CHEMISTRY Introduction to General, Organic & Biological Chemistry 12 edition BY TIMBERLAKE – TEST BANK

$20.00

Category:

Description

INSTANT DOWNLOAD WITH ANSWERS

CHEMISTRY 12TH EDITION BY TIMBERLAKE – TEST BANK

Introduction to General, Organic & Biological Chemistry, 12e (Timberlake)

Chapter 6   Ionic and Molecular Compounds

 

6.1   Multiple-Choice Questions

 

1) In ionic compounds, ________ lose their valence electrons to form positively charged ________.

  1. A) metals, anions
  2. B) nonmetals, cations
  3. C) metals, polyatomic ions
  4. D) nonmetals, anions
  5. E) metals, cations

Answer:  E

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

2) How many electrons will aluminum gain or lose when it forms an ion?

  1. A) lose 1
  2. B) gain 5
  3. C) lose 2
  4. D) lose 3
  5. E) gain 1

Answer:  D

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

3) What is the symbol for the ion with 19 protons and 18 electrons?

  1. A) F+
  2. B) F-
  3. C) Ar+
  4. D) K-
  5. E) K+

Answer:  E

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

 

4) To form an ion, a sodium atom ________.

  1. A) gains one electron
  2. B) gains two electrons
  3. C) loses seven electrons
  4. D) loses one electron
  5. E) loses two electrons

Answer:  D

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

5) An anion always ________.

  1. A) has a positive charge
  2. B) contains a group of two or more atoms with a positive charge
  3. C) contains a metal and a nonmetal
  4. D) forms covalent bonds
  5. E) has a negative charge

Answer:  E

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

6) What is the ionic charge of an ion with 13 protons and 10 electrons?

  1. A) 1+
  2. B) 2+
  3. C) 3+
  4. D) 2-
  5. E) 3-

Answer:  C

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

7) The number of electrons in an ion with 16 protons and an ionic charge of 2- is ________.

  1. A) 16
  2. B) 18
  3. C) 20
  4. D) 22
  5. E) 24

Answer:  B

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

8) Elements in group 2A (2) of the periodic table form ions with a charge of ________.

  1. A) 1+
  2. B) 1-
  3. C) 2+
  4. D) 3+
  5. E) 0

Answer:  C

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

9) The ion of aluminum is ________.

  1. A)
  2. B)
  3. C)
  4. D)
  5. E)

Answer:  C

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

10) How many electrons will chlorine gain or lose when it forms an ion?

  1. A) lose 1
  2. B) gain 1
  3. C) lose 7
  4. D) gain 2
  5. E) lose 3

Answer:  B

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

11) When a cation is formed from a representative element ________.

  1. A) electrons are gained and the ion is larger
  2. B) electrons are gained and the ion is smaller
  3. C) electrons are lost and the ion is larger
  4. D) electrons are lost and the ion is smaller
  5. E) the cation acquires a negative charge

Answer:  D

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

12) An ionic compound ________.

  1. A) has a net positive charge
  2. B) has a net negative charge
  3. C) contains only cations
  4. D) contains only anions
  5. E) has a net charge of zero

Answer:  E

Page Ref: 6.2

Learning Obj.:  6.2

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

13) The correct formula for a compound formed from the elements Al and O is ________.

  1. A) AlO
  2. B) O
  3. C)
  4. D) Al
  5. E)

Answer:  E

Page Ref: 6.2

Learning Obj.:  6.2

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

14) The correct formula for the compound formed from Mg and S is ________.

  1. A) MgS
  2. B)
  3. C) S
  4. D)
  5. E)

Answer:  A

Page Ref: 6.2

Learning Obj.:  6.2

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

15) Which one of the following compounds contains an ion with a 3+ charge?

  1. A) KCl
  2. B) O
  3. C)
  4. D) CuCl
  5. E)

Answer:  C

Page Ref: 6.2

Learning Obj.:  6.2

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

16) What is the correct formula for the oxide ion?

  1. A)
  2. B) O
  3. C)
  4. D)
  5. E)

Answer:  A

Page Ref: 6.2

Learning Obj.:  6.2

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

17) The compound  is named ________.

  1. A) magnesium chlorine
  2. B) magnesium dichloride
  3. C) magnesium(II) chloride
  4. D) magnesium chloride
  5. E) dimagnesium chloride

Answer:  D

Page Ref: 6.3

Learning Obj.:  6.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

18) Which one of the following elements forms two or more ions with different ionic charges?

  1. A) K
  2. B) F
  3. C) Ca
  4. D) O
  5. E) Fe

Answer:  E

Page Ref: 6.3

Learning Obj.:  6.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

19) What is the correct formula for the iron(II) ion?

  1. A)
  2. B)
  3. C)
  4. D)
  5. E)

Answer:  B

Page Ref: 6.3

Learning Obj.:  6.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

20) The name of the  ion is ________.

  1. A) copper(II)
  2. B) copper(I)
  3. C) copper(III)
  4. D) copper
  5. E) cuprum

Answer:  B

Page Ref: 6.3

Learning Obj.:  6.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

21) What is the correct formula for iron(III) sulfide?

  1. A)
  2. B) S
  3. C) FeS
  4. D)
  5. E)

Answer:  E

Page Ref: 6.3

Learning Obj.:  6.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

22) The name of  is ________.

  1. A) aluminum(III) sulfate
  2. B) dialuminum trisulfate
  3. C) dialuminum sulfate
  4. D) dialuminum trisulfide
  5. E) aluminum sulfate

Answer:  E

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

23) A group of covalently bonded atoms that has an overall electrical charge is called a(n) ________.

  1. A) ionic compound
  2. B) anion
  3. C) polyatomic ion
  4. D) cation
  5. E) molecule

Answer:  C

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

24) Which of the following polyatomic ions has a positive charge?

  1. A) hydroxide
  2. B) cyanide
  3. C) hydrogen carbonate
  4. D) ammonium
  5. E) nitrate

Answer:  D

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

25) Which of the following polyatomic ions has a 3- ionic charge?

  1. A) hydroxide
  2. B) nitrate
  3. C) sulfate
  4. D) phosphate
  5. E) hydrogen carbonate

Answer:  D

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

26) What is the formula of the nitride ion?

  1. A)
  2. B)
  3. C)
  4. D)
  5. E)

Answer:  A

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

27) The name of the  ion is ________.

  1. A) sulfate
  2. B) hydrogen sulfate
  3. C) sulfite
  4. D) hydrogen sulfite
  5. E) sulfide

Answer:  B

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

28) What is the formula of a compound that contains  and  ions?

  1. A)
  2. B)
  3. C)
  4. D)
  5. E) P

Answer:  A

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

29)  is called ________.

  1. A) iron sulfate
  2. B) iron(II) sulfate
  3. C) iron(III) sulfate
  4. D) diiron trisulfate
  5. E) iron trisulfate

Answer:  C

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

30) What is the formula for aluminum nitrate?

  1. A)
  2. B)
  3. C) Al
  4. D) Al
  5. E)

Answer:  D

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

31) A(n) ________ is the smallest neutral unit of two or more atoms held together by a covalent bond.

  1. A) ionic compound
  2. B) nucleus
  3. C) molecule
  4. D) formula
  5. E) unit

Answer:  C

Page Ref: 6.5

Learning Obj.:  6.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

32) In a molecule with covalent bonding, ________.

  1. A) oppositely charged ions are held together by strong electrical attractions
  2. B) atoms of metals form bonds to atoms of nonmetals
  3. C) atoms of different metals form bonds
  4. D) atoms are held together by sharing electrons
  5. E) atoms of noble gases are held together by attractions between oppositely charged ions

Answer:  D

Page Ref: 6.5

Learning Obj.:  6.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

33) Which of the following elements does not exist as a diatomic molecule?

  1. A) hydrogen
  2. B) nitrogen
  3. C) chlorine
  4. D) oxygen
  5. E) carbon

Answer:  E

Page Ref: 6.5

Learning Obj.:  6.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

34) In a covalently bonded molecule, the number of electrons that an atom shares with others is usually equal to the number of electrons ________.

  1. A) in the atom
  2. B) in its nucleus
  3. C) in all the atoms
  4. D) in its ion
  5. E) needed to give it a noble gas arrangement

Answer:  E

Page Ref: 6.5

Learning Obj.:  6.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

35) The correct name of the compound  is ________.

  1. A) nitrogen chloride
  2. B) trinitrogen chloride
  3. C) nitrogen(III) chloride
  4. D) nickel chloride
  5. E) nitrogen trichloride

Answer:  E

Page Ref: 6.5

Learning Obj.:  6.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

36) According to naming rules, the types of compound that use prefixes in their names are ________.

  1. A) ionic compounds
  2. B) ionic compounds involving transition metals
  3. C) polyatomic ions
  4. D) molecular compounds
  5. E) compounds that contain polyatomic ions

Answer:  D

Page Ref: 6.5

Learning Obj.:  6.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

37) The correct name for the compound  is ________.

  1. A) nitrogen oxide
  2. B) nitrogen trioxide
  3. C) dinitride trioxide
  4. D) dinitrogen oxide
  5. E) dinitrogen trioxide

Answer:  E

Page Ref: 6.5

Learning Obj.:  6.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

38) What is the formula of carbon tetraiodide?

  1. A) CI
  2. B)
  3. C) I
  4. D)
  5. E)

Answer:  B

Page Ref: 6.5

Learning Obj.:  6.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

39) The ability of an atom to attract the shared electrons in a covalent bond is its ________.

  1. A) electronegativity
  2. B) bonding ability
  3. C) polarity
  4. D) ionic character
  5. E) nonpolarity

Answer:  A

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

40) Double and triple bonds form because ________.

  1. A) the atoms involved have high electronegativities
  2. B) single covalent bonds do not give all of the atoms in the molecule eight valence electrons
  3. C) one of the atoms in the molecule has more than 8 valence electrons
  4. D) the ions involved have charges larger than one
  5. E) there is at least one hydrogen atom involved in the bond

Answer:  B

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

41) Which of the following substances contains a nonpolar covalent bond?

  1. A) O
  2. B) NaCl
  3. C)
  4. D)
  5. E)

Answer:  E

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

42) Which of the following compounds contains a polar covalent bond?

  1. A) NaF
  2. B) HCl
  3. C)
  4. D) MgO
  5. E)

Answer:  B

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

43) Which of the following compounds contains an ionic bond?

  1. A)
  2. B) O
  3. C) CaO
  4. D)
  5. E)

Answer:  C

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

44) Ionic bonding is expected in which of these compounds?

  1. A)
  2. B) KF
  3. C)
  4. D) HF
  5. E)

Answer:  B

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

45) A polar covalent bond is found in which of these compounds?

  1. A) O
  2. B)
  3. C) NaCl
  4. D)
  5. E)

Answer:  A

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

46) The bond in  is a(n) ________.

  1. A) ionic bond
  2. B) nonpolar covalent bond
  3. C) metallic bond
  4. D) polar ionic bond
  5. E) no bond

Answer:  B

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

47) The VSEPR theory allows us to determine the ________.

  1. A) shape of a molecule
  2. B) charge on an ion
  3. C) color of a compound
  4. D) bond type for a molecule
  5. E) formula for a compound

Answer:  A

Page Ref: 6.7

Learning Obj.:  6.7

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

48) The shape of the ammonia molecule (NH3) is ________.

  1. A) linear
  2. B) trigonal planar
  3. C) trigonal pyramidal
  4. D) tetrahedral
  5. E) bent

Answer:  C

Page Ref: 6.7

Learning Obj.:  6.7

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

49) The shape of the water molecule (H2O) is ________.

  1. A) linear
  2. B) tetrahedral
  3. C) trigonal pyramidal
  4. D) bent
  5. E) trigonal planar

Answer:  D

Page Ref: 6.7

Learning Obj.:  6.7

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

50) The shape of the methane molecule (CH4) is ________.

  1. A) linear
  2. B) tetrahedral
  3. C) trigonal pyramidal
  4. D) bent
  5. E) trigonal planar

Answer:  B

Page Ref: 6.7

Learning Obj.:  6.7

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

51) The carbon tetrachloride molecule, CC, has the shape of a ________.

  1. A) tetrahedron
  2. B) square
  3. C) cube
  4. D) circle
  5. E) sphere

Answer:  A

Page Ref: 6.7

Learning Obj.:  6.7

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

52) The carbon tetrachloride molecule, CC, is ________.

  1. A) a polar molecule with polar bonds
  2. B) a nonpolar molecule with polar bonds
  3. C) a nonpolar molecule with nonpolar bonds
  4. D) a polar molecule with nonpolar bonds
  5. E) a polar molecule with ionic bonds

Answer:  B

Page Ref: 6.7

Learning Obj.:  6.7

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

53) The ammonia molecule (NH3) is ________.

  1. A) a polar molecule with polar bonds
  2. B) a nonpolar molecule with polar bonds
  3. C) a nonpolar molecule with nonpolar bonds
  4. D) a polar molecule with nonpolar bonds
  5. E) a polar molecule with ionic bonds

Answer:  A

Page Ref: 6.7

Learning Obj.:  6.7

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

54) The main type of attractive forces between molecules of ammonia (NH3) are ________.

  1. A) ionic bonds
  2. B) hydrogen bonds
  3. C) polar covalent
  4. D) dipole-dipole attractions
  5. E) dispersion forces

Answer:  B

Page Ref: 6.8

Learning Obj.:  6.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

55) The main type of attractive forces between molecules of carbon tetrabromide (CBr4) are ________.

  1. A) ionic bonds
  2. B) hydrogen bonds
  3. C) polar covalent
  4. D) dipole-dipole attractions
  5. E) dispersion forces

Answer:  E

Page Ref: 6.8

Learning Obj.:  6.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

56) The main type of attractive forces between molecules of hydrogen (H2) are ________.

  1. A) ionic bonds
  2. B) hydrogen bonds
  3. C) polar covalent
  4. D) dipole-dipole attractions
  5. E) dispersion forces

Answer:  E

Page Ref: 6.8

Learning Obj.:  6.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

6.2   Short Answer Questions

 

Identify each of the following compounds as covalent or ionic.

 

1) carbon tetrachloride

Answer:  covalent

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

 

2) potassium oxide

Answer:  ionic

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

 

3) carbon dioxide

Answer:  covalent

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

 

4) dihydrogen sulfide

Answer:  covalent

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

 

5) sodium fluoride

Answer:  ionic

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

 

6) nitrogen trichloride

Answer:  covalent

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

 

 

6.3   True/False Questions

 

1) A sulfur atom gains electrons to form an ion with a charge of 2-.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

2) A potassium atom gains electrons to form an ion with a charge of 1-.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

3) A positive ion has more protons that electrons.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

4) For halogens, the group number is the same as the ionic charge.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

5) When calcium and oxygen combine, the formula of the product is CaO.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.2

Learning Obj.:  6.2

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

6) When barium and chlorine combine, the formula of the product is BaCl3.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.2

Learning Obj.:  6.2

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

7) When Al3+ and Br- combine, the formula of the product is Al3Br.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.2

Learning Obj.:  6.2

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

8) The name of the compound AlCl3 is aluminum trichloride.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.3

Learning Obj.:  6.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

9) The common ions of iron are Fe+ and Fe2+.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.3

Learning Obj.:  6.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

10) The name of the compound CuO is copper(II) oxide.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.3

Learning Obj.:  6.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

11) The name of the compound Fe2S3 is iron(II) sulfide.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.3

Learning Obj.:  6.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

12) The name of the compound K3N is potassium nitride.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.3

Learning Obj.:  6.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

13) The formula for iron(II) sulfide is FeS.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.3

Learning Obj.:  6.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

14) The formula for hydroxide is OH-.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

15) When Al3+ and SO42- combine, the formula of the product is Al2(SO4)3.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

16) The name of the compound CuSO4 is copper(I) sulfate.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

17) The formula of the compound chromium(III) oxide is Cr2O3.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

18) Molecular compounds are formed from ions.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.5

Learning Obj.:  6.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

19) The formula of the compound boron trifluoride is BF3.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.5

Learning Obj.:  6.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

20) The name of the compound CO2 is dicarbon oxide.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.5

Learning Obj.:  6.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

21) Br2 contains a polar covalent bond.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

22) Chlorine is more electronegative than bromine.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

23) Sodium is more electronegative than chlorine.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

24) The bond between H and O is polar covalent.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

25) The bond between Li and F is polar covalent.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

26) The molecule CO2 is linear.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.7

Learning Obj.:  6.7

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

27) The molecule SCl2 is linear.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.7

Learning Obj.:  6.7

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

28) Methane, (CH4), is a polar molecule.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.7

Learning Obj.:  6.7

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

29) Ammonia, (NH3), is a polar molecule.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.7

Learning Obj.:  6.7

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

30) A nonpolar molecule can have polar bonds.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.7

Learning Obj.:  6.7

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

31) The strongest attractive forces between molecules of H2O are dispersion forces.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.8

Learning Obj.:  6.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

32) The strongest attractive forces between molecules of Cl2 are dispersion forces.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.8

Learning Obj.:  6.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

33) The strongest attractive forces between molecules of NH3 are hydrogen bonds.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.8

Learning Obj.:  6.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

34) The strongest attractive forces between molecules of HCl are hydrogen bonds.

Answer:  FALSE

Page Ref: 6.8

Learning Obj.:  6.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

35) The strongest attractive forces between molecules of HBr are dipole-dipole attractions.

Answer:  TRUE

Page Ref: 6.8

Learning Obj.:  6.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

6.4   Matching Questions

 

Give the correct valence for ions of the following elements.

 

  1. A) 3+
  2. B) 2-
  3. C) 1-
  4. D) 2+
  5. E) 1+
  6. F) 0

 

1) Ca

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

2) Cl

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

3) O

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

4) Al

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

5) K

Page Ref: 6.1

Learning Obj.:  6.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

Answers: 1) D 2) C 3) B 4) A 5) E

 

 

Match the correct name of the polyatomic ions with the formulas given.

 

  1. A) hydroxide
  2. B) hydrogen carbonate
  3. C) hydrogen sulfate
  4. D) nitrite
  5. E) phosphite
  6. F) sulfite
  7. G) phosphate
  8. H) carbonate
  9. I) hydrogen sulfite
  10. J) nitrate
  11. K) oxide
  12. L) sulfate
  13. M) carbonite

6)

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

7)

Page Ref: 6.4

Learning Obj.: 6.4

Global Outcomes: G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

8)

Page Ref: 6.4

Learning Obj.: 6.4

Global Outcomes: G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

9)

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

10)

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

11)

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

12)

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

13)

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

14)

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

Answers: 6) J 7) H 8) L 9) F 10) G 11) D 12) B 13) C 14) A

 

 

Match the chemical name with the correct formula.

 

  1. A)
  2. B)
  3. C) MgS
  4. D)
  5. E)

 

15) magnesium sulfate

Page Ref: 6.4

Learning Obj.: 6.4

Global Outcomes:

G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

16) magnesium hydrogen sulfate

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

17) magnesium sulfide

Page Ref: 6.3

Learning Obj.:  6.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

18) magnesium sulfite

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

19) magnesium hydrogen sulfite

Page Ref: 6.4

Learning Obj.:  6.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

Answers: 15) B 16) A 17) C 18) E 19) D

 

 

Indicate the type of bonding you would expect between the following elements.

 

  1. A) ionic
  2. B) polar covalent
  3. C) none
  4. D) nonpolar covalent

 

20) Na and F

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

21) N and F

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

22) F and F

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

23) He and F

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

24) S and F

Page Ref: 6.6

Learning Obj.:  6.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

Answers: 20) A 21) B 22) D 23) C 24) B

 

Introduction to General, Organic & Biological Chemistry, 12e (Timberlake)

Chapter 7   Chemical Quantities and Reactions

 

7.1   Multiple-Choice Questions

 

1) One mole of particles of any substance contains how many particles?

  1. A) particles
  2. B) 3 × particles
  3. C) 3 × particles
  4. D) 6.02 × particles
  5. E) 6.02 × particles

Answer:  D

Page Ref: 7.1

Learning Obj.:  7.1

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

2) Avogadro’s number is the number of ________.

  1. A) particles in 1 mole of a substance
  2. B) amu in 1 mole of a substance
  3. C) grams in 1 mole of a substance
  4. D) moles in 6.02 × g of an element
  5. E) moles in 6.02 × amu of an element

Answer:  A

Page Ref: 7.1

Learning Obj.:  7.1

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

3) One mole of copper(II) sulfate, CuS, contains ________ O atoms.

  1. A) 4
  2. B) 6.02 ×
  3. C) 1.51 ×
  4. D) 2.41 ×
  5. E) 2.41 ×

Answer:  E

Page Ref: 7.1

Learning Obj.:  7.1

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

 

4) 0.400 mole of sucrose, , contains ________ C atoms.

  1. A) 12
  2. B) 6.02 ×
  3. C) 5.02 ×
  4. D) 2.89 ×
  5. E) 4.80

Answer:  D

Page Ref: 7.1

Learning Obj.:  7.1

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

5) One mole of copper(II) sulfate, CuS, contains ________ moles of O.

  1. A) 4
  2. B) 6.02 ×
  3. C) 1.51 ×
  4. D) 2.41 ×
  5. E) 2.41 ×

Answer:  A

Page Ref: 7.1

Learning Obj.:  7.1

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

6) 0.400 mole of sucrose, , contains ________ moles of C.

  1. A) 12
  2. B) 6.02 ×
  3. C) 5.02 ×
  4. D) 2.89 ×
  5. E) 4.80

Answer:  E

Page Ref: 7.1

Learning Obj.:  7.1

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

7) How many moles of carbon atoms are there in 0.500 mole of ?

  1. A) 0.500 mole
  2. B) 1.00 mole
  3. C) 3.00 moles
  4. D) 6.02 × moles
  5. E) 4.00 moles

Answer:  B

Page Ref: 7.1

Learning Obj.:  7.1

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

 

8) The molar mass of potassium is ________.

  1. A) 19.00 g/mole
  2. B) 31.00 g/mole
  3. C) 6.02 × g/mole
  4. D) 39.10 g/mole
  5. E) 15.02 g/mole

Answer:  D

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

9) One mole of helium gas weighs ________.

  1. A) 1.000 g
  2. B) 2.002 g
  3. C) 3.003 g
  4. D) 4.003 g
  5. E) 8.006 g

Answer:  D

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

10) Calculate the molar mass of potassium chloride, KCl.

  1. A) 74.55 g/mole
  2. B) 54.55 g/mole
  3. C) 6.745 g/mole
  4. D) 67.45 g/mole
  5. E) 19.00 g/mole

Answer:  A

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

11) What is the molar mass of copper(II) sulfate, CuS?

  1. A) 16.00 g/mole
  2. B) 63.60 g/mole
  3. C) 111.6 g/mole
  4. D) 159.6 g/mole
  5. E) 319.2 g/mole

Answer:  D

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

 

12) Calculate the molar mass of magnesium chloride, Mg.

  1. A) 24.31 g/mole
  2. B) 95.21 g/mole
  3. C) 125.9 g/mole
  4. D) 59.76 g/mole
  5. E) 70.90 g/mole

Answer:  B

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

13) What is the molar mass of sodium phosphate, ?

  1. A) 69.96 g/mole
  2. B) 118.0 g/mole
  3. C) 163.9 g/mole
  4. D) 226.1 g/mole
  5. E) 354.0 g/mole

Answer:  C

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

14) What is the molar mass of sucrose ()?

  1. A) 29.02 g/mole
  2. B) 50.23 g/mole
  3. C) 210.0 g/mole
  4. D) 342.3 g/mole
  5. E) 182.0 g/mole

Answer:  D

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

15) One mole of neon atoms has a mass of ________.

  1. A) 6.02 × g
  2. B) 14.01 g
  3. C) 10.01 g
  4. D) 20.18 g
  5. E) 22.99 g

Answer:  D

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

 

16) The molar mass of  is ________.

  1. A) 76.09 g/mole
  2. B) 60.09 g/mole
  3. C) 29.02 g/mole
  4. D) 69.02 g/mole
  5. E) 52.01 g/mole

Answer:  A

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

17) The molar mass of calcium hydroxide, , is ________.

  1. A) 58.09 g/mole
  2. B) 57.09 g/mole
  3. C) 74.10 g/mole
  4. D) 114.2 g/mole
  5. E) 54.02 g/mole

Answer:  C

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

18) What is the molar mass of , a substance formerly used in medicine as an antacid?

  1. A) 71.28 g/mole
  2. B) 118.3 g/mole
  3. C) 150.3 g/mole
  4. D) 214.3 g/mole
  5. E) 262.9 g/mole

Answer:  E

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

19) How many moles of water, O, are present in 75.0 g O?

  1. A) 4.41 moles
  2. B) 4.16 moles
  3. C) 75.0 moles
  4. D) 7.50 moles
  5. E) 1.35 × moles

Answer:  B

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

 

20) 0.100 mole of lithium has a mass of ________.

  1. A) 3.00 g
  2. B) 0.300 g
  3. C) 6.94 g
  4. D) 0.694 g
  5. E) 0.700 g

Answer:  D

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

21) 4.00 moles of sodium have a mass of ________.

  1. A) 4.60 g
  2. B) 11.0 g
  3. C) 23.0 g
  4. D) 44.0 g
  5. E) 92.0 g

Answer:  E

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

22) How many moles of  are in 15.0 g of ?

  1. A) 0.172 moles
  2. B) 2.61 × 103moles
  3. C) 0.111 moles
  4. D) 0.0861 moles
  5. E) 0.119 moles

Answer:  D

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

23) 3.00 moles of  have a mass of ________.

  1. A) 138 g
  2. B) 46.0 g
  3. C) 30.0 g
  4. D) 90.0 g
  5. E) 45.0 g

Answer:  A

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

 

24) How many grams of  are there in 0.500 mole of ?

  1. A) 79.9 g
  2. B) 35.9 g
  3. C) 63.8 g
  4. D) 51.9 g
  5. E) 160. g

Answer:  A

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

25) How many grams of glucose () are in 3.55 moles of glucose?

  1. A) 180. g
  2. B) 640. g
  3. C) 103 g
  4. D) 426 g
  5. E) 50.7 g

Answer:  B

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

26) A chemical equation is balanced when ________.

  1. A) the total number of molecules is the same in reactants and products
  2. B) the total number of ions is the same in reactants and products
  3. C) the sum of the coefficients of the reactants is equal to the sum of the coefficients of the products
  4. D) the number of atoms of each element is the same in reactants and products
  5. E) the charge on each atom is the same in reactants and products

Answer:  D

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

27) In any balanced chemical equation, the number of each type of atom on both sides of the equation is ________.

  1. A) doubled
  2. B) the same
  3. C) decreased by one
  4. D) increased by one
  5. E) dependent on the temperature

Answer:  B

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

28) Which of the following gives the balanced equation for this reaction?

 

+ Ca →  +

 

  1. A) + +
  2. B) + Ca→  + 3
  3. C) 2+ Ca→  + 6
  4. D) 2+ 3Ca→  + 6
  5. E) + Ca→  +

Answer:  D

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

29) Which of the following correctly gives the correct coefficients for the reaction below?

 

+  →  + O

 

  1. A) 1, 1, 1, 1
  2. B) 1, 2, 1, 4
  3. C) 2, 4, 2, 8
  4. D) 1, 4, 1, 4
  5. E) 2, 4, 2, 4

Answer:  B

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

30) What coefficient is placed in front of  to complete the balancing of the following equation?

 

+ ?  → 5 + 4O

 

  1. A) 1
  2. B) 3
  3. C) 5
  4. D) 7
  5. E) 9

Answer:  D

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

31) What is the coefficient of hydrogen, , when the following equation is balanced?

Al +  →  + ?

 

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4
  5. E) 5

Answer:  C

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

Pentane () reacts with oxygen () to form carbon dioxide () and water (O) according to the following reaction. Answer the following question(s) about this reaction.

 

+ ?  → ?  + ? O

 

32) What is the coefficient for oxygen in the balanced equation?

  1. A) 2
  2. B) 4
  3. C) 5
  4. D) 6
  5. E) 8

Answer:  E

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

33) What is the coefficient for carbon dioxide in the balanced equation?

  1. A) 2
  2. B) 4
  3. C) 5
  4. D) 6
  5. E) 8

Answer:  C

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

34) What is the coefficient for water in the balanced equation?

  1. A) 2
  2. B) 4
  3. C) 5
  4. D) 6
  5. E) 8

Answer:  D

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

35) In this reaction, what is the coefficient for calcium oxide?

 

CaO + CO2 → CaCO3

 

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4
  5. E) 5

Answer:  A

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

36) In this reaction, what is the correct coefficient for sodium chloride?

 

Pb(N + ? NaCl → PbC + ? NaN

 

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4
  5. E) 5

Answer:  B

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

37) In the following reaction, what is the correct coefficient for aluminum chloride?

 

Al +  → Al

 

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4
  5. E) 5

Answer:  B

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

38) For the following reaction, what is the correct coefficient for the ?

 

Fe + HCl → FeC +

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4
  5. E) 5

Answer:  C

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

39) What is the classification for this unbalanced reaction?

 

Fe + HCl → FeC +

  1. A) combustion
  2. B) combination
  3. C) decomposition
  4. D) single replacement
  5. E) double replacement

Answer:  D

Page Ref: 7.4

Learning Obj.:  7.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

40) In a ________ reaction, two or more elements or compounds form one product.

  1. A) decomposition
  2. B) single replacement
  3. C) combustion
  4. D) double replacement
  5. E) combination

Answer:  E

Page Ref: 7.4

Learning Obj.:  7.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

41) The following reaction is an example of a ________ reaction.

 

+ 7 → 5 + 4O

 

  1. A) combination
  2. B) single replacement
  3. C) combustion
  4. D) decomposition
  5. E) double replacement

Answer:  C

Page Ref: 7.4

Learning Obj.:  7.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

42) The following reaction takes place when an electric current is passed through water.  It is an example of a ________ reaction.

 

O    2 +

 

  1. A) combination
  2. B) single replacement
  3. C) combustion
  4. D) decomposition
  5. E) double replacement

Answer:  D

Page Ref: 7.4

Learning Obj.:  7.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

43) What is the classification for this reaction?

 

S + O → S

 

  1. A) decomposition
  2. B) combination
  3. C) replacement
  4. D) double replacement
  5. E) combustion

Answer:  B

Page Ref: 7.4

Learning Obj.:  7.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

44) The reaction of carbon with oxygen to produce carbon monoxide is an example of which class of reaction?

 

2C +  → 2CO

 

  1. A) single replacement
  2. B) double replacement
  3. C) combination
  4. D) catalytic
  5. E) endothermic

Answer:  C

Page Ref: 7.4

Learning Obj.:  7.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

45) Which of the following is an oxidation-reduction reaction?

  1. A) Ca+ → Ca + 2NaCl
  2. B) KOH + → O +
  3. C) + → 2NO
  4. D) + NaCl → AgCl +
  5. E) + 6KOH → 2+ 3

Answer:  C

Page Ref: 7.5

Learning Obj.:  7.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

46) What is oxidized and what is reduced in the following reaction?

 

2Al + 3 → 2

 

  1. A) Al is oxidized and is reduced.
  2. B) AlBr3is reduced and is oxidized.
  3. C) Al is reduced and is oxidized.
  4. D) is reduced and Al is oxidized.
  5. E) is oxidized and Al is reduced.

Answer:  A

Page Ref: 7.5

Learning Obj.:  7.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

47) In an oxidation-reduction reaction, the substance oxidized always ________.

  1. A) takes on oxygen atoms
  2. B) loses electrons
  3. C) gives up hydrogen atoms
  4. D) gains electrons
  5. E) becomes a charged species

Answer:  B

Page Ref: 7.5

Learning Obj.:  7.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

48) In this reaction, what is the substance oxidized?

 

Zn + 2 HCl → ZnCl2 + H2

 

  1. A) chlorine
  2. B) zinc chloride
  3. C) hydrogen
  4. D) zinc
  5. E) oxygen

Answer:  D

Page Ref: 7.5

Learning Obj.:  7.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

49) In an oxidation-reduction reaction, the substance reduced always ________.

  1. A) takes on oxygen atoms
  2. B) loses electrons
  3. C) gives up hydrogen atoms
  4. D) gains electrons
  5. E) becomes a charged species

Answer:  D

Page Ref: 7.5

Learning Obj.:  7.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

50) Given the following equation, what is the correct form of the conversion factor needed to convert the number of moles of  to the number of moles of  produced?

 

4Fe + 3 → 2

 

  1. A)

 

  1. B)

 

  1. C)

 

  1. D)

 

  1. E)

 

Answer:  E

Page Ref: 7.6

Learning Obj.:  7.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

For the following question(s), consider the following equation.

 

2Mg +  → 2MgO

 

51) The number of moles of oxygen gas needed to react with 4.0 moles of Mg is ________.

  1. A) 1.0 mole
  2. B) 2.0 moles
  3. C) 3.0 moles
  4. D) 4.0 moles
  5. E) 6.0 moles

Answer:  B

Page Ref: 7.6

Learning Obj.:  7.6

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

 

52) The number of moles of MgO produced when 0.20 mole of  reacts completely is ________.

  1. A) 0.10 mole
  2. B) 0.20 mole
  3. C) 0.40 mole
  4. D) 0.60 mole
  5. E) 0.80 mole

Answer:  C

Page Ref: 7.6

Learning Obj.:  7.6

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

For the following question(s), consider the following balanced equation.

 

+ 6O → 3 + 2

 

53) What is the correct form of the conversion factor needed to convert the number of moles of O to the number of moles of  produced?

  1. A)

 

  1. B)

 

  1. C)

 

  1. D)

 

  1. E)

 

Answer:  A

Page Ref: 7.6

Learning Obj.:  7.6

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

54) When 2 moles of  are allowed to react, how many moles of O also react?

  1. A) 1 mole
  2. B) 4 moles
  3. C) 6 moles
  4. D) 8 moles
  5. E) 12 moles

Answer:  E

Page Ref: 7.6

Learning Obj.:  7.6

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

55) When 4 moles of aluminum are allowed to react with an excess of chlorine gas, , how many moles of aluminum chloride are produced?

 

2Al + 3 → 2Al

 

  1. A) 1 mole
  2. B) 2 moles
  3. C) 3 moles
  4. D) 4 moles
  5. E) 5 moles

Answer:  D

Page Ref: 7.6

Learning Obj.:  7.6

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

56) In the reaction of nitrogen gas, , with hydrogen gas, , to form ammonia gas, NH3, how many moles of hydrogen are needed to react with two moles of nitrogen?

 

+ 3 → 2

 

  1. A) 2 moles
  2. B) 4 moles
  3. C) 6 moles
  4. D) 8 moles
  5. E) 5.710 moles

Answer:  C

Page Ref: 7.6

Learning Obj.:  7.6

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

 

For the following question(s), consider the following equation.

 

2Mg +  → 2MgO

 

57) How many grams of magnesium are needed to react with 16 g of ?

  1. A) 0.50 g
  2. B) 1.0 g
  3. C) 12 g
  4. D) 24 g
  5. E) 48 g

Answer:  D

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

58) How many grams of MgO are produced when 40.0 grams of  react completely with Mg?

  1. A) 40.3 g
  2. B) 50.4 g
  3. C) 60.5 g
  4. D) 101 g
  5. E) 202 g

Answer:  D

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

59) How many grams of hydrogen are needed to produce 1.80 g of water according to this equation?

 

2 +  → 2O

 

  1. A) 0.101 g
  2. B) 0.180 g
  3. C) 0.201 g
  4. D) 2.01 g
  5. E) 4.02 g

Answer:  C

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

 

60) In the reaction of silver nitrate with sodium chloride, how many grams of silver chloride will be produced from 100. g of silver nitrate when it is mixed with an excess of sodium chloride?  The equation for the reaction is below.

 

AgN + NaCl → AgCl + NaN

 

  1. A) 107.9 g
  2. B) 169.9 g
  3. C) 84.4 g
  4. D) 0.589 g
  5. E) 58.9 g

Answer:  C

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

For the following question(s), consider the following balanced equation.

 

+ 6O → 3 + 2

 

61) When 36.0 g of O react, how many grams of  are produced?

  1. A) 34.0 g
  2. B) 10.0 g
  3. C) 5.67 g
  4. D) 11.3 g
  5. E) 102 g

Answer:  D

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

62) How many grams of O are needed to produce 150 g of ?

  1. A) 46 g
  2. B) 18 g
  3. C) 130 g
  4. D) 93 g
  5. E) 23 g

Answer:  D

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

 

63) Find the mass of  that is produced when 25.0 grams of  reacts with HCl according to the following equation.

 

+ 6HCl → 2 + 3O

 

  1. A) 155 g
  2. B) 72.9 g
  3. C) 65.3 g
  4. D) 32.6 g
  5. E) 16.3 g

Answer:  C

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

64) How many grams of NO are required to produce 145 g of  in the following reaction?

 

4 + 6NO → 5 + 6O

 

  1. A) 186 g
  2. B) 155 g
  3. C) 125 g
  4. D) 129 g
  5. E) 145 g

Answer:  A

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

65) How many grams of  are produced when 125 g of  reacts as shown in the following balanced equation?

 

4 + 6NO → 5 + 6O

 

  1. A) 206 g
  2. B) 257 g
  3. C) 165 g
  4. D) 7.35 g
  5. E) 145 g

Answer:  B

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

 

66) How many grams of  are produced from 125 g of  and excess ?

 

+ 2 →  + 2O

 

  1. A) 125 g
  2. B) 62.5 g
  3. C) 172 g
  4. D) 85.9 g
  5. E) 250. g

Answer:  D

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

67) The ________ is the minimum energy needed for a chemical reaction to begin.

  1. A) reaction energy
  2. B) activation energy
  3. C) energy of reactants
  4. D) energy of products
  5. E) heat of reaction

Answer:  B

Page Ref: 7.8

Learning Obj.:  7.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

68) A reaction that releases energy as it occurs is classified as a(n) ________.

  1. A) endothermic reaction
  2. B) exothermic reaction
  3. C) oxidation-reduction reaction
  4. D) catalyzed reaction
  5. E) decomposition reaction

Answer:  B

Page Ref: 7.8

Learning Obj.:  7.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

69) What type of reaction is:   + 2 →  + 2O + 218 kcal?

  1. A) an endothermic reaction
  2. B) an exothermic reaction
  3. C) a single replacement reaction
  4. D) a combination reaction
  5. E) a decomposition reaction

Answer:  B

Page Ref: 7.8

Learning Obj.:  7.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

70) If the reaction shown below is exothermic, the energy level of the reactants is ________.

 

+  → O

 

  1. A) lower than that of the products
  2. B) higher than that of the products
  3. C) the same as that of the products
  4. D) possibly lower, possibly higher than that of the products
  5. E) higher than the activation energy of the reaction

Answer:  B

Page Ref: 7.8

Learning Obj.:  7.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

71) Any reaction that absorbs 150 kcal of energy can be classified as ________.

  1. A) endothermic
  2. B) exothermic
  3. C) activated
  4. D) reduction
  5. E) oxidation

Answer:  A

Page Ref: 7.8

Learning Obj.:  7.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

72) The ________ is the energy difference between reactants and products in a chemical reaction.

  1. A) transition energy
  2. B) activation energy
  3. C) product energy
  4. D) overall energy
  5. E) heat of reaction

Answer:  E

Page Ref: 7.8

Learning Obj.:  7.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

7.2   Bimodal Questions

 

1) In this reaction, what is the correct coefficient for hydrogen gas?

 

? H2 + ? O2 → ? H2O

 

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4
  5. E) 5

Answer:  B

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Barium chloride and sodium sulfate react according to the following equation.

 

BaCl2 + Na2SO4 → BaSO4 + 2NaCl

 

Answer the following question(s) about this reaction.

 

2) How many moles of barium sulfate are produced from 0.1 mole of barium chloride?

  1. A) 0.01 mole
  2. B) 0.1 mole
  3. C) 0.2 mole
  4. D) 1 mole
  5. E) 2 moles

Answer:  B

Page Ref: 7.6

Learning Obj.:  7.6

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

 

3) How many grams of sodium chloride can be produced from 50. grams of barium chloride?

  1. A) 2.0 g
  2. B) 14 g
  3. C) 28 g
  4. D) 59 g
  5. E) 208 g

Answer:  C

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

4) How many grams of barium chloride are needed to make 100. grams of barium sulfate?

  1. A) 44.9 g
  2. B) 89.2 g
  3. C) 208 g
  4. D) 233 g
  5. E) 46.6 g

Answer:  B

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Answer the question(s) below about the following reaction.

 

2 → 2O +

 

5) This is an example of a ________ reaction.

  1. A) combustion
  2. B) combination
  3. C) decomposition
  4. D) single replacement
  5. E) double replacement

Answer:  C

Page Ref: 7.4

Learning Obj.:  7.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

6) How many moles of oxygen gas can 5.0 moles of hydrogen peroxide (H2O2) produce, if decomposition is complete?

  1. A) 5.0 moles
  2. B) 2.5 moles
  3. C) 1.0 mole
  4. D) 2.0 moles
  5. E) 10. moles

Answer:  B

Page Ref: 7.6

Learning Obj.:  7.6

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

7) How many grams of water will 100. grams of hydrogen peroxide produce?

  1. A) 36.0 g
  2. B) 360. g
  3. C) 5.88 g
  4. D) 53.0 g
  5. E) 106 g

Answer:  D

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

8) How many grams of hydrogen peroxide are needed to produce 25.0 g of oxygen?

  1. A) 106 g
  2. B) 26.6 g
  3. C) 5.88 g
  4. D) 25.0 g
  5. E) 53.2 g

Answer:  E

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

9) How many moles of hydrogen peroxide (H2O2) are needed to produce 5.0 moles of water?

  1. A) 1.0 mole
  2. B) 2.0 moles
  3. C) 2.5 moles
  4. D) 4.0 moles
  5. E) 5.0 moles

Answer:  E

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

 

7.3   Short Answer Questions

 

1) The number of particles in 1 mole of hydrogen gas is ________.

Answer:  6.02 ×

Page Ref: 7.1

Learning Obj.:  7.1

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

2) The molar mass of copper(II) nitrate, Cu(N is ________.

Answer:  187.6 g

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

3) What is the mass, in grams, of 1.00 mole of argon gas?

Answer:  40.0 g

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

4) When the following equation is balanced, the coefficient of O2 is ________.

 

CH4 + O2 → CO2 + O

Answer:  2

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

5) When the following equation is balanced, the coefficient of O2 is ________.

 

C2H6 + O2 → CO2 + O

Answer:  7

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

6) What type of reaction is the following?

 

2KCl → 2KCl + 3

 

Answer:  decomposition

Page Ref: 7.4

Learning Obj.:  7.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

7) What type of reaction is the following?

 

Zn + 2HCl → Zn +

 

Answer:  single replacement

Page Ref: 7.4

Learning Obj.:  7.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

8) What type of reaction is the following?

 

2 + 5 → 4C + O

 

Answer:  combustion

Page Ref: 7.4

Learning Obj.:  7.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

9) Which reactant is oxidized in the following reaction?

 

Zn + 2HCl → Zn +

 

Answer:  Zn

Page Ref: 7.5

Learning Obj.:  7.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

10) Acetylene gas, , reacts with oxygen according to the following equation.  If 1 mole of acetylene react completely with sufficient oxygen, how many moles of carbon dioxide are produced?

 

2 + 5  →  4C + O

 

Answer:  2 moles

Page Ref: 7.6

Learning Obj.:  7.6

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

11) When 25.0 g of KCl reacts, how many grams of O2 are produced?

 

2KCl → 2KCl + 3

 

Answer:  9.79 g

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

12) Is the following reaction exothermic or endothermic?

 

C2H6 + O2 → CO2 + O +1300 kJ

 

Answer:  exothermic

Page Ref: 7.8

Learning Obj.:  7.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

7.4   True/False Questions

 

1) Avogadro’s number is the number of grams in a mole.

Answer:  FALSE

Page Ref: 7.1

Learning Obj.:  7.1

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

2) The molar mass of silver is 47 g/mole.

Answer:  FALSE

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G3  Read and interpret graphs and data.

 

 

3) The molar mass of magnesium is 24.31 g/mole.

Answer:  TRUE

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G3  Read and interpret graphs and data.

 

4) The mass of one mole of water is 18.02 g.

Answer:  TRUE

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G3  Read and interpret graphs and data.

 

5) The molar mass of chlorine gas is 35.45 g/mole.

Answer:  FALSE

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G3  Read and interpret graphs and data.

 

6) The molar mass of copper(II) chloride is 134.5 g/mole.

Answer:  TRUE

Page Ref: 7.2

Learning Obj.:  7.2

Global Outcomes:  G3  Read and interpret graphs and data.

7) The following reaction is correctly balanced.

KCl → KCl +

Answer:  FALSE

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

8) The following reaction is correctly balanced.

2 + 5 → 4C + O

Answer:  TRUE

Page Ref: 7.3

Learning Obj.:  7.3

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

 

9) The following is a decomposition reaction.

2KCl → 2KCl + 3

Answer:  TRUE

Page Ref: 7.4

Learning Obj.:  7.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

10) The following is a double replacement reaction.

2 + 5 → 4C + O

Answer:  FALSE

Page Ref: 7.4

Learning Obj.:  7.4

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

11) In the following reaction Al is oxidized.

2Al + 3 → 2

Answer:  TRUE

Page Ref: 7.5

Learning Obj.:  7.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

12) In the following reaction C is reduced.

2C +  → 2CO

Answer:  FALSE

Page Ref: 7.5

Learning Obj.:  7.5

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

 

13) In the reaction of hydrogen gas with oxygen gas to produce water, 1 mole of oxygen gas can produce 2 moles of water, given sufficient hydrogen available.

Answer:  TRUE

Page Ref: 7.6

Learning Obj.:  7.6

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

14) In the following reaction, 20.0 g of Al will react completely with 30.0 g of Br2.

2Al + 3 → 2

Answer:  FALSE

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

15) In the following reaction, when 100. g of Br2 reacts, 111 g of AlBr3 is formed.

2Al + 3 → 2

Answer:  TRUE

Page Ref: 7.7

Learning Obj.:  7.7

Global Outcomes:  G4  Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

16) The following reaction is endothermic.

2 + 5 → 4C + O + 310 kcal

Answer:  FALSE

Page Ref: 7.8

Learning Obj.:  7.8

Global Outcomes:  G7  Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.