-packed pickles, pickles cured in brine, and relishes. They have chosen departmentalization by

  1. A) customer.
  2. B) function.
  3. C) process.
  4. D) geography.
  5. E) product.

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

33) As part of your annual physical, you notice that while at the hospital you’ll be sent to the x-ray, to the lab for blood workups, to another department for stress testing, and so on. You realize that since each test requires different equipment and worker skills, the hospital is departmentalized by

  1. A) geography.
  2. B) function.
  3. C) process.
  4. D) product.
  5. E) customer.

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

 

34) Canadian Wood Products has three divisions. The Lumberjack division is involved in harvesting trees and transporting them to lumber mills. The Milling division transforms cut timber into dimensional lumber for building. The Paper Products division makes paper and cardboard from the remnants of the milling process. What type of departmentalization is this an example of?

  1. A) Functional departmentalization
  2. B) Process departmentalization
  3. C) Customer departmentalization
  4. D) Geographic departmentalization
  5. E) Brand departmentalization

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

35) Silver Designs is a high-end clothing manufacturer. They have three divisions producing clothes for men, women, and teens. What is this an example of?

  1. A) Functional departmentalization
  2. B) Process departmentalization
  3. C) Customer departmentalization
  4. D) Product departmentalization
  5. E) Geographic departmentalization

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

36) Electronic Universe is organized by departments such as televisions sets, VCR, radio, etc. What type of departmentalization do they use?

  1. A) Product
  2. B) Process
  3. C) Geographic
  4. D) Functional
  5. E) Electronic

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

 

37) Because most sales departments and service departments want to be close to their customers, they are usually departmentalized by

  1. A) function.
  2. B) product.
  3. C) geography.
  4. D) customer.
  5. E) process.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

38) An international company that has organized itself by areas such as North America, Europe, Pacific, and South America is departmentalized by

  1. A) function.
  2. B) product.
  3. C) customer.
  4. D) process.
  5. E) geography.

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

39) Firms that have departments such as production, marketing, finance, human resources, etc. are using ________ departmentalization.

  1. A) geographic
  2. B) product
  3. C) customer
  4. D) process
  5. E) functional

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

40) In reviewing the organizational structure of your company, you notice that engineering is subdivided into mechanical, electrical, and software. Additionally, the accounting department is subdivided into accounts payable, accounts receivable, and asset management. What type of departmentalization has the company selected?

  1. A) Process
  2. B) Functional
  3. C) Geographic
  4. D) Product
  5. E) Customer

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

41) The type of departmentalization where all the engineers are in an engineering department, all the customer service reps are in a customer service department, and all the accountants are in an accounting department is called ________ departmentalization.

  1. A) customer
  2. B) process
  3. C) product
  4. D) functional
  5. E) geographic

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

42) David has grouped some jobs together in such a way that they can be treated like they were a small business, responsible for its costs, revenues, and profits. David has created a

  1. A) process department.
  2. B) departmentalized work group.
  3. C) profit centre.
  4. D) profit and loss centre.
  5. E) functional department.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

 

43) Departmentalization is the process of

  1. A) creating separate profit centres.
  2. B) creating separate revenue centres.
  3. C) developing an organization chart.
  4. D) creating chains of command.
  5. E) grouping jobs into logical units.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 152

Skill:  Knowledge

Objective:  7.2

44) Which of the following is an advantage of customer departmentalization?

  1. A) Employees will make more money and have more job security.
  2. B) Top managers can easily see how the production process is working.
  3. C) Greater expertise can be developed when specialists of one function work together.
  4. D) Top managers can determine when resources need to be changed because of increasing demand in a particular geographic area.
  5. E) The business benefits from efficiencies and customers get better service.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

45) As you enter your favourite store looking for a graduation gift for your cousin, you notice the signs suspended from the ceiling: Men’s, Women’s, Children’s, Infant’s. The store is departmentalized by

  1. A) geography.
  2. B) customer.
  3. C) function.
  4. D) product.
  5. E) process.

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

 

46) A machine shop has arranged all of the drill presses in one area, all the lathes in another, all the surface grinders in still another, etc. Because of the differences in equipment and operator skills, the machine shop has chosen departmentalization by

  1. A) process.
  2. B) function.
  3. C) customer.
  4. D) product.
  5. E) geography.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

47) Which organizational structure is a company using if it has departments such as marketing, manufacturing, legal, and human resources?

  1. A) Functional
  2. B) Product
  3. C) M.M.H.L. structure
  4. D) Process
  5. E) Customer

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

48) Why is it often difficult for managers to decide whether to use product or geographic departmentalization?

  1. A) Because consumer tastes are constantly changing
  2. B) Because global competition is so intense
  3. C) Because product and geographic departmentalization each have advantages and disadvantages
  4. D) Because managers in foreign countries overstep their authority and have to be reined in
  5. E) Because communicating with far-flung parts of an organization is now easier than it used to be

Answer:  C

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Analysis

Objective:  7.2

 

 

49) With regard to the issue of geographic vs. product departmentalization, it is correct to say that

  1. A) it is generally fairly easy for managers to decide whether to use geographical or product departmentalization.
  2. B) geographic departmentalization reduces the likelihood of duplicate production and other facilities.
  3. C) geographic departmentalization may lead to compartmentalization of knowledge in each geographic area.
  4. D) many years ago it made more sense to use product departmentalization, but now more and more companies are moving to geographic departmentalization.
  5. E) PepsiCo was formerly organized around product areas, but it recently moved to geographic departmentalization.

Answer:  C

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Comprehension

Objective:  7.2

 

50) The development of the decision-making hierarchy is a three-step process that involves

  1. A) researching information, evaluating information, and distributing information.
  2. B) centralizing resources, assigning tasks, and delegating responsibility.
  3. C) assigning tasks, performing tasks, and distributing authority.
  4. D) outsourcing work, monitoring progress, and insourcing finished products.
  5. E) none of these.

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 153

Skill:  Knowledge

Objective:  7.3

 

51) Which of the following best describes responsibility?

  1. A) The liability of subordinates for accomplishing tasks assigned by managers
  2. B) The power to make the decisions necessary to complete a task
  3. C) The assignment of a task, responsibility, or authority by a manager to a subordinate
  4. D) The duty to perform an assigned task
  5. E) The number of people supervised by one manager

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 154

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

52) Which of the following best describes authority?

  1. A) The assignment of a task, responsibility, or authority by a manager to a subordinate
  2. B) The power to make the decisions necessary to complete a task
  3. C) The number of people supervised by one manager
  4. D) The liability of subordinates for accomplishing tasks assigned by managers
  5. E) The duty to perform an assigned task

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 154

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

53) Which of the following best describes delegation?

  1. A) The duty to perform an assigned task
  2. B) The liability of subordinates for accomplishing tasks assigned by managers
  3. C) The assignment of a task, responsibility, or authority by a manager to a subordinate
  4. D) The power to make the decisions necessary to complete a task
  5. E) The number of people supervised by one manager

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 154

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

54) ________ is the assignment of a task, responsibility, or authority by a manager to a subordinate.

  1. A) Delegation
  2. B) Decentralization
  3. C) Centralization
  4. D) Responsibility
  5. E) Authority

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 154

Skill:  Knowledge

Objective:  7.3

 

55) Which of the following best describes accountability?

  1. A) The assignment of a task, responsibility, or authority by a manager to a subordinate
  2. B) The number of people supervised by one manager
  3. C) The duty to perform an assigned task
  4. D) The liability of subordinates for accomplishing tasks assigned by managers
  5. E) The power to make the decisions necessary to complete a task

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 154

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

56) Which of the following best describes responsibility?

  1. A) The power to make the decisions necessary to complete a task
  2. B) The liability of subordinates for accomplishing tasks assigned by managers
  3. C) The number of people supervised by one manager
  4. D) The duty to perform an assigned task
  5. E) The need to prove satisfactory work performance

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 154

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

57) Which of the following best describes authority?

  1. A) The power to make the decisions necessary to complete a task
  2. B) The liability of subordinates for accomplishing tasks assigned by managers
  3. C) The number of people supervised by one manager
  4. D) The ability to take on new responsibility
  5. E) The duty to perform an assigned task

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 154

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

58) Bob has had some problems with some of the tasks that he has assigned to his subordinates not getting completed properly. The most likely problem would be that

  1. A) he has assigned authority without assigning responsibility or accountability.
  2. B) he has not assigned authority, accountability, or responsibility.
  3. C) he has assigned responsibility and accountability without giving the necessary authority.
  4. D) he has assigned authority and responsibility without assigning accountability.
  5. E) none of these.

Answer:  C

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 154

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

59) Once a task has been assigned to a subordinate, the subordinate owes the manager

  1. A) delegation.
  2. B) span of control.
  3. C) authority.
  4. D) responsibility.
  5. E) accountability.

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 154

Skill:  Knowledge

Objective:  7.3

 

60) Which of the following is an advantage of delegation?

  1. A) Increases work skills of subordinates
  2. B) Permits the manager to focus on the day-to-day operations
  3. C) Makes it easier to punish workers who perform tasks poorly
  4. D) Permits the manager to exercise closer control over subordinates
  5. E) Subordinates are not held accountable for tasks assigned by delegation

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 154

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

61) You are the manager of the Marketing Department. In order to get office and art supplies, you must submit a purchase requisition. Company policy states that you can only approve up to $500, but any more must have the signature of your boss. Based on this, you are probably lacking in which of the following?

  1. A) Accountability
  2. B) Delegation
  3. C) Span of control
  4. D) Responsibility
  5. E) Authority

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 154

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

62) At Roger’s company, new products are developed using a team approach. The vice-presidents of production, marketing, finance, and engineering meet weekly to cover topics of common interest and new products are usually on the agenda. Recently, there have been numerous delays in the launching of most of the new products and along with the delays has come much finger-pointing. Which of the following items is lacking in this situation and probably a major cause for the poor performance?

  1. A) Authority
  2. B) Span of control
  3. C) Responsibility
  4. D) Delegation
  5. E) Accountability

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 154

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

63) Scott’s management style is one where he gets his subordinates heavily involved in department activities. After assigning specific tasks, he follows up with them to be sure that they are completing the assigned activities. What is Scott’s assigning of activities called?

  1. A) Authority
  2. B) Responsibility
  3. C) Accountability
  4. D) Span of control
  5. E) Delegation

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 154

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

64) Scott’s management style is one where he gets his subordinates heavily involved in department activities. After assigning specific tasks he follows up with them to be sure that they are completing the assigned activities. What is the name for the duty that Scott believes his subordinates owe him?

  1. A) Span of control
  2. B) Responsibility
  3. C) Authority
  4. D) Delegation
  5. E) Accountability

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 154

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

65) When delegating authority, managers should keep all of the following points in mind except

  1. A) deciding on the nature of the work to be done.
  2. B) matching the job with the skills of subordinates.
  3. C) checking up on subordinates frequently to ensure that they do not make mistakes.
  4. D) making sure the person chosen understands the objectives he or she is supposed to achieve.
  5. E) making sure subordinates have the time and training necessary to do the task.

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

 

66) What kind of organization becomes more responsive to its environment by breaking the company into more manageable units?

  1. A) Centralized
  2. B) Decentralized
  3. C) Functional
  4. D) Process-oriented
  5. E) Brand conscious

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

67) In order to ensure standardization, at McDonald’s most lower-level decisions must be approved by upper management. Which of the following terms applies to this strategy?

  1. A) Centralized organization
  2. B) Decentralized organization
  3. C) Functional authority
  4. D) Responsibility
  5. E) Wide span of control

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

68) What is the main organizational characteristic of decentralized firms?

  1. A) Flat
  2. B) Tall
  3. C) Diverse
  4. D) Multi-layered
  5. E) Matrix

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

69) Where a quick response time is critical, ________ is typically used.

  1. A) functional authority
  2. B) a narrow span of control
  3. C) centralized decision making
  4. D) team authority
  5. E) decentralized decision making

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Knowledge

Objective:  7.3

 

 

70) Which statement about organizational structure is true?

  1. A) Decentralized firms tend to have many layers of management.
  2. B) As a company gets larger, it tends to adopt a decentralized structure.
  3. C) The purpose of centralization is to make a company more responsive to a changing, complex environment.
  4. D) In a centralized organization, most decision-making authority is held by lower-level managers.
  5. E) Decentralized companies must change to centralized structures in response to unpredictable environments.

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Knowledge

Objective:  7.3

71) What does the term span of control refer to?

  1. A) The time span that is required to complete a delegation task.
  2. B) The width of the manager’s authority.
  3. C) The number of subordinates a manager supervises.
  4. D) The vertical span of levels in an organization.
  5. E) None of these.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Knowledge

Objective:  7.3

 

72) Which of the following is likely to be evident at a small, owner-operated firm?

  1. A) Decentralization
  2. B) Functional authority
  3. C) Team authority
  4. D) A narrow span of control
  5. E) Centralization

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

73) What type of decision-making structure is used when upper management must approve lower level decisions?

  1. A) Authority structure
  2. B) Supervisory check/recheck system
  3. C) Centralized
  4. D) Delegation
  5. E) Decentralized

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

74) In which organization type is decision-making authority delegated to lower level managers so they can be more responsive to customers’ needs?

  1. A) Centralized
  2. B) Quasi-centralized
  3. C) Span of control
  4. D) Chain of command
  5. E) Decentralized

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

75) What are the circumstances under which decision-making authority is likely to be decentralized?

  1. A) A company where managers practice little delegation
  2. B) A company where the top managers control everything
  3. C) A small owner-operated company
  4. D) A large organization where top managers cannot personally supervise every detail
  5. E) When high dollar value decisions are made

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

76) An organization that begins to eliminate management levels in a “downsizing” restructuring is moving toward

  1. A) a tall, centralized structure.
  2. B) a line organization.
  3. C) an informal organization.
  4. D) a flat, decentralized structure.
  5. E) it is not possible to tell with this information.

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

77) The term “span of control” refers to

  1. A) the accountability to complete tasks.
  2. B) the organizational level which makes most of the decisions.
  3. C) the number of people that one supervisor can manage.
  4. D) the number of management levels within the organization.
  5. E) the number of specialists in the organization, such as engineers and accountants.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Knowledge

Objective:  7.3

 

 

78) The greater the ________, the wider the span of control is likely to be, while the greater the ________, the narrower the span of control is likely to be.

  1. A) complexity of the task; employees’ abilities
  2. B) the supervisor’s managerial skills; interrelationship of the tasks
  3. C) uniqueness of the task; routineness of the task
  4. D) interrelationship of the tasks; the supervisor’s managerial skills
  5. E) complexity of the task; the supervisor’s managerial skills

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

79) Which of the following items would tend to support narrower spans of control?

  1. A) Subordinates work independently of each other.
  2. B) Subordinates perform complex tasks.
  3. C) Subordinates perform diverse tasks.
  4. D) Tasks are not routine.
  5. E) All of these are correct.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

80) Which of the following items would tend to support wider spans of control as the best choice?

  1. A) Subordinates perform complex tasks.
  2. B) Subordinates work independently of each other.
  3. C) Subordinates perform non-routine tasks.
  4. D) Subordinates perform diverse tasks.
  5. E) One subordinate’s tasks depend on another subordinate’s tasks.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

81) What type of authority flows up and down the chain of command?

  1. A) Team authority
  2. B) Reverse vertical authority
  3. C) Specialists’ authority
  4. D) Line authority
  5. E) Staff authority

Answer:  D

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Knowledge

Objective:  7.3

 

 

 

82) Kara is an accounts receivables clerk in the accounting department. Her boss is Tina who oversees the work of several clerks. The type of authority which Tina has is

  1. A) command authority.
  2. B) staff authority.
  3. C) line authority.
  4. D) committee and team authority.
  5. E) direct authority.

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

83) Line authority covers those people who ________, while staff authority covers those people who ________.

  1. A) are indirectly involved in producing goods or services; are directly involved in producing goods or services
  2. B) advise line managers; advise staff managers
  3. C) advise staff managers; do things
  4. D) are directly involved in producing goods or services; provide professional advice to line managers
  5. E) are in human resource departments; are involved in manufacturing or sales

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 155-156

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

84) Which of the following would have staff authority in a manufacturing firm?

  1. A) Painting department chief
  2. B) Machine shop foreman
  3. C) Corporate attorney
  4. D) Assembly line worker
  5. E) Packing and shipping department head

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 157

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

85) Which of the following would have staff authority in a manufacturing firm?

  1. A) Finance manager
  2. B) Marketing manager
  3. C) Human resources manager
  4. D) Machine shop foreman
  5. E) Purchasing department manager

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 157

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

86) Ted, the human resources manager, is reviewing a batch of resumes that are in response to a job advertisement in a local paper. After selecting six candidates, the resumes are sent to the sales manager for selection of the candidates to be interviewed. Ted has what kind of authority?

  1. A) Line authority
  2. B) Expert authority
  3. C) Staff authority
  4. D) Direct authority
  5. E) Command authority

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 156

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

87) A group of top managers has been selected to guide the restructuring of the company’s business. Because of the critical nature of its activities, the group has been granted

  1. A) line authority.
  2. B) committee and team authority.
  3. C) staff authority.
  4. D) executive authority.
  5. E) temporary authority.

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 157

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

88) Departments which are directly linked to the production or sales of revenue-generating products are

  1. A) staff departments.
  2. B) function critical departments.
  3. C) line departments.
  4. D) matrix departments.
  5. E) none of these.

Answer:  C

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 155

Skill:  Knowledge

Objective:  7.3

 

 

89) Employees with specific areas of expertise like accounting, law, and human resources, are usually given ________ authority, while managers of areas like production, finance, and marketing are usually given ________ authority.

  1. A) line; staff
  2. B) staff; line
  3. C) functional; staff
  4. D) team; staff
  5. E) none of these

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 155-156

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

90) Geoff is a legal expert for Marks Inc. His special expertise involves counseling and advising other managers. This illustrates

  1. A) functional authority.
  2. B) counseling authority.
  3. C) line authority.
  4. D) human resource authority.
  5. E) staff authority.

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 156

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

91) What is the difference between line managers and staff managers?

  1. A) Staff managers have no authority over their subordinates, while line managers do.
  2. B) Line managers usually have more formal education than staff managers.
  3. C) Line managers are more important.
  4. D) In a manufacturing firm, line managers are involved in areas like marketing and production, while staff managers work in areas like marketing research, personnel, and legal.
  5. E) Staff managers have more authority than line managers.

Answer:  D

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 155-156

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

 

92) In a firm that does marketing research for other firms, which of the following would be line positions?

  1. A) Market researchers
  2. B) Accountants
  3. C) Legal experts
  4. D) Human resource people
  5. E) It is not possible to tell.

Answer:  A

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 157

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

93) In a law firm, which of the following would be line positions?

  1. A) Market researchers
  2. B) Lawyers
  3. C) Accountants
  4. D) Human resource people
  5. E) None of these; they would all be staff positions.

Answer:  B

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 157

Skill:  Comprehension

Objective:  7.3

 

94) All of the following are either advantages or disadvantages of the functional structure except

  1. A) no single function is responsible for overall organizational performance.
  2. B) employees have clearly defined career paths.
  3. C) increases in accountability.
  4. D) focusing attention on the key activities that must be performed.
  5. E) conflicts may arise among the functional areas.

Answer:  C

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 157

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

95) Scott has reviewed the organizational structure of his company and found that there is a lot of specialization within each area, employees seem to have clearly defined career paths, and that there is little duplication of activities. He is most likely working in a company with a(n) ________ structure.

  1. A) international
  2. B) divisional
  3. C) functional
  4. D) conglomerate
  5. E) matrix

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 157

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

96) What is an advantage of the functional organization structure?

  1. A) The members of the organization speak a foreign language.
  2. B) The organization is staffed with people who have expert knowledge about the product.
  3. C) Coordinating highly specialized functions is easy.
  4. D) Members of the organization report to two or more managers.
  5. E) The functions are performed by experts in their field.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 157

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

97) Which organizational structure relies on product departmentalization?

  1. A) Functional
  2. B) Matrix
  3. C) Divisional
  4. D) Project
  5. E) International

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 158

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

98) Which of the following is not an advantage of the divisional structure?

  1. A) Activities may be duplicated across divisions.
  2. B) Training for top management is encouraged.
  3. C) Accountability is increased.
  4. D) Developing expertise in the various divisions occurs.
  5. E) Change and expansion are facilitated.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 158

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

99) Michael is analyzing the structure of his new employer. It is highly flexible and can readily adapt to changing circumstances. It also is heavily dependent upon committee and team authority. The firm is probably using the ________ structure.

  1. A) matrix
  2. B) functional
  3. C) conglomerate
  4. D) divisional
  5. E) international

Answer:  A

Diff: 3     Type: MC     Page Ref: 159

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

 

 

100) In which structure will an individual report to two or more managers?

  1. A) Divisional
  2. B) Conglomerate
  3. C) Duopoly
  4. D) Matrix
  5. E) Functional

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 159

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

101) The organization of the health care producer Johnson & Johnson includes consumer health care products, medical devices and diagnostics, and pharmaceuticals. What kind of organizational structure does this company use?

  1. A) Functional
  2. B) Process
  3. C) Geographic
  4. D) Divisional
  5. E) Committee

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 158

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

102) Which of the following is the best explanation of a matrix structure?

  1. A) Teams are formed in which employees report to two or more managers.
  2. B) A matrix structure is based on the geographical area of the world.
  3. C) A matrix occurs when one firm purchases another and combines the staff activities.
  4. D) A matrix occurs when the organization is restructuring from a tall to a flat organization.
  5. E) A matrix divides the organization into divisions, each of which operates as a semi-autonomous unit.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 159

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

103) An organization that customarily uses teams of individuals from several departments to work on special projects is using a(n) ________ organizational structure.

  1. A) decentralized
  2. B) matrix
  3. C) international
  4. D) line and staff
  5. E) conglomerate

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 159

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

104) The firm is making a sales proposal which must include suggested computer hardware, software, an overall systems design, and estimated costs. A project manager is assigned who assembles a group of company specialists from various departments to prepare the proposal to the customer. Which organizational structure is used in this situation?

  1. A) Strategic business unit structure
  2. B) Product departmentalization
  3. C) Geographic departmentalization
  4. D) Matrix structure
  5. E) Centralized structure

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 159

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

105) At PepsiCo, each of the company’s three major beverage brands (Pepsi, Gatorade, and Tropicana) were formerly in separate departments. They competed for the same resources and there was very little coordination and sharing of information between them. This illustrates one of the problems with the ________ structure.

  1. A) functional
  2. B) international
  3. C) matrix
  4. D) conglomerate
  5. E) divisional

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 158

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

106) Gerry owns a company that employs 78 people. His company would most likely have a ________ structure.

  1. A) functional
  2. B) international
  3. C) matrix
  4. D) conglomerate
  5. E) divisional

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 157

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

107) As companies get larger and more complex, they are likely to move away from the ________ structure.

  1. A) matrix
  2. B) international
  3. C) functional
  4. D) divisional
  5. E) conglomerate

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 157

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

108) At Ace Products, three vice-presidents report to the CEO, including the VP for Finance, the VP for Marketing, and the VP for Operations. What type of structure does Ace Products have?

  1. A) Divisional
  2. B) Matrix
  3. C) Regional
  4. D) Functional
  5. E) International

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 157

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

109) Which of the following is an advantage of a functional structure?

  1. A) Functional areas get approval from top management for a variety of decisions.
  2. B) Expertise develops within each function.
  3. C) No single function is responsible for overall company performance.
  4. D) Conflicts between functional areas may arise.
  5. E) None of these are correct.

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 157

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

110) Which of the following is correct with regard to divisional structures?

  1. A) Unhealthy competition may arise between the divisions.
  2. B) The different divisions all pursue the same corporate identity.
  3. C) Different divisions do not share certain corporate-level resources like market research data.
  4. D) If a lot of control is delegated to divisional managers, corporate managers have a better understanding of daily operations in the divisions.
  5. E) There is little duplication of effort because the various divisions must work together to achieve overall corporate objectives.

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 158

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

111) All of the following are advantages of the divisional structure except

  1. A) the structure facilitates the development of expertise in various areas of the company.
  2. B) the structure encourages training for top management.
  3. C) the structure increases accountability.
  4. D) the structure accommodates change and expansion.
  5. E) the structure focuses attention on the key activities that must be performed.

Answer:  E

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 158

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

112) In the ________ structure, teams are formed in which individuals report to two or more managers, usually including a line manager and a staff manager.

  1. A) conglomerate
  2. B) matrix
  3. C) divisional
  4. D) international
  5. E) functional

Answer:  B

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 159

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

113) Which structure uses teams/committees along with functional departments on a long-term basis?

  1. A) Matrix
  2. B) Functional
  3. C) Conglomerate
  4. D) Team-based duopoly
  5. E) Divisional

Answer:  A

Diff: 1     Type: MC     Page Ref: 159

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

114) Organizations in which traditional structures are minimized or eliminated are called ________ organizations.

  1. A) learning
  2. B) virtual
  3. C) Smith’s
  4. D) boundaryless
  5. E) international

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 160

Skill:  Knowledge

Objective:  7.4

 

115) In ________ organizations, people “float” from project to project as dictated by their skills and the demands of the project.

  1. A) learning
  2. B) virtual
  3. C) team
  4. D) boundaryless
  5. E) international

Answer:  C

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 161

Skill:  Knowledge

Objective:  7.4

 

116) ________ and ________ organizations are closely related because in both of them people are constantly moving around to different jobs as dictated by the work that is being done.

  1. A) Virtual; functional
  2. B) Functional; project
  3. C) Matrix; team
  4. D) Team; virtual
  5. E) Divisional; functional

Answer:  D

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 161

Skill:  Knowledge

Objective:  7.4

 

117) When clients of Global Research Consortium request various services, the staff of three permanent employees contracts out the work to people with appropriate skills. GRC is therefore a(n) ________ organization.

  1. A) virtual
  2. B) team
  3. C) international
  4. D) boundaryless
  5. E) learning

Answer:  A

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 161

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

 

 

118) Which of the following is correct with regard to the different types of organizational structures?

  1. A) There is one basic type of international organizational structure that has emerged as competition on a global scale has become more intense.
  2. B) In a matrix structure, after a team’s work is completed, team members move back to their permanent functional jobs.
  3. C) A glance at the organization charts of many organizations reveals an almost infinite variety of basic structures.
  4. D) Divisions in organizations can be based on centralization or decentralization.
  5. E) All of these are correct.

Answer:  B

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 157-159

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4

119) A ________ organization has little or no formal structure, with only a handful of permanent employees.

  1. A) learning
  2. B) flexible
  3. C) boundaryless
  4. D) team
  5. E) virtual

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 161

Skill:  Knowledge

Objective:  7.4

 

120) With regard to organizational design for the twenty-first century, it is correct to say that

  1. A) the boundaryless organization has become the most popular structure in the twenty-first century.
  2. B) the team organization relies almost exclusively on the hierarchy to get work done.
  3. C) the virtual organization is the opposite of the team organization.
  4. D) the most frequent goals of a virtual organization are improved quality, continuous improvement, and performance measurement.
  5. E) the boundaryless organization is evident at Walmart because some of its key suppliers are tied directly into Walmart’s information system.

Answer:  E

Diff: 2     Type: MC     Page Ref: 160-161

Skill:  Comprehension

Objective:  7.4