Test Bank For Chemistry For Changing Times 14th Edition by Hill – Test Bank

$20.00

Description

Test Bank For Chemistry For Changing Times 14th Edition by Hill – Test Bank

Sample  Questions

 

Chemistry for Changing Times, 14e (Hill/McCreary)

Chapter 3   Atomic Structure

 

3.1   Multiple Choice Questions

 

1) Which statement best summarizes the general nature of investigations during the 1800s related to the acquisition and development of knowledge that provided glimpses into the atomic structure of matter?

  1. A) Qualitative observations, influenced by ideas related to magic and mysticism, provide glimpses of the structure of matter.
  2. B) Quantitative measurements of studies of compounds with fire, lead to the formulation of fundamental laws leading to an atomic theory of matter.
  3. C) Electricity played an important role in unraveling the structure of the atom.
  4. D) New experimental and mathematical techniques provided information concerning the organization of subatomic particles in atoms.

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.1  Explain the electrical properties of an atom.

 

2) Electrolysis is

  1. A) the production of electrical currents from a battery.
  2. B) the chemical reactions caused by electricity.
  3. C) the production of cathode rays in vacuum tubes using electricity.
  4. D) the conversion of elements into new elements by the use of electricity.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.1  Explain the electrical properties of an atom.

 

3) The application of electricity to chemical systems provided much of the experimental evidence for the existence of subatomic particles.  With respect to the use of electricity in studying matter, which one of the following scientists would NOT be grouped with the others?

  1. A) Humphry Davy
  2. B) Michael Faraday
  3. C) J.J. Thomson
  4. D) Ernest Rutherford

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

 

 

4) Ions are

  1. A) charged atoms (or groups of atoms).
  2. B) electrons.
  3. C) neutrons.
  4. D) electrodes.

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.1  Explain the electrical properties of an atom.

5) A cation is a

  1. A) negatively charged ion.
  2. B) positively charged ion.
  3. C) negative electrode.
  4. D) positive electrode.

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.1  Explain the electrical properties of an atom.

 

6) Electrolytes are important substances in the chemistry of living systems.  An electrolyte is a compound that

  1. A) conducts electricity when melted or put into solution.
  2. B) generates light when electricity is applied.
  3. C) contains electrons.
  4. D) contains electrodes.

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.1  Explain the electrical properties of an atom.

 

7) Cathode rays are beams of

  1. A) anions.
  2. B) electrons.
  3. C) neutrons.
  4. D) protons.

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

 

 

8) By measuring the deflection of cathode rays in electrical and magnetic fields, J.J. Thomson was able to determine the

  1. A) mass of the electron.
  2. B) speed of the electron.
  3. C) charge on the electron.
  4. D) ratio of mass to charge for the electron.

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

9) Which experimental observation led scientists to speculate that cathode rays contained particles that were constituents of all matter?

  1. A) The rays were deflected by electrical fields.
  2. B) The rays were deflected by magnetic fields.
  3. C) The rays were independent of the type of gas in the vacuum tube.
  4. D) All of the above provided evidence of the “fundamental” nature of cathode rays.

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

 

10) The existence of positively charged particles in gas discharge tubes was first experimentally verified by

  1. A) Lavoisier.
  2. B) Dalton.
  3. C) Faraday.
  4. D) Goldstein.

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

 

11) Millikan’s “oil drop” apparatus allowed for the determination of which property of the electron?

  1. A) mass
  2. B) charge
  3. C) ratio of mass to charge
  4. D) speed

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

 

 

12) When combined with Thomson’s determination of the mass to charge ratio of the electron, Millikan’s experimental work allowed for the determination of the

  1. A) charge on the electron.
  2. B) mass of the electron.
  3. C) speed of the electron.
  4. D) all of the above

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

13) An anion is a

  1. A) negatively charged ion.
  2. B) positively charged ion.
  3. C) negative electrode.
  4. D) positive electrode.

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

 

14) William Crookes passed an electric current through a tightly sealed tube.  The current generated a green beam of light (due to fluorescence as the beam struck a zinc sulfide surface) which seemed to pass from one electrode to the other.  This beam was called a cathode ray because

  1. A) it seemed to leave the anode and travel to the cathode.
  2. B) it seemed to leave the cathode and travel to the anode.
  3. C) it seemed to travel from the zinc sulfide screen to the cathode.
  4. D) it seemed to travel from the zinc sulfide screen to the anode.

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

 

15) A stream of electrons in a magnetic field would

  1. A) be unchanged.
  2. B) be stopped.
  3. C) be deflected toward the positive electrode.
  4. D) be deflected toward the negative electrode.

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

 

 

16) A cathode is a

  1. A) negatively charged ion.
  2. B) positively charged ion.
  3. C) negative electrode.
  4. D) positive electrode.

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

17) An anode is a

  1. A) negatively charged ion.
  2. B) positively charged ion.
  3. C) negative electrode.
  4. D) positive electrode.

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

 

18) Radioactivity is

  1. A) the spontaneous emission of radiation from unstable elements.
  2. B) the emission of light from certain substances after exposure to sunlight.
  3. C) the spontaneous emission of radio waves from matter.
  4. D) the emission of light from matter when exposed to radio waves.

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.2

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.3  Describe the experiments that led to the discovery of X-rays and an explanation of radioactivity.

 

19) Which person(s) won two Nobel prizes (one in physics; the other in chemistry) for work with radioactivity?

  1. A) Antoine Henri Becquerel
  2. B) Marie Sklodowska Curie
  3. C) Pierre Curie
  4. D) Marie and Pierre Curie

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.2

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.3  Describe the experiments that led to the discovery of X-rays and an explanation of radioactivity.

 

 

20) Some chemicals which are exposed to sunlight will continue to glow even when they are placed in a dark room.  This phenomenon is known as

  1. A) alpha emission.
  2. B) beta emission.
  3. C) fluorescence.
  4. D) X-rays.

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.2

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.3  Describe the experiments that led to the discovery of X-rays and an explanation of radioactivity.

21) Identify the particle that is symbolized by He2+.

  1. A) alpha, α
  2. B) beta, β
  3. C) gamma, γ
  4. D) delta, δ

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.3

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.4  Distinguish the three main kinds of radioactivity:  alpha, beta, and gamma.

 

22) Identify the particle that is the least penetrating.

  1. A) alpha, α
  2. B) beta, β
  3. C) gamma, γ
  4. D) delta, δ

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.3

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.4  Distinguish the three main kinds of radioactivity:  alpha, beta, and gamma.

 

23) Which of the following types of electromagnetic radiation is emitted from unstable elements?

  1. A) gamma rays
  2. B) microwaves
  3. C) radio waves
  4. D) visible light

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.3

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.4  Distinguish the three main kinds of radioactivity:  alpha, beta, and gamma.

 

 

24) Which is NOT one of the three types of radiation emitted from radioactive elements?

  1. A) alpha, α
  2. B) beta, β
  3. C) gamma, γ
  4. D) lambda, λ

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.3

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.4  Distinguish the three main kinds of radioactivity:  alpha, beta, and gamma.

 

25) Which type of radioactivity is NOT deflected by a magnetic field?

  1. A) alpha, α
  2. B) beta, β
  3. C) gamma, γ
  4. D) delta, δ

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.3

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.4  Distinguish the three main kinds of radioactivity:  alpha, beta, and gamma.

26) Which type of radioactivity has a positive charge?

  1. A) alpha, α
  2. B) beta, β
  3. C) gamma, γ
  4. D) delta, δ

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.3

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.4  Distinguish the three main kinds of radioactivity:  alpha, beta, and gamma.

 

27) Which type of radioactivity has a negative charge?

  1. A) alpha, α
  2. B) beta, β
  3. C) gamma, γ
  4. D) delta, δ

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.3

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.4  Distinguish the three main kinds of radioactivity:  alpha, beta, and gamma.

 

 

28) Which type of radioactivity is an electron?

  1. A) alpha, α
  2. B) beta, β
  3. C) gamma, γ
  4. D) lambda, λ

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.3

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.4  Distinguish the three main kinds of radioactivity:  alpha, beta, and gamma.

 

29) Which type of radioactivity has essentially no mass?

  1. A) alpha, α
  2. B) beta, β
  3. C) gamma, γ
  4. D) lambda, λ

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.3

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.4  Distinguish the three main kinds of radioactivity:  alpha, beta, and gamma.

 

30) All of the following types of radiation will be deflected either by a magnetic field or electricity EXCEPT

  1. A) alpha, α.
  2. B) beta, β.
  3. C) gamma, γ.
  4. D) electrons.

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.3

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.4  Distinguish the three main kinds of radioactivity:  alpha, beta, and gamma.

31) Which radioactive particle was used by Geiger and Marsden in their experiments with thin metal foils?

  1. A) alpha, α
  2. B) beta, β
  3. C) gamma, γ
  4. D) lambda, λ

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

 

 

32) The nuclear model of the atom was constructed from which fundamental experiment?

  1. A) alpha particle scattering by thin metal foils
  2. B) cathode ray behavior in electrical fields
  3. C) atomic spectra from gas discharge tubes
  4. D) electrolysis of water

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.5  Sketch the nuclear model of the atom, and identify its parts.

 

33) Based upon the experiments of his co-workers, Rutherford proposed that

  1. A) atoms are mostly empty space.
  2. B) most of the mass of atoms is located in a dense, small volume nucleus.
  3. C) the nucleus is positively charged.
  4. D) all of the above

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.4

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.5  Sketch the nuclear model of the atom, and identify its parts.

 

34) Relative to the mass of the nucleus of an atom, the mass of the electron is

  1. A) always much smaller.
  2. B) always much larger.
  3. C) about the same.
  4. D) dependent upon the element.

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.5  Sketch the nuclear model of the atom, and identify its parts.

 

35) The nuclear nature of the atom was postulated by

  1. A) Rutherford.
  2. B) Dalton.
  3. C) Thomson.
  4. D) Millikan.

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.5  Sketch the nuclear model of the atom, and identify its parts.

 

36) Nuclear physicists have discovered over 100 different particles that compose the nucleus of an atom.  From a chemistry perspective, the nucleus is best described as being composed of

  1. A) protons and neutrons packed tightly into a very small volume.
  2. B) protons and electrons packed tightly into a very small volume.
  3. C) neutrons and electrons packed tightly into a very small volume.
  4. D) protons, neutrons and electrons packed tightly into a very small volume.

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.5  Sketch the nuclear model of the atom, and identify its parts.

 

37) Rutherford concluded that the nucleus of an atom is positively charged because

  1. A) some negatively charged alpha particles were deflected by the nucleus in the gold foil experiment.
  2. B) some positively charged alpha particles were deflected by the nucleus in the gold foil experiment.
  3. C) some negatively charged beta particles were deflected by the nucleus in the gold foil experiment.
  4. D) some positively charged beta particles were deflected by the nucleus in the gold foil experiment.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.5  Sketch the nuclear model of the atom, and identify its parts.

 

38) The difference in mass between protons and neutrons is generally regarded as

  1. A) significant.
  2. B) insignificant.
  3. C) unknown.
  4. D) variable.

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

39) Essentially all of the mass of an atom is due to the

  1. A) protons.
  2. B) neutrons.
  3. C) nucleons.
  4. D) electrons.

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

40) The mass of the electrons in atoms is generally regarded as

  1. A) significant.
  2. B) insignificant.
  3. C) comparable to the mass of the nucleus.
  4. D) unknown.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

41) The mass of a nucleon is

  1. A) 1 gram.
  2. B) 1 atomic mass unit (u).
  3. C) equivalent to the mass of the electron.
  4. D) 0.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

42) Which statement comparing chemical and nuclear properties of isotopes is correct?

  1. A) Isotopes have similar chemical and nuclear properties.
  2. B) Isotopes have different chemical and nuclear properties.
  3. C) Isotopes have different chemical properties, but generally the same nuclear properties.
  4. D) Isotopes generally have the same chemical properties, but often different nuclear properties.

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

43) The charge on the nucleus of a sodium atom is

  1. A) 1+.
  2. B) 23+.
  3. C) 11+.
  4. D) 0.

Answer:  C

Diff: 1      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

44) The element iron (Fe) occurs naturally as four isotopes.  Each of these isotopes has

  1. A) 26 protons.
  2. B) 26 electrons.
  3. C) a different number of neutrons.
  4. D) all of the above

Answer:  D

Diff: 1      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

45) The sum of protons and neutrons in an atom is called the

  1. A) atomic number.
  2. B) atomic mass.
  3. C) nuclear mass.
  4. D) nucleon number.

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

46) How many neutrons are in this isotope of tin?

Sn

  1. A) 50
  2. B) 66
  3. C) 116
  4. D) 182

Answer:  B

Diff: 2      Var: 8      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

47) How many nucleons are in this isotope of calcium?

Ca

  1. A) 66
  2. B) 46
  3. C) 20
  4. D) 16

Answer:  B

Diff: 2      Var: 6      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

48) How many nucleons are in this isotope of tin?

Sn

  1. A) 50
  2. B) 72
  3. C) 122
  4. D) 194

Answer:  C

Diff: 2      Var: 8      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

49) The isotope of carbon commonly referred to as “carbon-14” is

  1. A)
  2. B)
  3. C)
  4. D)

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

50) Which contains 14 neutrons?

  1. A) C
  2. B) N
  3. C) B
  4. D) Si

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

51) Which contains 7 neutrons?

  1. A) C
  2. B) N
  3. C) B
  4. D) Si

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

52) Tritium is the common name for

  1. A) hydrogen-0.
  2. B) hydrogen-1.
  3. C) hydrogen-2.
  4. D) hydrogen-3.

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

53) Deuterium is the common name for

  1. A) hydrogen-0.
  2. B) hydrogen-1.
  3. C) hydrogen-2.
  4. D) hydrogen-3.

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

54) How many neutrons are there in the sulfur-31 isotope?

  1. A) 47
  2. B) 31
  3. C) 15
  4. D) 16

Answer:  C

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

55) How many nucleons are there in the sulfur-35 isotope?

  1. A) 16
  2. B) 35
  3. C) 19
  4. D) 51

Answer:  B

Diff: 2      Var: 10      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

56) The isotope P is also called

  1. A) phosphorus-15.
  2. B) phosphorus-16.
  3. C) phosphorus-31.
  4. D) phosphorus-46.

Answer:  C

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

57) Identify the uranium isotope.

  1. A) U
  2. B) Np
  3. C) Pa
  4. D) Th

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

58) The proton has

  1. A) the same mass and charge as the electron.
  2. B) a smaller mass and same charge as the electron.
  3. C) a smaller mass and opposite charge as the electron.
  4. D) a larger mass and opposite charge as the electron.

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

59) The neutron has

  1. A) the same approximate mass and charge as an electron.
  2. B) the same approximate mass and charge as a proton.
  3. C) the same approximate mass as a proton, but no charge.
  4. D) the same approximate mass as an electron, but no charge.

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

60) The experiment that confirmed the existence of neutrons was performed

  1. A) before the discovery of the proton.
  2. B) at about the same time as the discovery of the proton.
  3. C) after the discovery of the proton.
  4. D) with the discovery of the first element.

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

61) The number of protons in an atom is called the

  1. A) atomic mass.
  2. B) atomic number.
  3. C) atomic weight.
  4. D) mass number.

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

62) Which is a correct description of the organization of subatomic particles in atoms?

  1. A) Protons and electrons are tightly packed into a small nucleus. Neutrons occupy the space outside the nucleus.
  2. B) Protons and neutrons are tightly packed into a small nucleus. Electrons occupy the space outside the nucleus.
  3. C) Neutrons and electrons are tightly packed into a small nucleus. Protons occupy the space outside of the nucleus.
  4. D) Electrons are tightly packed into a small nucleus. Protons and neutrons occupy the space outside of the nucleus.

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

63) Which is NOT true about the atomic number?

  1. A) The atomic number of an element is the number of protons in an atom.
  2. B) The atomic number of an element is equal to the positive charge of an atom’s nucleus.
  3. C) The atomic number of an element is equal to the number of electrons in a neutral atom.
  4. D) The atomic number of an element is equal to the number of electrons in a charged atom.

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

64) Isotopes are atoms of the same element with

  1. A) different numbers of neutrons.
  2. B) different numbers of electrons.
  3. C) different numbers of protons.
  4. D) different atomic numbers.

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

65) With the discovery of isotopes, which postulate of Dalton’s original atomic theory must be modified?

  1. A) Matter is made up of atoms.
  2. B) Atoms combine with other atoms in whole number ratios to form compounds.
  3. C) All atoms of the same element are the same.
  4. D) In chemical reactions, the arrangement of atoms is changed.

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

66) The number of protons in a Br atom is

  1. A) 35.
  2. B) 80.
  3. C) 79.
  4. D) 81.

Answer:  A

Diff: 2      Var: 4      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

67) How many protons are there in a phosphorus atom?

  1. A) 31
  2. B) 15
  3. C) 17
  4. D) 46

Answer:  B

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

68) How many protons are there in a silver atom?

  1. A) 16
  2. B) 38
  3. C) 47
  4. D) 79

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

69) How many protons are there in a gold atom?

  1. A) 16
  2. B) 38
  3. C) 47
  4. D) 79

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

70) The isotope of hydrogen that has two neutrons is called

  1. A) deuterium.
  2. B) hydrogen.
  3. C) dihydrogen.
  4. D) tritium.

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

71) If X can represent the chemical symbol of any element in the periodic table, then X represents an isotope of

  1. A) calcium.
  2. B) uranium.
  3. C) niobium.
  4. D) lead.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

72) The identity of an element is determined by the ________ in the atom.

  1. A) charge
  2. B) number of neutrons
  3. C) number of nucleons
  4. D) number of protons

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

73) A neutral atom has the same number of

  1. A) electrons and neutrons.
  2. B) electrons and nucleons.
  3. C) electrons and protons.
  4. D) neutrons and protons.

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

74) Which subatomic particles have approximately the same mass?

  1. A) electrons and neutrons
  2. B) electrons and protons
  3. C) neutrons and protons
  4. D) electrons, neutrons and protons

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

75) The isotope of hydrogen that contains two nucleons is

  1. A) deuterium.
  2. B) dihydrogen.
  3. C) hydrogen.
  4. D) tritium.

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

76) An atom represented by X has

  1. A) 20 protons and 26 neutrons.
  2. B) 20 neutrons and 26 protons.
  3. C) 20 protons and 46 neutrons.
  4. D) 20 neutrons and 46 protons.

Answer:  A

Diff: 2      Var: 6      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

77) An atom of chlorine-37 has

  1. A) 20 protons and 17 neutrons.
  2. B) 37 neutrons and 17 protons.
  3. C) 17 protons and 20 neutrons.
  4. D) 17 neutrons and 37 protons.

Answer:  C

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

78) The specific pattern of colors emitted by excited atoms is called a

  1. A) rainbow.
  2. B) line spectrum.
  3. C) continuous spectrum.
  4. D) cathode ray.

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

 

79) A line spectrum is to an element as a(n) ________ is to a person.

  1. A) brain
  2. B) eye
  3. C) fingerprint
  4. D) ear

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

 

80) A line spectrum is NOT

  1. A) continuous.
  2. B) discrete.
  3. C) unique.
  4. D) an energy profile.

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

 

81) The line spectra of atoms provides experimental evidence for

  1. A) the organization of particles in the nucleus of atoms.
  2. B) the number of protons.
  3. C) the arrangement of electrons.
  4. D) all of the above

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

 

82) In attempting to explain the line spectrum of hydrogen, Bohr suggested that the energy of electrons in atoms is

  1. A) zero.
  2. B) infinite.
  3. C) continuous.
  4. D) quantized.

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

 

 

83) The lines in an atomic line emission spectrum are due to

  1. A) nuclear transitions in atoms.
  2. B) movement of electrons from lower energy states to higher energy states in atoms.
  3. C) movement of electrons from higher energy states to lower energy states in atoms.
  4. D) the presence of isotopes.

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

84) As the energy level of an electron increases, the electron’s distance from the nucleus, on average,

  1. A) increases.
  2. B) decreases.
  3. C) remains the same.
  4. D) cannot be predicted.

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

 

85) The number of electrons in a neutral atom is equal to the

  1. A) atomic mass.
  2. B) atomic number.
  3. C) atomic weight.
  4. D) number of neutrons.

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

 

86) When an electron in an excited atom “falls down” to a lower energy level, the excited atom emits a characteristic

  1. A) electron.
  2. B) neutron.
  3. C) photon.
  4. D) proton.

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

 

 

87) The maximum number of electrons that may reside in the n = 2 energy level is

  1. A) 6.
  2. B) 8.
  3. C) 2.
  4. D) 16.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

 

88) Give the main shell configuration for chlorine.

  1. A) 17
  2. B) 18
  3. C) 2, 8, 7
  4. D) 35

Answer:  C

Diff: 2      Var: 7      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

89) How many electrons are there in a argon atom?

  1. A) 36
  2. B) 18
  3. C) 40
  4. D) 24

Answer:  B

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

 

90) How many electrons are there in a Ca atom?

  1. A) 20
  2. B) 40
  3. C) 21
  4. D) 60

Answer:  A

Diff: 2      Var: 6      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

 

 

91) How many electrons are there in a Sb atom?

  1. A) 51
  2. B) 122
  3. C) 71
  4. D) 33

Answer:  A

Diff: 2      Var: 6      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

 

92) The model for the atom which has electrons in fixed orbits was developed by

  1. A) Rutherford.
  2. B) Schrödinger.
  3. C) Bohr.
  4. D) Einstein.

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

 

93) When an electron moves from the ground state to the excited state, it

  1. A) absorbs energy and moves closer to the nucleus.
  2. B) absorbs energy and moves farther from the nucleus.
  3. C) emits energy and moves closer to the nucleus.
  4. D) emits energy and moves farther from the nucleus.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

94) In the quantum mechanical view of the atom, electrons are confined to charge clouds called

  1. A) clouds.
  2. B) orbitals.
  3. C) energy levels.
  4. D) ions.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.7

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.10a  Relate the idea of a quantum of energy to an orbital.

 

 

95) Which is a result of the mathematically based quantum view of electrons in atoms?

  1. A) The position of every electron in an atom is precisely known.
  2. B) All electrons have the same position in atoms.
  3. C) The most probable position of each electron can be predicted.
  4. D) The position of electrons in atoms is not important.

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.7

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.10a  Relate the idea of a quantum of energy to an orbital.

 

96) The designations s, p, d, f designate

  1. A) different electron energy levels.
  2. B) different electron orbitals within an energy level.
  3. C) different types of electrons.
  4. D) valence electrons.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.7

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

97) Which is an IMPOSSIBLE electron configuration?

  1. A) 1s22s2
  2. B) 1s22s22p4
  3. C) 1s32s22p5
  4. D) 1s22s22p6 3s2

Answer:  C

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 3.7

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

98) The ground state electron configuration for sodium is

  1. A) 1s22s22p6 3s2 3p4.
  2. B) 1s22s22p6 3s1.
  3. C) 1s22s22p6.
  4. D) 1s22s22p6 3s2 3p6 4s1.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.7

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

99) The element with the ground state electron configuration of 1s2 2s2 2p6 3s2 is

  1. A) Mg.
  2. B) Ca.
  3. C) Mn.
  4. D) Ne.

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.7

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

100) The element with the ground state electron configuration of 1s2 2s2 2p6 3s2 3p5 is

  1. A) Ar.
  2. B) Cl.
  3. C) S.
  4. D) Br.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 6      Page Ref: Sec. 3.7

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

101) What is the maximum number of electrons that can occupy a single orbital?

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 8
  4. D) 0

Answer:  B

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

102) What is the maximum number of electrons that can occupy the 2s sublevel?

  1. A) 3
  2. B) 1
  3. C) 4
  4. D) 2

Answer:  D

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

 

103) An s sublevel can hold a maximum of

  1. A) 2 electrons.
  2. B) 6 electrons.
  3. C) 10 electrons.
  4. D) 14 electrons.

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

104) An f sublevel can hold a maximum of

  1. A) 2 electrons.
  2. B) 6 electrons.
  3. C) 10 electrons.
  4. D) 14 electrons.

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

105) An element with electronic structure 1s2 2s2 2p4 is in which group of the periodic table?

  1. A) II A
  2. B) IV A
  3. C) VI A
  4. D) VIII A

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

106) A d sublevel can hold a maximum of

  1. A) 2 electrons.
  2. B) 6 electrons.
  3. C) 10 electrons.
  4. D) 14 electrons.

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

 

107) Which orbital will have the lowest energy?

  1. A) 4d
  2. B) 4f
  3. C) 4p
  4. D) 4s

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

108) Which orbital will have the highest energy?

  1. A) 4d
  2. B) 4f
  3. C) 4p
  4. D) 4s

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

109) Which orbital will have the lowest energy?

  1. A) 3d
  2. B) 3p
  3. C) 4s
  4. D) 2p

Answer:  D

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

110) Which orbital will have the highest energy?

  1. A) 3d
  2. B) 3p
  3. C) 4s
  4. D) 2p

Answer:  A

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

 

111) A vertical column in the modern periodic table is called a

  1. A) period.
  2. B) group.
  3. C) branch.
  4. D) valence.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

112) A horizontal row in the modern periodic table is called a

  1. A) period.
  2. B) group.
  3. C) branch.
  4. D) valence.

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

113) Elements in the same group have

  1. A) the same atomic number.
  2. B) the same number of neutrons.
  3. C) the same number of electrons.
  4. D) the same number of valence electrons.

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

114) Elements in the same period have

  1. A) the same atomic number.
  2. B) the same number of neutrons.
  3. C) the same number of valence electrons.
  4. D) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

 

115) Which element is a nonmetal?

  1. A) calcium
  2. B) magnesium
  3. C) chlorine
  4. D) chromium

Answer:  C

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

116) Which element is a metal?

  1. A) Mg
  2. B) S
  3. C) P
  4. D) Br

Answer:  A

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

117) Which element is in the same group as sodium?

  1. A) Cl
  2. B) K
  3. C) Mg
  4. D) Si

Answer:  B

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

118) Which element is in the same period as neon?

  1. A) F
  2. B) Ar
  3. C) Na
  4. D) Br

Answer:  A

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

 

119) Which element is a noble gas?

  1. A) B
  2. B) C
  3. C) Xe
  4. D) Na

Answer:  C

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

120) Which element is an alkaline earth metal?

  1. A) Ba
  2. B) F
  3. C) Rb
  4. D) Ar

Answer:  A

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

121) Which element is a halogen?

  1. A) Ba
  2. B) Li
  3. C) Xe
  4. D) F

Answer:  D

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

122) Which element is a transition metal?

  1. A) Mg
  2. B) Cd
  3. C) Ar
  4. D) I

Answer:  B

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

 

123) Which element is an inner transition metal?

  1. A) Ba
  2. B) K
  3. C) La
  4. D) Zr

Answer:  C

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

124) In which group do all atoms have seven valence electrons in the ground state?

  1. A) alkali metals
  2. B) alkaline earth metals
  3. C) halogens
  4. D) noble gases

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

125) In which group do all atoms have one valence electron in the ground state?

  1. A) alkali metals
  2. B) alkaline earth metals
  3. C) halogens
  4. D) noble gases

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

126) In which group do all atoms have two valence electrons in the ground state?

  1. A) alkali metals
  2. B) alkaline earth metals
  3. C) halogens
  4. D) noble gases

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

 

127) In which group do all atoms have eight valence electrons in the ground state?

  1. A) alkali metals
  2. B) alkaline earth metals
  3. C) halogens
  4. D) noble gases

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

128) Which element has the same number of valence electrons as phosphorus?

  1. A) Rb
  2. B) Bi
  3. C) In
  4. D) Te

Answer:  B

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

129) Which element has the same number of valence electrons as boron?

  1. A) Na
  2. B) Si
  3. C) Ga
  4. D) F

Answer:  C

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

130) Which element has the same number of valence electrons as potassium?

  1. A) Na
  2. B) Ba
  3. C) Ga
  4. D) As

Answer:  A

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

 

131) Group 2A elements are called

  1. A) alkali metals.
  2. B) alkali earth metals.
  3. C) halogens.
  4. D) noble gases.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 4      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

132) A metalloid

  1. A) is the same as a metal.
  2. B) is located on the left side of the periodic table.
  3. C) has properties intermediate between metals and nonmetals.
  4. D) is in the center of the periodic table.

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

133) Elements in the same group generally have

  1. A) different properties.
  2. B) similar properties.
  3. C) similar number of neutrons.
  4. D) similar chemical symbols.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

134) Elements in the same period generally have

  1. A) different properties.
  2. B) similar properties.
  3. C) similar number of neutrons.
  4. D) similar chemical symbols.

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

 

135) The noble gases are a unique group of elements.  They are recognized as unique due to the fact that they are

  1. A) all gases at room temperature.
  2. B) extremely stable and unreactive.
  3. C) the most reactive member of their period.
  4. D) named after Nobel prize winners.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

136) Carbon has ________ valence electrons.

  1. A) one
  2. B) two
  3. C) three
  4. D) four

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

137) All noble gases have ________ valence electrons.

  1. A) three
  2. B) five
  3. C) seven
  4. D) eight

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

138) Iodine has ________ valence electrons.

  1. A) three
  2. B) five
  3. C) seven
  4. D) eight

Answer:  C

Diff: 2      Var: 4      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

 

139) The electrons in the outermost energy level of an atom are called

  1. A) group electrons.
  2. B) core electrons.
  3. C) valence electrons.
  4. D) orbital electrons.

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

140) Which of the halogens is a liquid at room temperature?

  1. A) fluorine
  2. B) chlorine
  3. C) bromine
  4. D) iodine

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

141) Which of the halogens is a solid at room temperature?

  1. A) fluorine
  2. B) chlorine
  3. C) bromine
  4. D) iodine

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

142) How does the periodic table substantiate atomic theory?

  1. A) Both are theoretical and cannot support each other.
  2. B) Groups in the periodic table have similar properties based on similar features of atomic structure, namely, the same number of valence electrons per atom.
  3. C) All elements in a given period of the periodic table have the same number of valence electrons.
  4. D) Mendeleev declared consistency between the periodic table and atomic theory.

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

 

143) Which element is in the fourth period of the periodic table?

  1. A) N
  2. B) Ni
  3. C) Cd
  4. D) Si

Answer:  B

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

144) Which element is a very good conductor of electricity?

  1. A) oxygen
  2. B) bromine
  3. C) selenium
  4. D) gold

Answer:  D

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

145) Which of the following is NOT a characteristic of metals?

  1. A) Metals have a luster.
  2. B) Metals are gases at room temperature.
  3. C) Metals are good conductors of heat and electricity.
  4. D) Metals are solids at room temperature.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

146) Which of the following elements will react most vigorously with chlorine?

  1. A) lithium
  2. B) potassium
  3. C) rubidium
  4. D) sodium

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

 

147) Which of the following elements will react most vigorously with sodium?

  1. A) bromine
  2. B) chlorine
  3. C) fluorine
  4. D) iodine

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

148) Solar fuels such as hydrogen are being studied as sources of energy.  All of the following statements about hydrogen as a fuel source are true EXCEPT

  1. A) Fuels that are produced using sunlight as the energy source and water as the chemical feedstock are clean and renewable.
  2. B) Solar-hydrogen systems use materials that are abundant and do not harm the environment.
  3. C) Significant amounts of carbon dioxide would be emitted.
  4. D) Solar-hydrogen systems rely on compounds that increase efficiency.

Answer:  C

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills and Global 5: Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Obj:  LO 3.13  Distinguish the conversion of solar energy into electrical energy in a solar cell from the conversion of solar energy into the chemical bond energy of a solar fuel.

149) Human beings use as much energy in one year as the amount of solar energy that hits the surface of the earth in

  1. A) one hour.
  2. B) one day.
  3. C) one week.
  4. D) one month.

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry and Global 5: Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Obj:  LO 3.13  Distinguish the conversion of solar energy into electrical energy in a solar cell from the conversion of solar energy into the chemical bond energy of a solar fuel.

 

3.2   True/False Questions

 

1) Anions migrate toward the cathode.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.1  Explain the electrical properties of an atom.

 

 

2) A carbon rod or metal strip inserted into a molten compound or a solution to carry the electric current is called an electrode.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.1  Explain the electrical properties of an atom.

 

3) The positive particles had varying masses in Goldstein’s experiments using a gas discharge tube with perforated cathodes.

Answer:  TRUE

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.1  Explain the electrical properties of an atom.

 

4) Much of what we know about subatomic particles comes from directly observing the interior of the atom.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

 

5) Radioactivity is the spontaneous emission of radiation from an unstable element.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.2

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.3  Describe the experiments that led to the discovery of X-rays and an explanation of radioactivity.

6) Alpha particles are heavier than beta particles.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.3

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.4  Distinguish the three main kinds of radioactivity:  alpha, beta, and gamma.

 

7) Gamma rays will be deflected in a magnetic field.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.3

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.4  Distinguish the three main kinds of radioactivity:  alpha, beta, and gamma.

 

8) Most of the mass of an atom is located in the nucleus of the atom.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.5  Sketch the nuclear model of the atom, and identify its parts.

 

 

9) Most of the mass of an atom is located in the electrons of the atom.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.5  Sketch the nuclear model of the atom, and identify its parts.

 

10) Electrons occupy most of the volume of an atom.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.5  Sketch the nuclear model of the atom, and identify its parts.

 

11) The positive charges in an atom are spread uniformly throughout the entire atom.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.5  Sketch the nuclear model of the atom, and identify its parts.

 

12) Some positively charged alpha particles were deflected rather than passing straight through thin metal foil.  To explain this, Rutherford postulated that the nucleus of the atom must be positive.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.5  Sketch the nuclear model of the atom, and identify its parts.

 

13) Isotopes of an element have the same number of protons but a different number of neutrons.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

14) Carbon and nitrogen are isotopes of each other.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

15) The mass of a nucleon is approximately four times the mass of a hydrogen atom.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

16) Two elements can have the same line spectrum.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

 

17) Excited state electrons lose energy when they move to the ground state.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.6

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

 

18) The electron configuration for oxygen is 1s2 2s2 3s2.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.7

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

19) An orbital is a region in space in which there is a high probability of finding an electron.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.7

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.9  Arrange the electrons in a given atom in energy levels (shells).

 

20) A 5s orbital will have higher energy than a 5d orbital.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.7

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

21) Current methods of converting solar energy into electricity use inexpensive materials.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.13  Distinguish the conversion of solar energy into electrical energy in a solar cell from the conversion of solar energy into the chemical bond energy of a solar fuel.

22) In the United States, the letter A identifies the main group elements and the letter B indicates the transition metal elements of the periodic table.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

23) Beryllium has properties that are typical of the alkaline earth metals family.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

 

24) Alkali metals have an ns 2 outer electron structure.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

25) The number of valence electrons determine the properties of an element.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

26) Elements at the bottom of Group 7A on the periodic table are much more reactive than elements at the top of the group.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

3.3   Short Answer Questions

 

1) Scientists studying cathode rays determined that the rays must be negatively charged because the beam moved from the ________ electrode to the ________ electrode.

Answer:  negative, positive

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

2) How many neutrons are in this isotope of chlorine?

Cl

Answer:  20

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.6  List the particles that make up the nucleus of an atom, and give their relative masses and electric charges.

 

3) How many protons are in this isotope of uranium?

U

Answer:  92

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

4) Calcium has ________ valence electron(s).

Answer:  two

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

5) Potassium has ________ valence electron(s).

Answer:  one

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.8

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 3.12  Describe how an element’s electron configuration relates to its location in the periodic table.

 

3.4   Essay Questions

 

1) Describe a cathode ray tube and its significance in determining the subatomic structure of atoms.

Diff: 4      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry and Global 8: Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

 

2) Define electrolysis and the purpose of the anode and the cathode.

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry and Global 8: Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  LO 3.2  Describe the properties of electricity explain the structure of atoms.

3) Compare and contrast fluorescence and radioactivity.

Diff: 4      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.2

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry and Global 8: Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  LO 3.3  Describe the experiments that led to the discovery of X-rays and an explanation of radioactivity.

 

4) Explain the significance of the relatively few alpha particles that were deflected in Rutherford’s experiments with thin metal films.

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry and Global 8: Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  LO 3.4  Distinguish the three main kinds of radioactivity:  alpha, beta, and gamma.

 

5) Compare and contrast the three subatomic particles with respect to mass and charge.

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry and Global 8: Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

6) Describe how the three isotopes of hydrogen differ.

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry and Global 8: Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  LO 3.7  Identify elements and isotopes from their nuclear particles.

 

7) Write the electron configuration for potassium.

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.7

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

8) Write the electron configuration for Mg.

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.7

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

9) Write the electron configuration for bromine.

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.7

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

10) Write the electron configuration for carbon.

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 3.7

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 3.11  Write an electron configuration (in subshell notation) for a given atom.

 

Chemistry for Changing Times, 14e (Hill/McCreary)

Chapter 5   Chemical Accounting

 

5.1   Multiple Choice Questions

 

1) Which one of the following reactions is NOT balanced?

  1. A) 2 CO + O2  →  2 CO2
  2. B) 2 SO2 + O2  →  2 SO3
  3. C) 2 KNO3 + 10 K  →  5 K2O  +  N2
  4. D) SF4 + 3 H2O  →  H2SO3  +  4 HF

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

2) When the equation below is balanced, the coefficient of aluminum chloride is:

 

AlCl3  +  H2SO4  →  Al2(SO4)3  +  HCl

  1. A) 2
  2. B) 3
  3. C) 1
  4. D) 6

Answer:  A

Diff: 3      Var: 4      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

3) Octane (C8H18 ) reacts with oxygen (O2) to form carbon dioxide (CO2) and water (H2O).  When the equation below is balanced, the coefficient of octane is:

 

C8H18  +  O2  →  CO2  +  H2O

  1. A) 8
  2. B) 25
  3. C) 2
  4. D) 16

Answer:  C

Diff: 3      Var: 4      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

4) Propane (C3H8 ) reacts with oxygen (O2) to form carbon dioxide (CO2) and water (H2O).  When the equation below is balanced, the coefficient of water is:

 

C3H8  +  O2  →  CO2  +  H2O

  1. A) 1
  2. B) 4
  3. C) 2
  4. D) 3

Answer:  B

Diff: 3      Var: 4      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

5) When the equation below is balanced, the coefficient of copper is:

 

Zn  +  CuSO4  →  ZnSO4  +  Cu

  1. A) 0
  2. B) 1
  3. C) 2
  4. D) 3

Answer:  B

Diff: 2      Var: 4      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

6) When the equation below is balanced, the coefficient of silver is:

 

Cu  +  AgNO3  →  Cu(NO3)2  +  Ag

  1. A) 0
  2. B) 1
  3. C) 2
  4. D) 3

Answer:  C

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

7) When the equation below is balanced, the coefficient of copper(II) nitrate is:

 

Cu  +  AgNO3  →  Cu(NO3)2  +  Ag

  1. A) 0
  2. B) 1
  3. C) 2
  4. D) 3

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

8) When the equation below is balanced, the coefficient of silver nitrate is:

 

Cu  +  AgNO3  →  Cu(NO3)2  +  Ag

  1. A) 0
  2. B) 1
  3. C) 2
  4. D) 3

Answer:  C

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

9) When the equation below is balanced, the coefficient of oxygen is:

 

Fe  +  O2  →  Fe2O3

  1. A) 0
  2. B) 1
  3. C) 2
  4. D) 3

Answer:  D

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

10) When the equation below is balanced, the coefficient of the product is:

 

Fe  +  O2  →  Fe2O3

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

11) When the equation below is balanced, the coefficient of the hydrogen cyanide, HCN, is:

 

NaCN  +  H2SO4  →  Na2SO4  +  HCN

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

12) When the equation below is balanced, the coefficient of sodium cyanide is:

 

NaCN  +  H2SO4  →  Na2SO4  +  HCN

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

13) When the equation below is balanced, the coefficient of sulfuric acid, H2SO4 is:

 

NaCN  +  H2SO4  →  Na2SO4  +  HCN

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4

Answer:  A

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

14) The following reaction is important in the removal of sulfur dioxide, a major source of acid rain, from the smokestacks of coal burning power plants.  When the equation below is balanced, the coefficient of calcium oxide (commonly called “lime”) is:

 

CaO  +  SO2  +  O2  →  CaSO4

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

15) The following reaction is important in the removal of sulfur dioxide, a major source of acid rain, from the smokestacks of coal burning power plants.  When the equation below is balanced, the coefficient of calcium sulfate (commonly called “gypsum”) is:

 

CaO  +  SO2  +  O2  →  CaSO4

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

16) The following reaction is important in the removal of sulfur dioxide, a major source of acid rain, from the smokestacks of coal burning power plants.  When the equation below is balanced, the coefficient of oxygen is:

 

CaO  +  SO2  +  O2  →  CaSO4

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4

Answer:  A

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

17) Solid lithium hydride reacts with water to form aqueous lithium hydroxide and hydrogen gas.  When this equation is written and balanced, the coefficient of lithium hydride is

  1. A) 1.
  2. B) 2.
  3. C) 3.
  4. D) 4.

Answer:  A

Diff: 3      Var: 4      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

18) Tin was among the first metals used by humans.  Elemental tin is produced by heating tin(IV) oxide, the principal ore of tin, with carbon.  The products of this reaction are tin and carbon dioxide.  When the equation is written and balanced, the coefficient of carbon is

  1. A) 1.
  2. B) 2.
  3. C) 3.
  4. D) 4.

Answer:  A

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

19) Tin was among the first metals used by humans.  Elemental tin is produced by heating tin(IV) oxide, the principal ore of tin, with carbon.  The products of this reaction are tin and carbon dioxide.  When the equation is written and balanced, the coefficient of tin is

  1. A) 1.
  2. B) 2.
  3. C) 3.
  4. D) 4.

Answer:  A

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

20) Ammonia can be prepared by the reaction of magnesium nitride with water.  The products are ammonia and magnesium hydroxide.  When the equation is written and balanced, the coefficient of magnesium nitride is

  1. A) 1.
  2. B) 3.
  3. C) 6.
  4. D) 8.

Answer:  A

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

21) Ammonia can be prepared by the reaction of magnesium nitride with water.  The products are ammonia and magnesium hydroxide.  When the equation is written and balanced, the coefficient of magnesium hydroxide is

  1. A) 1.
  2. B) 3.
  3. C) 6.
  4. D) 8.

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

 

22) Ammonia can be prepared by the reaction of magnesium nitride with water.  The products are ammonia and magnesium hydroxide.  When the equation is written and balanced, the coefficient of ammonia is

  1. A) 1.
  2. B) 2.
  3. C) 3.
  4. D) 6.

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

23) Ammonia can be prepared by the reaction of magnesium nitride with water.  The products are ammonia and magnesium hydroxide.  When the equation is written and balanced, the coefficient of water is

  1. A) 1.
  2. B) 2.
  3. C) 3.
  4. D) 6.

Answer:  D

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

24) When oxygen, O2, is passed through an electrical spark (lightning is a good natural source of an electrical spark), ozone, O3, is formed.  When the equation is balanced, the coefficient of ozone is

  1. A) 1.
  2. B) 2.
  3. C) 3.
  4. D) 4.

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

 

25) When oxygen, O2, is passed through an electrical spark (lightning is a good natural source of an electrical spark), ozone, O3, is formed.  When the equation is balanced, the coefficient of oxygen is

  1. A) 1.
  2. B) 2.
  3. C) 3.
  4. D) 4.

Answer:  C

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

26) The label which indicates that a substance is a gas is

  1. A) (g)
  2. B) (l)
  3. C) (s)
  4. D) (aq)

Answer:  A

Diff: 2      Var: 4      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

27) Consider the following equation:  2 Na  +  2 H2O  →  2 NaOH  +  H2

Identify the product(s) for this reaction.

  1. A) Na
  2. B) Na and H2O
  3. C) NaOH
  4. D) NaOH and H2

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

28) The total number of each type of atom must be the same on both sides of an equation in order to satisfy the

  1. A) Law of Combining Volumes.
  2. B) Law of Conservation of Matter.
  3. C) Law of Constant Composition.
  4. D) Law of Multiple Proportions.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

 

 

29) The observations that gaseous reactants combine to form gaseous products in volume ratios that are simple whole numbers is most directly summarized by which of the following.

  1. A) The Law of Conservation of Mass
  2. B) The Law of Fixed Proportions
  3. C) The Law of Multiple Proportions
  4. D) The Law of Combining Volumes

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.2

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.2  Determine the volumes of gases that react, using a balanced equation for a reaction.

 

30) When 5 liters of hydrogen gas and 2.5 liter of oxygen gas react to form water at a constant temperature and pressure, how many liters of water vapor (steam) will be formed?

  1. A) 2.5
  2. B) 5
  3. C) 3
  4. D) .5

Answer:  B

Diff: 3      Var: 4      Page Ref: Sec. 5.2

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.2  Determine the volumes of gases that react, using a balanced equation for a reaction.

31) When 2 liter of nitrogen gas reacts with 6 liters of hydrogen gas at constant temperature and pressure, how many liters of ammonia gas will be produced?

  1. A) 2
  2. B) 4
  3. C) 6
  4. D) 8

Answer:  B

Diff: 3      Var: 4      Page Ref: Sec. 5.2

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.2  Determine the volumes of gases that react, using a balanced equation for a reaction.

 

32) When 4 liters of nitrogen gas react with 6 liters of hydrogen gas at constant temperature and pressure, how many liters of ammonia gas will be produced?

  1. A) 4
  2. B) 6
  3. C) 8
  4. D) 10

Answer:  A

Diff: 3      Var: 4      Page Ref: Sec. 5.2

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.2  Determine the volumes of gases that react, using a balanced equation for a reaction.

 

33) The explanation of the observations leading to the law of combining volumes is often called “Avogadro’s hypothesis.”  This explanation states that equal volumes of gases at the same temperature and pressure have

  1. A) the same number of molecules.
  2. B) different numbers of molecules.
  3. C) the same reactivity.
  4. D) different energies.

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.2

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.2  Determine the volumes of gases that react, using a balanced equation for a reaction.

 

34) A liter of solid carbon and a liter of oxygen gas at the same temperature and pressure react to produce carbon dioxide.  Using the law of combining volumes, how many liters of carbon dioxide will be produced?

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) The law of combining volumes applies only to reactions involving all gases.

Answer:  D

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.2

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.2  Determine the volumes of gases that react, using a balanced equation for a reaction.

35) Which of the following is correct, according to Avogadro’s hypothesis?

  1. A) At 0°C and 1 atm pressure, equal volumes of gases contain equal masses.
  2. B) At 0°C and 1 atm pressure, equal volumes of gases contain the same number of molecules.
  3. C) At 0°C and 1 atm pressure, equal volumes of gases have the same density.
  4. D) At 0°C and 1 atm pressure, 1 L of oxygen gas and 1 L of liquid water contain the same number of molecules.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.2

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

 

36) Gay-Lussac’s law of combining volumes states that the volumes of reactants and products are in small whole-number ratios.  Which of the following is NOT an assumption for the law of combining volumes?

  1. A) The products and reactants must all be gases.
  2. B) The products and reactants must all be at the same temperature.
  3. C) The products and reactants must all be at the same pressure.
  4. D) The products and reactants must all be gases or liquids.

Answer:  D

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.2

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.2  Determine the volumes of gases that react, using a balanced equation for a reaction.

 

37) In order for the law of combining volumes to apply, all of the following must be the same for all reactants EXCEPT

  1. A) the pressure must be the same.
  2. B) the reactants must be liquids.
  3. C) the temperature must be the same.
  4. D) all reactants must be gases.

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.2

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.2  Determine the volumes of gases that react, using a balanced equation for a reaction.

 

38) The law of combining volumes applies only to

  1. A) gases.
  2. B) liquids.
  3. C) solids.
  4. D) gases and liquids.

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.2

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.2  Determine the volumes of gases that react, using a balanced equation for a reaction.

39) Avogadro’s number is

  1. A) 6.02 × 1023
  2. B) 6.02 × 10-23
  3. C) 3.02 × 1026
  4. D) 2.06 × 1032

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.3

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.4  Use Avogadro’s number to determine the number of particles of different types in a mass of a substance.

 

40) Avogadro’s number is big.  If you had 6.02 × 1023 dollars, and could spend it at 1 billion (109) dollars per second for your entire life (≈ 75 years), what approximate percentage of your original money would you have left?

  1. A) 0%
  2. B) 10%
  3. C) 50%
  4. D) ≈ 100%

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.3

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.4  Use Avogadro’s number to determine the number of particles of different types in a mass of a substance.

 

 

41) Which of the following has the same number of atoms as 35.4 g of chlorine?

  1. A) 35.4 g of germanium
  2. B) 19 g of potassium
  3. C) 12 g of carbon
  4. D) 18 g of water

Answer:  C

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 5.3

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.4  Use Avogadro’s number to determine the number of particles of different types in a mass of a substance.

 

42) Which of the following does NOT contain Avogadro’s number of particles?

  1. A) 1.0 mole of silver
  2. B) 23 g of sodium
  3. C) 6.02 × 1023atoms of aluminum
  4. D) 12 g of water

Answer:  D

Diff: 2      Var: 36      Page Ref: Sec. 5.3

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.4  Use Avogadro’s number to determine the number of particles of different types in a mass of a substance.

43) Which of the following contains Avogadro’s number of atoms?

  1. A) 15.5 g of phosphorus
  2. B) 39 g of potassium
  3. C) 40 g of bromine
  4. D) 100 g of mercury

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.3

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.4  Use Avogadro’s number to determine the number of particles of different types in a mass of a substance.

 

44) The formula mass of CO2 is

  1. A) 28 g/mole.
  2. B) 28 u.
  3. C) 44 g/mole.
  4. D) 44 u.

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.3

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.3  Calculate the formula mass, molecular mass, or molar mass of a substance.

 

 

45) Which of the following contains as many atoms as 18 g of water, H2O?

  1. A) one mole of nitrogen, N2
  2. B) three moles of zinc, Zn
  3. C) two moles of sodium chloride, NaCl
  4. D) two moles of nitrogen, N2

Answer:  B

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 5.3

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.5  Convert from mass to moles and from moles to mass of a substance.

 

46) How many moles of sulfur atoms are present in 4.00 moles of CS2?

  1. A) 2.00
  2. B) 4.00
  3. C) 8.00
  4. D) 12.00

Answer:  C

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 5.3

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.5  Convert from mass to moles and from moles to mass of a substance.

 

47) What is the molecular mass of N2O?

  1. A) 30 g/mole
  2. B) 30 u
  3. C) 44 g/mole
  4. D) 44 u

Answer:  D

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.3

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.3  Calculate the formula mass, molecular mass, or molar mass of a substance.

48) How many molecules are in 237 g (about a cup) of water?

  1. A) 13.1
  2. B) 4267
  3. C) 6.02 × 1023
  4. D) 7.92 × 1024

Answer:  D

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.4  Use Avogadro’s number to determine the number of particles of different types in a mass of a substance.

 

 

49) Nitroglycerin has a formula C3H5(NO3)3.  The molar mass of nitroglycerin is

  1. A) 65 g/mole.
  2. B) 227 g/mole.
  3. C) 309 g/mole.
  4. D) 398 g/mole.

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.3  Calculate the formula mass, molecular mass, or molar mass of a substance.

 

50) Aspirin has a formula C9H8O4.  The molar mass of aspirin is

  1. A) 95 g/mole.
  2. B) 180 g/mole.
  3. C) 220 g/mole.
  4. D) 325 g/mole.

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.3  Calculate the formula mass, molecular mass, or molar mass of a substance.

 

51) In the reaction CH4  +  2 O2  →  CO2  +  2 H2O, how many moles of oxygen are required to burn 8.0 g of methane?

  1. A) 0.5
  2. B) 1.0
  3. C) 2.0
  4. D) 32

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.6  Calculate the mass or number of moles of a reactant or product from the mass or number of moles of another reactant or product.

52) In the reaction CH4  +  2 O2  →  CO2  +  2 H2O, how many moles of oxygen are required to burn 16.0 g of methane?

  1. A) 0.500
  2. B) 1.00
  3. C) 2.00
  4. D) 32.0

Answer:  C

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.6  Calculate the mass or number of moles of a reactant or product from the mass or number of moles of another reactant or product.

 

 

53) Acetylene (C2H2) burns in pure oxygen with a very hot flame.  The products of this reaction are carbon dioxide and water.  How much oxygen is required to react with 52.0 g of acetylene?

  1. A) 32.0 g
  2. B) 52.0 g
  3. C) 160. g
  4. D) 240. g

Answer:  C

Diff: 3      Var: 5      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.6  Calculate the mass or number of moles of a reactant or product from the mass or number of moles of another reactant or product.

 

54) Calcium metal reacts with water to form calcium hydroxide and hydrogen gas.  How many grams of hydrogen are formed when 0.50 g of calcium are added to water?

  1. A) 0.025 g
  2. B) 0.050 g
  3. C) 0.10 g
  4. D) 0.50 g

Answer:  A

Diff: 3      Var: 5      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.6  Calculate the mass or number of moles of a reactant or product from the mass or number of moles of another reactant or product.

 

55) Joseph Priestley discovered oxygen in 1774 by heating mercury(II) oxide.  The compound decomposes into its elements.  How much oxygen, O2, is produced by the decomposition of 25 g of HgO?

  1. A) 1.8 g
  2. B) 3.7 g
  3. C) 5.5 g
  4. D) none of these

Answer:  A

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.6  Calculate the mass or number of moles of a reactant or product from the mass or number of moles of another reactant or product.

 

56) Consider the following equation:  N2  +  3 H2  →  2 NH3

Which of the following statements is NOT true for this equation?

  1. A) 3 mole of N2reacts with 9 moles of H2.
  2. B) 1 L of N2reacts with 3 L of H2.
  3. C) 3 gram of N2reacts with 9 grams of H2.
  4. D) 2 molecule of N2reacts with 6 molecules of H2.

Answer:  C

Diff: 3      Var: 50+      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.6  Calculate the mass or number of moles of a reactant or product from the mass or number of moles of another reactant or product.

 

57) What is the molar mass of N2O?

  1. A) 30 g/mole
  2. B) 30 u
  3. C) 44 g/mole
  4. D) 44 u

Answer:  C

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.3  Calculate the formula mass, molecular mass, or molar mass of a substance.

 

58) What is the mass of 0.500 mol of NH3?

  1. A) 8.50 g
  2. B) 3.40 g
  3. C) 7.50 g
  4. D) 34.0 g

Answer:  A

Diff: 4      Var: 5      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.5  Convert from mass to moles and from moles to mass of a substance.

 

59) How many moles of (NH4)2S are there in 75 g of (NH4)2S?

  1. A) 1.04
  2. B) 1.10
  3. C) 1.50
  4. D) 1.56

Answer:  B

Diff: 4      Var: 5      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.5  Convert from mass to moles and from moles to mass of a substance.

 

60) The quantitative relationship between reactants and products in a chemical reaction is

  1. A) relative mass.
  2. B) percent yield.
  3. C) molarity.
  4. D) stoichiometry.

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: Sect. 5.4

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 5.6  Calculate the mass or number of moles of a reactant or product from the mass or number of moles of another reactant or product.

 

61) What is the best way to measure the efficiency of a reaction?

  1. A) experimental yield
  2. B) percent atom economy
  3. C) percent yield
  4. D) theoretical yield

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 5.9  Explain how the concept of atom economy can be applied to pollution prevention and environmental protection.

 

62) Atom economy is

  1. A) the calculation of the number of atoms conserved in the desired product rather than in waste.
  2. B) counting the atoms in the starting material and product.
  3. C) having green by-products.
  4. D) having green starting materials.

Answer:  A

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 5.10a  Calculate the atom economy for chemical reactions.

 

63) A one molar solution is a solution that contains one mole of solute in

  1. A) one mole of solvent.
  2. B) one liter of solution.
  3. C) one kilogram of solvent.
  4. D) one kilogram of solution.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.7  Calculate the concentration (molarity, percent by volume, or percent by mass) of a solute in a solution.

 

64) A solution that is 1 molar contains

  1. A) six moles of solute in 6 moles of solvent.
  2. B) five moles of solute in 5 moles of solution.
  3. C) six moles of solute in 600 g of solution.
  4. D) four moles of solute in 4 liters of solution.

Answer:  D

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.7  Calculate the concentration (molarity, percent by volume, or percent by mass) of a solute in a solution.

 

65) Molarity is a measure of

  1. A) the volume of a solution.
  2. B) the mass of a substance.
  3. C) the ability of a substance to ionize.
  4. D) the concentration of a solute in a solution.

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.7  Calculate the concentration (molarity, percent by volume, or percent by mass) of a solute in a solution.

 

66) Calculate the number of moles of sodium chloride needed to make 4.0 L of a 3.0 M solution.

  1. A) 12 moles of sodium chloride
  2. B) 3.0 moles of sodium chloride
  3. C) 4.0 moles of sodium chloride
  4. D) 7.0 moles of sodium chloride

Answer:  A

Diff: 2      Var: 6      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.8  Calculate the amount of solute or solution given the concentration and the other amount.

 

67) Calculate the number of moles of sodium hydroxide present in 300 mL of a 2.0 M solution of sodium hydroxide.

  1. A) 600 moles of sodium hydroxide
  2. B) 0.60 moles of sodium hydroxide
  3. C) 300 moles of sodium hydroxide
  4. D) 0 moles of sodium hydroxide

Answer:  B

Diff: 3      Var: 6      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.8  Calculate the amount of solute or solution given the concentration and the other amount.

 

68) Expressing concentrations in terms of molarity is especially convenient since it allows one to count chemical particles by measuring

  1. A) the weights of solutes.
  2. B) the weights of solutions.
  3. C) the volumes of solvents.
  4. D) the volumes of solutions.

Answer:  D

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  LO 5.7  Calculate the concentration (molarity, percent by volume, or percent by mass) of a solute in a solution.

 

69) A four molar solution of NaOH in water contains

  1. A) four moles of NaOH per liter of solution.
  2. B) four grams of NaOH per liter of solution.
  3. C) four liters of NaOH per mole of solution.
  4. D) four moles of NaOH per mole of solution.

Answer:  A

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.8  Calculate the amount of solute or solution given the concentration and the other amount.

 

70) The molarity of a solution that contains 0.50 moles of NaOH in 200.0 milliliters of water is

  1. A) 0.25 M.
  2. B) 0.5 M.
  3. C) 1.0 M.
  4. D) 2.5 M.

Answer:  D

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.7  Calculate the concentration (molarity, percent by volume, or percent by mass) of a solute in a solution.

 

71) The molarity of a solution that contains 8.0 g of NaOH in a liter of solution is

  1. A) 0.020 M.
  2. B) 0.20 M.
  3. C) 2.0 M.
  4. D) 0.80 M.

Answer:  B

Diff: 4      Var: 5      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.7  Calculate the concentration (molarity, percent by volume, or percent by mass) of a solute in a solution.

 

72) The number of moles of NaOH that are in 250 mL of a 3.0 molar solution is

  1. A) 0.25 moles.
  2. B) 0.75 moles.
  3. C) 1.0 moles.
  4. D) 1.5 moles.

Answer:  B

Diff: 5      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.8  Calculate the amount of solute or solution given the concentration and the other amount.

 

73) A solution that is 1% by mass contains

  1. A) 3 g of solute in 3 kg of solution.
  2. B) 1 g of solute in 100 g of solution.
  3. C) 3 mL of solute in 300 mL of solution.
  4. D) 2 mole of solute in 2 L of solution.

Answer:  B

Diff: 2      Var: 50+      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.8  Calculate the amount of solute or solution given the concentration and the other amount.

 

74) How many liters of a 0.2 M NaOH solution are needed in order to have 1.0 moles of NaOH?

  1. A) 0.2 L
  2. B) 0.8 L
  3. C) 5 L
  4. D) 8 L

Answer:  C

Diff: 3      Var: 5      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.8  Calculate the amount of solute or solution given the concentration and the other amount.

 

75) How many mL of a 4.0% NaOH solution do you need to have 16 g of NaOH?

  1. A) 160 mL
  2. B) 250 mL
  3. C) 400 mL
  4. D) 640 mL

Answer:  C

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.8  Calculate the amount of solute or solution given the concentration and the other amount.

 

76) How many liters of a 0.2 M HCl solution are needed in order to have 1.0 moles of HCl?

  1. A) 0.2 L
  2. B) 0.8 L
  3. C) 5 L
  4. D) 8 L

Answer:  C

Diff: 3      Var: 5      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.8  Calculate the amount of solute or solution given the concentration and the other amount.

 

77) A chemist dissolves 9 g of NaCl in 225 mL of water.  Water is the

  1. A) solution.
  2. B) solute.
  3. C) solvent.
  4. D) solubility.

Answer:  C

Diff: 1      Var: 36      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

 

78) A solution contains 20 mL of ethanol in a total volume of 100 mL.  The concentration of this solution is

  1. A) 2.0 M.
  2. B) 2.0 % by mass.
  3. C) 20 % by mass.
  4. D) 20 % by volume.

Answer:  D

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.7  Calculate the concentration (molarity, percent by volume, or percent by mass) of a solute in a solution.

 

79) What mass of KOH is needed to make 400.0 mL of 0.725 M KOH?

  1. A) 31.0 g
  2. B) 101.7 g
  3. C) 40.6 g
  4. D) 16.3 g

Answer:  D

Diff: 4      Var: 5      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.8  Calculate the amount of solute or solution given the concentration and the other amount.

 

 

5.2   True/False Questions

 

1) The reactants are the starting materials in a reaction.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

2) In an equation, the number in front of a formula is the coefficient.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

3) You can balance a chemical equation by changing the formula of a reactant or a product.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

4) According to Avogadro’s hypothesis, equal volumes of gases at the same temperature and pressure will have the same number of molecules.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.2

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.4  Use Avogadro’s number to determine the number of particles of different types in a mass of a substance.

 

5) The formula mass of Na2S is 55 u.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.3

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.3  Calculate the formula mass, molecular mass, or molar mass of a substance.

 

6) 50 grams of sodium hydroxide will react with 50 grams of hydrochloric acid to give 50 grams of sodium chloride and 50 grams of water.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Var: 9      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.6  Calculate the mass or number of moles of a reactant or product from the mass or number of moles of another reactant or product.

 

7) The molar mass of N2O is 44 u.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.3  Calculate the formula mass, molecular mass, or molar mass of a substance.

 

8) The stoichiometric factor relates the moles of any two substances in a balanced chemical reaction.

Answer:  TRUE

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.6  Calculate the mass or number of moles of a reactant or product from the mass or number of moles of another reactant or product.

9) An addition reaction will have a higher percent atom economy than a substitution reaction.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.9  Explain how the concept of atom economy can be applied to pollution prevention and environmental protection.

 

10) The percent atom economy is a measure of the proportion of the reactant atoms that become part of the desired product.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.4

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.9  Explain how the concept of atom economy can be applied to pollution prevention and environmental protection.

 

11) 600 mL of a 5.0 M solution of sodium hydroxide contains 5.0 moles of sodium hydroxide.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Var: 16      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.7  Calculate the concentration (molarity, percent by volume, or percent by mass) of a solute in a solution.

 

12) The molarity (M) of a solution is the number of moles of solute per liter of solution.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 1: Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

Learning Obj:  LO 5.7  Calculate the concentration (molarity, percent by volume, or percent by mass) of a solute in a solution.

 

13) When 15 mL of  ethanol is mixed with 55 mL of water, ethanol is the solute.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Var: 42      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 2: Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

 

14) The mass percent of a solution that has 0.50 mol of NaOH in 100 g of solution is 5.0%.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Var: 5      Page Ref: Sec. 5.5

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.7  Calculate the concentration (molarity, percent by volume, or percent by mass) of a solute in a solution.

 

5.3   Essay Questions

 

1) Balance the equation:  AlCl3  +  H2SO4  →  Al2(SO4)3  +  HCl.

Answer:  2 AlCl3  +  3 H2SO4  →  Al2(SO4)3  +  6 HCl.

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

2) Balance the equation:  C8H18  +  O2  →  CO2  +  H2O

Answer:  2 C8H18  +  25 O2  →  16 CO2  +  18 H2O

Diff: 4      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

3) Balance the equation:  C3H8  +  O2  →  CO2  +  H2O

Answer:  C3H8  +  5 O2  →  3 CO2  +  4 H2O

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

4) Balance the equation:  Zn  +  CuSO4  →  ZnSO4  +  Cu

Answer:  Zn  +  CuSO4  →  ZnSO4  +  Cu

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

5) Balance the equation:  Cu  +  AgNO3  →  Cu(NO3)2  +  Ag

Answer:  Cu  +  2 AgNO3  →  Cu(NO3)2  +  2 Ag

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

6) Balance the equation:  Fe  +  O2  →  Fe2O3

Answer:   4 Fe  +  3 O2  →  2 Fe2O3

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

 

7) Balance the equation:  NaCN  +  H2SO4  →  Na2SO4  +  HCN

Answer:  2 NaCN  +  H2SO4  →  Na2SO4  +  2 HCN

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

8) Tin was among the first metals used by humans.  Elemental tin is produced by heating tin(IV) oxide, the principal ore of tin, with carbon.  The products of this reaction are tin and carbon dioxide.  Write and balance the equation.

Answer:  SnO2  +  C  →  Sn  +  CO2

Diff: 4      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

9) Ammonia can be prepared by the reaction of magnesium nitride with water.  The products are ammonia and magnesium hydroxide.  Write and balance the equation.

Answer:  Mg3N2  +  6 H2O  →  2 NH3  +  3 Mg(OH)2

Diff: 5      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.

 

10) When oxygen, O2, is passed through an electrical spark (lightning is a good natural source of an electrical spark), ozone, O3 is formed.  Write and balance the equation.

Answer:  3 O2  →  2 O3

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: Sec. 5.1

Global Obj:  Global 4: Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

Learning Obj:  LO 5.1  Identify balanced and unbalanced chemical equations, and balance equations by inspection.