Test Bank for Database Concepts 8Th Ed By David M. Kroenke – Test Bank

$20.00

Description

Test Bank for Database Concepts 8Th Ed By David M. Kroenke – Test Bank

Sample  Questions

 

 

Database Concepts, 8e (Kroenke)

Chapter 3  Structured Query Language

 

1) The result for SELECT statements in SQL is a relation unless the result is a single number.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 160

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

2) To force the DBMS to remove duplicate rows from the results of an SQL SELECT query, the keyword DISTINCT must be used.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Page Ref: 164

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

3) In SQL, the WHERE clause is used to specify which columns will be included in the result.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 165

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

4) In SQL, multiple conditions in the WHERE clause can be combined by using the SQL AND keyword.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 169

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

5) In SQL, to refer to a range of values in a WHERE clause, use the WITHIN keyword.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 172

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

6) In SQL, the NOT keyword can be combined with the IN keyword to form the NOT IN condition for selecting values.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 171

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

7) In SQL, the LIKE keyword can be used to select on partial values.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 172-173

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

8) In SQL, the LIKE keyword can be combined with the NOT keyword to form the NOT LIKE condition for selecting values.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 172

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

9) In SQL, the IS NULL keyword can be used to select on records containing NULL values in a particular column.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 175-176

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

10) In SQL, the order of the rows that result from a SELECT statement can be set using the SORT BY phrase.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Page Ref: 167-169

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

11) The SUM built-in function in SQL is used to total the values in a numeric column.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 177

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

12) The TOP built-in function in SQL is used to find the maximum value in a numeric column.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Page Ref: 177

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

 

13) Standard SQL does not allow built-in functions to be used in a WHERE clause.

Answer:  TRUE

Diff: 3      Page Ref: 179

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

14) The SQL GROUP BY keyword can be used to group rows by common values.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Page Ref: 180-181

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

15) Built-in SQL functions cannot be applied to data combined using the GROUP BY keyword.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Page Ref: 181

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

16) The order of the columns returned by an SQL SELECT statement is determined by the ________.

  1. A) ORDER BY clause
  2. B) SORT BY clause
  3. C) order they are listed in following SELECT
  4. D) order they are listed in following WHERE
  5. E) order they are listed in following FROM

Answer:  C

Diff: 1      Page Ref: 162

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

17) Which SQL keyword is used to eliminate duplicate rows in the results of an SQL SELECT query?

  1. A) UNIQUE
  2. B) SORT
  3. C) ORDER BY
  4. D) DISTINCT
  5. E) REDUCE

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 164

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

18) Which SQL keyword is used to specify a condition that rows must meet to be included in the results of an SQL SELECT query?

  1. A) SELECT
  2. B) FROM
  3. C) WHERE
  4. D) ORDER BY
  5. E) GROUP BY

Answer:  C

Diff: 1      Page Ref: 165

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

19) Conditions after the WHERE keyword require single quotes around the values for columns that have which data type?

  1. A) Char
  2. B) Date/Time
  3. C) Integer
  4. D) Numeric
  5. E) Decimal

Answer:  A

Diff: 2      Page Ref: 232

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

20) Which of the following is the correct SQL clause to restrict the results of a SELECT query to only records that have a value in the range of 10 to 50 in the Hours column?

  1. A) WHERE Hours = MIN(10) and MAX(50)
  2. B) WHERE Hours IN [10, 50]
  3. C) WHERE Hours = 10 and Hours = 50
  4. D) WHERE Hours BETWEEN 10 AND 50
  5. E) WHERE Hours RANGE 10 TO 50

Answer:  D

Diff: 3      Page Ref: 166

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

 

21) Which symbol is used in standard SQL as a wildcard to represent a single, unspecified character?

  1. A) % (percent sign)
  2. B) ! (exclamation mark)
  3. C) _ (underscore)
  4. D) ? (question mark)
  5. E) ; (semi-colon)

Answer:  C

Diff: 3      Page Ref: 172-173

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

22) Which symbol is used in standard SQL as a wildcard to represent a series of one or more unspecified characters?

  1. A) % (percent sign)
  2. B) ! (exclamation mark)
  3. C) _ (underscore)
  4. D) ? (question mark)
  5. E) ; (semi-colon)

Answer:  A

Diff: 3      Page Ref: 172-173

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

23) Which SQL keyword can be used in conjunction with wildcards to select partial values?

  1. A) SELECT
  2. B) SEARCH
  3. C) FIND
  4. D) SUBSTRING
  5. E) LIKE

Answer:  E

Diff: 2      Page Ref: 173

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

 

24) Which of the following is the correct SQL clause to sort the results of a SELECT query in reverse-alphabetic order using the Department field?

  1. A) SORT BY Department
  2. B) REVERSE Department
  3. C) ORDER BY Department DESC
  4. D) SORT BY Department DESC
  5. E) SORT BY Department REVERSE

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: 167-169

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

25) Which of the following is not one of the five SQL built-in functions?

  1. A) MODE
  2. B) SUM
  3. C) COUNT
  4. D) MAX
  5. E) AVG

Answer:  A

Diff: 1      Page Ref: 177

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

26) Given the table

 

CUSTOMER(CustID, Name, PhoneNum, AcctBalance)

 

what is the standard SQL query phrase to retrieve the Name and Phone Number of customers?

  1. A) SELECT CUSTOMER-Name AND CUSTOMER-PhoneNum
  2. B) SELECT (CUSTOMER-Name AND CUSTOMER-PhoneNum)
  3. C) SELECT Name, PhoneNum
  4. D) SELECT (Name, PhoneNum)
  5. E) SELECT *

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: 160

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

27) Given the table

 

CUSTOMER(CustID, Name, PhoneNum, AcctBalance)

 

what is the standard SQL query phrase to retrieve data for customers with an account balance greater than 50?

  1. A) WHERE CUSTOMER-AcctBalance > 50
  2. B) WHERE (CUSTOMER-AcctBalance > 50)
  3. C) WHERE AcctBalance > 50
  4. D) WHERE (AcctBalance > 50)
  5. E) HAVING AcctBalance > 50

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: 165-166

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

28) Which SQL keyword is used to apply conditions to restrict groups that appear in the results of a SELECT query that uses GROUP BY?

  1. A) WHERE
  2. B) HAVING
  3. C) LIKE
  4. D) SORT
  5. E) DISTINCT

Answer:  B

Diff: 3      Page Ref: 182

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

29) Microsoft Access SQL commands are run in ________.

  1. A) the SQL window
  2. B) the QBE window
  3. C) the Query View of an SQL window
  4. D) the Design View of a Query window
  5. E) the SQL View of a Query window

Answer:  E

Diff: 2      Page Ref: 202

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

 

30) One way to specify all of the columns of a table is to use the special character * after the SQL keyword ________.

Answer:  SELECT

Diff: 1      Page Ref: 161

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

31) Conditions in an SQL INSERT command and after the SQL ________ keyword require single quotes around values for Char and VarChar columns, but not around values for Integer and Numeric columns.

Answer:  WHERE

Diff: 3      Page Ref: 165

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

32) Given the table

 

CUSTOMER(CustID, Name, PhoneNumber, AccountBalance)

 

write the standard SQL query to retrieve the Name and Phone Number of customers with a balance greater than 50.

Answer:           SELECT Name, PhoneNumber

FROM CUSTOMER

WHERE AccountBalance > 50;

Diff: 2      Page Ref: 160-165

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

33) Given the table

 

CUSTOMER(CustID, Name, PhoneNumber, AccountBalance)

 

write the standard SQL query to retrieve the Name and Phone Number of customers whose name begins with ‘S’.

Answer:           SELECT Name, PhoneNumber

FROM CUSTOMER

WHERE Name LIKE ‘S%’;

Diff: 2      Page Ref: 160-165

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

 

34) What are SQL Built-in Functions?

Answer:  SQL Built-in Functions are functions that manipulate the results of an SQL SELECT statement. The built-in functions for standard SQL are COUNT, SUM, AVG, MAX, and MIN. The COUNT function counts the number of rows in the result. The SUM function totals the values in a number-oriented field. The AVG function calculates the mean of the values in a number-oriented field. The MAX function determines the highest value, and the MIN function determines the lowest value, in a number-oriented field.

Diff: 2      Page Ref: 176-178

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

35) Distinguish between the HAVING clause and the WHERE clause.

Answer:  The HAVING clause and the WHERE clause differ in that the WHERE clause is used to identify rows that satisfy a stated condition. The HAVING clause is used to identify groups which have been created by the GROUP BY clause and that satisfy a stated condition. In cases when the WHERE clause and the HAVING clause are both allowed to appear in the same SELECT statement, the WHERE clause is generally implemented to execute before the HAVING clause.

Diff: 3      Page Ref: 182

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements and options for processing a single table

Classification:  Concept

 

36) Data is added to a table using the SQL INSERT command.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 153

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for adding to a database

Classification:  Concept

 

37) Given the table STUDENT(StudentID, Name, Advisor), which of the following SQL statements would be used to add new student data to the STUDENT table?

  1. A) INSERT DATA STUDENT SET StudentID=123, Name=’Jones’, Advisor=’Smith’;
  2. B) INSERT INTO STUDENT VALUES (123, ‘Jones’, ‘Smith’);
  3. C) INSERT INTO STUDENT (New Student Data) VALUES (123, ‘Jones’, ‘Smith’);
  4. D) INPUT DATA STUDENT SET StudentID=123, Name=’ Jones’, Advisor=’Smith’;
  5. E) INPUT INTO STUDENT (123, ‘Jones’, ‘Smith’);

Answer:  B

Diff: 3      Page Ref: 155-156

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for adding to a database

Classification:  Concept

 

 

38) To open a new Microsoft Access Query window ________.

  1. A) click the New button on the Home command tab
  2. B) click the New Query button on the Home command tab
  3. C) click the Create Query button on the Create command tab
  4. D) click the New Query in Design view button on the Create command tab
  5. E) click the Query Design button on the Command tab

Answer:  E

Diff: 2      Page Ref: 202

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for adding to a database

Classification:  Concept

39) In Microsoft Access, tables are added to a Query window by ________.

  1. A) selecting the tables from the Use Table dialog box
  2. B) selecting the tables from the Show Table dialog box
  3. C) selecting the tables from the Tables section of the Navigation Pane
  4. D) selecting the tables from the Queries section of the Navigation Pane
  5. E) selecting the tables from the Relationships window

Answer:  B

Diff: 3      Page Ref: 203

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for adding to a database

Classification:  Concept

 

40) The SQL command used to add new data to a table is ________.

Answer:  INSERT

Diff: 1      Page Ref: 155

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for adding to a database

Classification:  Concept

 

41) SQL is a data sublanguage, not a complete programming language.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Page Ref: 133

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

42) When using SQL to create a table, a column is defined by declaring, in this order: data type, column name, and optional constraints.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Page Ref: 142

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

 

43) When using SQL to create a table, specifying the NULL property for a column indicates that only null values may be stored in that column.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Page Ref: 143

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

44) When using SQL to create a table, specifying a data type of Char(10) indicates a fixed length field of 10 characters.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 143

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

45) For a column to be defined as the primary key using table constraints, the column must have been given the property NULL.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Page Ref: 149

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

46) If you need to create a primary key that is a composite key using SQL, the key may be defined when the table is created using the CREATE TABLE statement.

Answer:  TRUE

Diff: 3      Page Ref: 149

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

47) Referential integrity constraints can be created using the ON DELETE phrase when the table is created using the CREATE TABLE statement.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Page Ref: 152

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

48) Referential integrity constraints using the ON DELETE NO ACTION phrase may be explicitly stated when the table is created using the CREATE TABLE statement.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Page Ref: 152

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

49) Microsoft Access SQL commands are run within the SQL View of a Query window.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 204

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

50) Microsoft Access can run QBE queries, but not SQL queries.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: 202-204

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

51) To open a new Microsoft Access Query window, click the Query Design button on the Create command tab.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 202

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

52) Microsoft Access SQL supports and will correctly implement the numeric data type with (m,n) notation.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Page Ref: 216

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

53) In Microsoft Access, default values must be set as a field property while the table is in Design View.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Page Ref: 218

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

 

54) Which of the following data types used in SQL would define a fixed-length text field of 10 characters?

  1. A) text(10)
  2. B) char(10)
  3. C) varchar(10)
  4. D) fixed(10)
  5. E) length(10)

Answer:  B

Diff: 1      Page Ref: 145

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

55) Which of the following data types used in SQL would define a numeric field of the pattern 99.99?

  1. A) integer(2,2)
  2. B) integer(5,2)
  3. C) numeric(2,2)
  4. D) numeric(4,2)
  5. E) numeric(5,2)

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 143-144

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

56) Which of the following is not a standard data type used in SQL?

  1. A) Text
  2. B) Char
  3. C) Varchar
  4. D) Integer
  5. E) Numeric

Answer:  A

Diff: 2      Page Ref: 143-145

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

57) Which of the following is not true about primary keys?

  1. A) Primary keys cannot be null.
  2. B) Primary keys must be unique.
  3. C) Primary keys must be a single attribute.
  4. D) Primary keys are used to represent relationships.
  5. E) Primary keys can be defined using an SQL CONSTRAINT phrase.

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: 136

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

58) A composite primary key can be defined using the CONSTRAINT phrase in which SQL command?

  1. A) MODIFY TABLE
  2. B) CHANGE TABLE
  3. C) CREATE TABLE
  4. D) SET TABLE
  5. E) BUILD TABLE

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: 150

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

59) Which of the following cannot be done using the CONSTRAINT phrase?

  1. A) Create a single attribute primary key.
  2. B) Define a foreign key.
  3. C) Establish a referential integrity constraint.
  4. D) Define an attribute to be NOT NULL.
  5. E) Defining a name for the constraint.

Answer:  D

Diff: 3      Page Ref: 150-152

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

 

60) Given the table STUDENT(StudentID, Name, Advisor), which of the following SQL statements would be used to change the value of the Advisor field to ‘Smith’ for all rows in the STUDENT table?

  1. A) UPDATE STUDENT SET Advisor = ‘Smith’;
  2. B) MODIFY STUDENT SET Advisor = ‘Smith’;
  3. C) MODIFY Advisor SET STUDENT = ‘Smith’;
  4. D) UPDATE Advisor = ‘Smith’;
  5. E) SET STUDENT Advisor = ‘Smith’;

Answer:  A

Diff: 3      Page Ref: 198

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

61) Which of the following standard SQL data types is not supported in Microsoft Access SQL?

  1. A) Integer
  2. B) Char(25)
  3. C) VarChar(35)
  4. D) Numeric(5,3)
  5. E) DateTime

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: 216

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

62) In Microsoft Access, standard SQL table creation syntax items not supported by Access SQL can generally be implemented by ________.

  1. A) setting the Data Types in Access table Design View
  2. B) setting the field properties in Access table Design View
  3. C) setting the relationship properties in the Edit Relationship dialog box
  4. D) setting the referential integrity properties in the Edit Relationship dialog box
  5. E) running an ALTER TABLE query in Access SQL

Answer:  B

Diff: 3      Page Ref: 217-219

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

63) SQL stands for ________.

Answer:  Structured Query Language

Diff: 1      Page Ref: 133

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

 

64) SQL is not a complete programming language, but is rather a(n) ________.

Answer:  data sublanguage

Diff: 2      Page Ref: 133

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

65) SQL was developed by ________ in the late 1970s.

Answer:           the IBM Corporation; IBM

Diff: 1      Page Ref: 133

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

66) The SQL keyword(s) ________ mean(s) that a value must be supplied before a new row can be created.

Answer:  NOT NULL

Diff: 1      Page Ref: 143

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

67) An SQL data type of ________ would indicate a variable-length character string with maximum length 75.

Answer:  VarChar(75)

Diff: 2      Page Ref: 143

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

68) An SQL data type of ________ means that values consist of seven decimal numbers with two numbers assumed to the right of the decimal point.

Answer:  Numeric(7,2)

Diff: 2      Page Ref: 143-144

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

69) Microsoft Access SQL commands are run in the ________ of a Query window.

Answer:  SQL View

Diff: 2      Page Ref: 202

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

 

70) In Microsoft Access, the default method of creating and running a query is ________.

Answer:           Query By Example (QBE)

Diff: 1      Page Ref: 206-210

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

71) In Microsoft Access, tables are added to a QBE Query window by selecting the tables from the ________ dialog box.

Answer:  Show Table

Diff: 2      Page Ref: 211

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

72) Table and relationship properties not supported by Microsoft Access SQL can usually be set ________ in the appropriate window or dialog box.

Answer:  manually

Diff: 3      Page Ref: 228-230

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

73) Explain why it is important to learn SQL.

Answer:  Most modern DBMS products support SQL as a standardized data language. These products usually provide graphical tools to perform the tasks associated with SQL, but there are some tasks that cannot be performed using these graphical tools. SQL is text-oriented, and SQL code must be written in order to embed SQL commands within program applications.

Diff: 1      Page Ref: 133-134

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

 

74) Explain the essential format of the CREATE TABLE statement.

Answer:  The essential format for the CREATE TABLE statement is:

CREATE TABLE tablename (

column-description,

column-description,

column-description,

. . .

optional table constraints

);

“Tablename” is the name that will be given to the newly created table. “Column-description” is a three-part description of each column to appear in the table. This description includes the name of the column, the column’s data type, and an optional column constraint (either Primary Key, Null, or Not Null), in that order. The CONSTRAINT phrase can be used to set optional primary key, foreign key and referential integrity constraints for the table. All SQL statements must end with a semi-colon (;).

Diff: 1      Page Ref: 142

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

75) Discuss SQL data types.

Answer:  Common examples of standard SQL data types are Char, VarChar, Integer, and Numeric. The Char data type is for fixed-length character data. VarChar is for variable-length character data. Integer is for numeric data that are whole numbers only. Numeric is for numeric data that may include decimals. Char, VarChar, and Numeric must be qualified by a length specification to indicate the amount of storage space to be allocated for each data item. For example, Char(10) indicates fixed-length character data that is always stored as 10 characters.

Diff: 1      Page Ref: 144-148

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

76) Distinguish between Char and VarChar data types.

Answer:  Char data type is fixed length, so that no matter what the actual length of the data entered is, it will always take exactly the same storage space. For example, Char(10) indicates that 10 characters will always be stored for each value of that column. If the actual data entered is less than the specified fixed length, the data will be padded with blanks. VarChar data type is variable length so that only the amount of space actually needed to store the data is used. Although VarChar may be more efficient in its use of space, it is not always preferred. VarChar requires the storage of some extra data to indicate the length of the data values, plus it requires some extra processing by the DBMS to arrange the variable length data.

Diff: 2      Page Ref: 143

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

 

77) Explain two methods for defining a primary key using SQL.

Answer:  A primary key may be defined by either the CREATE TABLE column description method or the CONSTRAINT phrase method. To create a primary key using the CREATE TABLE column description method, the primary key must be a single attribute. For the primary key attribute, the column property is specified to be PRIMARY KEY. There can be only one attribute specified as PRIMARY KEY with the CREATE TABLE column description method. This means that the creation of a composite key requires the use of the CONSTRAINT phrase method. Defining a primary key using the CONSTRAINT phrase requires that the column or columns that will serve as the primary key must have been defined as NOT NULL. Using the CONSTRAINT phrase method, the primary key is defined by adding a constraint to the table using a CONSTRAINT phrase after the table columns have been defined. The CONSTRAINT phrase names the column or columns that will be the table’s primary key. The structure of the CONSTRAINT phrase is:

 

CONSTRAINT                            ConstraintName          PRIMARY KEY (column names)

Diff: 3      Page Ref: 142-143

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

 

78) Explain how to run an SQL query in Microsoft Access.

Answer:  To run an SQL query in Microsoft Access, start on the Create command tab. Click the Query Design button, which will display a Query window together with the Show Tables dialog box. Close the Show Tables dialog box by clicking the Close button, and then click the SQL View button on the Design command tab to switch the Query window to SQL View. An SQL statement can now be entered into the Query window. To execute the query after the SQL statement is complete, click the Run button on the Design command tab.

Diff: 2      Page Ref: 202-206

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for creating database structures

Classification:  Concept

79) Values of existing data can be changed using SQL through the CHANGE command.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Page Ref: 197

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for modifying and deleting data from a database

Classification:  Concept

 

80) The ON DELETE CASCADE referential integrity constraint does not apply when rows are deleted using the SQL DELETE command.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Page Ref: 200

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for modifying and deleting data from a database

Classification:  Concept

 

81) Which of the following SQL commands would be used to remove only the data from a table named STUDENT while leaving the table structure intact?

  1. A) DROP TABLE STUDENT;
  2. B) DELETE TABLE STUDENT;
  3. C) REMOVE TABLE STUDENT;
  4. D) SELECT * FROM STUDENT THEN DROP;
  5. E) DELETE FROM STUDENT;

Answer:  E

Diff: 2      Page Ref: 199

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for modifying and deleting data from a database

Classification:  Concept

 

82) The values of existing data can be modified using the SQL ________ command, which can be used to change several column values at once.

Answer:  UPDATE…SET

Diff: 2      Page Ref: 199

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for modifying and deleting data from a database

Classification:  Concept

 

83) The values of existing data can be removed from a table using the SQL ________ command, which can even be used to remove all the data in the table at one time.

Answer:  DELETE

Diff: 2      Page Ref: 199-200

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for modifying and deleting data from a database

Classification:  Concept

84) Which of the following SQL commands would be used to remove both the data and the table structure of a table named STUDENT?

  1. A) DROP TABLE STUDENT;
  2. B) DELETE TABLE STUDENT;
  3. C) REMOVE TABLE STUDENT;
  4. D) SELECT * FROM STUDENT THEN DROP;
  5. E) DELETE FROM STUDENT;

Answer:  A

Diff: 1      Page Ref: 200-201

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for modifying and deleting database tables and constraints

Classification:  Concept

 

 

85) Existing tables in a database can be structurally modified by using the SQL ________ command.

Answer:  ALTER TABLE

Diff: 2      Page Ref: 201

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for modifying and deleting database tables and constraints

Classification:  Concept

 

86) A complete table, including both the table structure and any data in the table, can be removed from the database by using the SQL ________ command.

Answer:  DROP

Diff: 2      Page Ref: 200

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for modifying and deleting database tables and constraints

Classification:  Concept

 

87) Microsoft Access SQL allows table structures to be modified by using the standard SQL ________ command.

Answer:  ALTER TABLE

Diff: 3      Page Ref: 226

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for modifying and deleting database tables and constraints

Classification:  Concept

 

88) The ________ statement removes all data from a table while leaving the table structure, and also resets any surrogate primary key values back to the starting point.

Answer:  SQL Truncate Table

Diff: 3      Page Ref: 201

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for modifying and deleting database tables and constraints

Classification:  Concept

 

89) The basic idea of a join is to combine the contents of two or more relations into a new relation.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 185

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for processing multiple tables with joins

Classification:  Concept

 

90) Using standard SQL, unmatched rows will not appear in the result of a join.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: 195

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for processing multiple tables with joins

Classification:  Concept

 

91) Given the tables

 

STUDENT(StudentID, StudentName, AdvisorID)

ADVISOR(AdvisorID, AdvisorName, Office, Phone)

 

which of the following SQL statements would be used to implant a join between the two tables?

  1. A) WHERE STUDENT MATCH ADVISOR
  2. B) WHERE STUDENT.AdvisorID MATCH ADVISOR.AdvisorID
  3. C) WHERE STUDENT = ADVISOR
  4. D) WHERE STUDENT JOIN ADVISOR
  5. E) WHERE STUDENT JOIN ADVISOR ON STUDENT.AdvisorID = ADVISOR.AdvisorID

Answer:  E

Diff: 2      Page Ref: 188-189

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for processing multiple tables with joins

Classification:  Concept

 

92) Which type of join, although not included in standard SQL, was created to allow unmatched rows to appear in the result of a join operation?

  1. A) ODD JOIN
  2. B) OPEN JOIN
  3. C) OUTER JOIN
  4. D) INNER JOIN
  5. E) COMBINE JOIN

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: 195

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for processing multiple tables with joins

Classification:  Concept

 

93) Using SQL commands, multiple tables can be queried using either subqueries or ________.

Answer:  joins

Diff: 2      Page Ref: 183

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for processing multiple tables with joins

Classification:  Concept

 

 

94) Using SQL commands, multiple tables can be queried so that all the values from one table appear in the results, regardless of whether they have one or more corresponding values in the other table, by using the SQL ________ command.

Answer:  OUTER JOIN

Diff: 2      Page Ref: 195

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for processing multiple tables with joins

Classification:  Concept

95) Data from a maximum of three tables can be combined through the use of subqueries in SQL.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Page Ref: 184

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for processing multiple tables with subqueries

Classification:  Concept

 

96) A subquery is appropriate only if the final result contains only data from a single table.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Page Ref: 185

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for processing multiple tables with subqueries

Classification:  Concept

 

97) Compare and contrast subqueries and joins.

Answer:  Subqueries and joins are both used to process data for queries that require data from multiple tables. Subqueries involve embedding a second query within the WHERE clause of the first query. Many levels of subqueries can exist. Joins involve combining the rows of multiple tables into a single relation whose rows contain the data from all the tables that are joined. This new relation can then be processed by the other clauses of the SELECT query. One notable issue with subqueries is that only data from a single table may appear in the result that is returned by the query. One notable issue with joins is that any unmatched rows in either table will not appear in the result that is returned by the query.

Diff: 2      Page Ref: 183-193

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn basic SQL statements for processing multiple tables with subqueries

Classification:  Concept

Database Concepts, 8e (Kroenke)

Appendix B  Getting Started with Oracle Database XE

 

1) Oracle Database XE uses Application Express to create new workspaces.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: B-16

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to create a database in Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

 

2) To log into a workspace connection in Oracle SQL Developer, use the username and password you created for Application Express.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: B-16

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to create a database in Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

 

3) Which of the following is the easiest tool for creating a database with Oracle Database?

  1. A) The Oracle Database 11g XE utility
  2. B) The Oracle SQL*Plus command utility program
  3. C) The Oracle SQL Developer
  4. D) Both A and C
  5. E) A, B and C

Answer:  A

Diff: 2      Page Ref: B-16

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to create a database in Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

 

4) Which of the following is the easiest tool for doing database development with Oracle Database?

  1. A) The Oracle Database 11g XE utility
  2. B) The Oracle SQL*Plus command utility program
  3. C) The Oracle SQL Developer
  4. D) Both A and C
  5. E) A, B and C

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: B-19

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to create a database in Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

 

5) Which of the following is an account name for which you are asked to enter a password for the Oracle Database XE 11.2 utility?

  1. A) SYSTEM
  2. B) EXTERNAL
  3. C) INTERNAL
  4. D) Both A and B
  5. E) A, B and C

Answer:  A

Diff: 2      Page Ref: B-10

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to create a database in Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

 

6) Which of the following is an account name for which you would enter a password to connect to a workspace in Oracle SQL Developer?

  1. A) Database Username
  2. B) Application Express Username
  3. C) INTERNAL
  4. D) Both A and B
  5. E) A, B and C

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: B-16

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to create a database in Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

 

7) Users log into the Oracle Database XE utility using the ________ account.

Answer:           SYSTEM; SYS

Diff: 2      Page Ref: B-10

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to create a database in Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

 

8) Users in SQL Developer log into a workspace using the ________ account.

Answer:  associated workspace user

Diff: 2      Page Ref: B-19, B-20

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to create a database in Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

 

 

9) What is imported from Excel in order to populate an Oracle Database XE Table?

  1. A) Key
  2. B) Workbook
  3. C) Macro
  4. D) Worksheet
  5. E) All of the above

Answer:  D

Diff: 2      Page Ref: B-34

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to import Microsoft Excel worksheet data into a database

Classification:  Concept

10) Explain how you would import Microsoft Excel data via SQL Developer by creating the table while importing the data.

Answer:  After choosing the Import Data command, you open the Import Data File dialog box and choose the Excel workbook file. Select the worksheet of the workbook. Then select the table name for the imported data, after which you select the column names. You may then select column characteristics, such as primary key, integer, and not null. Finally, you are asked to review all of your choices; if they are sufficient, click OK to complete the import process.

Diff: 2      Page Ref: B-39

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to import Microsoft Excel worksheet data into a database

Classification:  Concept

 

11) There are four editions of Oracle Database 12c.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: B-4

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to install Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

 

12) Oracle Database XE has no set maximum database size.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: B-5

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to install Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

 

13) Another name for Oracle Database Express Edition 11g Release 2 is Oracle Database XE.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: B-5

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to install Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

 

 

14) To log into Oracle Database XE, use your personal account information.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: B-7

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to install Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

 

15) You do not need administrative privileges on your Windows computer at any point of the Oracle Datatbase XE installation.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: B-7

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to install Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

16) Oracle 12c is a/an ________ class DBMS.

Answer:  enterprise

Diff: 1      Page Ref: B-4

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to install Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

 

17) What is the Oracle Database 11g XE utility?

Answer:  The Oracle Database 11g XE utility is a Web-based administration utility that is the preferred tool for database instance management. It is not intended for application development, only database administration. It is used to create workspaces (databases), user accounts and other administrative tasks.

Diff: 2      Page Ref: B-16

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to install Oracle Database XE 11g Release 2

Classification:  Concept

 

18) The Oracle Database GUI tool used for application development is the Oracle SQL Developer.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: B-14

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to install Oracle SQL Developer

Classification:  Concept

 

19) Oracle SQL Developer is a command-line interface for the creation of database objects.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Page Ref: B-14

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to install Oracle SQL Developer

Classification:  Concept

 

20) What is SQL Developer?

Answer:  SQL Developer is the GUI tool that is intended to be used instead of SQL*Plus. It is generally used for application development, and it provides a comprehensive development environment for Oracle Database users and developers.

Diff: 2      Page Ref: B-21

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to install Oracle SQL Developer

Classification:  Concept

 

21) The Oracle Database ODBC Client is automatically installed when Oracle Database XE is installed.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Page Ref: B-45

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to install the Oracle ODBC Client software

Classification:  Concept

22) When Oracle Database XE is installed, the Oracle Database ODBC client is ________.

  1. A) installed automatically as part of the installation
  2. B) installed manually as a separate part of the installation process
  3. C) not installed and must be downloaded and installed manually
  4. D) not installed because there is no ODBC client for Oracle Database 11g Release 2 Express Edition
  5. E) Either A or B

Answer:  A

Diff: 2      Page Ref: B-45

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to install the Oracle ODBC Client software

Classification:  Concept

 

23) The Oracle Database ODBC Client is installed ________ when Oracle Database Express Edition 11g Release 2 is installed.

Answer:  automatically

Diff: 2      Page Ref: B-45

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to install the Oracle ODBC Client software

Classification:  Concept

 

24) The default file extension for text files created for or within SQL Developer is .sql.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Page Ref: B-21

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to create table structures

Classification:  Concept

 

 

25) When using Oracle Database, a sequence is an object that generates a sequential series of unique numbers.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: B-23

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to create table structures

Classification:  Concept

 

26) You may use simple text editors to create SQL scripts for Oracle Database XE.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: B-21

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to create table structures

Classification:  Concept

 

27) All Excel worksheets imported into Oracle Database will have an appropriate column for a primary key.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Page Ref: B-34

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to create table structures

Classification:  Concept

28) Which of the following tasks can be done using the Oracle SQL Developer?

  1. A) See the structure of a table
  2. B) Add and remove columns from a table
  3. C) Insert and delete data from a table
  4. D) Both A and B
  5. E) A, B and C

Answer:  E

Diff: 3      Page Ref: B-21, B-27, B-41

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to create table structures

Classification:  Concept

 

29) In SQL Developer, DBMS objects are displayed ________.

  1. A) in the Navigation Pane
  2. B) in the Object Browser
  3. C) in the Connections area
  4. D) in the tabbed document window
  5. E) in the command tab

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: B-21

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to create table structures

Classification:  Concept

 

30) Database objects are displayed in the ________ navigator window in the SQL Developer.

Answer:  Connections

Diff: 3      Page Ref: Fig B-21

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to create table structures

Classification:  Concept

 

31) Explain sequences and their relationship to surrogate keys.

Answer:  A sequence is an Oracle Database object that generates a sequential series of unique numbers. It allows the developer to specify the sequence’s starting value and increment. Sequences are useful for specifying surrogate keys. The sequence methods CurrVal and NextVal may be used to access the row with the current sequence number and the next sequence number respectively. Using sequences, however, does not guarantee valid surrogate key values. For example, there is nothing that forces the surrogate key field to use the numbers generated by the sequence; therefore, a record may be inserted that does not follow the sequence. This means code must be written to control surrogate key values when sequences are used. Nonetheless, sequences are the best way to work with surrogate keys in Oracle Database.

Diff: 2      Page Ref: B-23

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to create table structures

Classification:  Concept

 

32) Sequences are most often used to provide values for surrogate keys.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Page Ref: B-27

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to insert database data

Classification:  Concept

33) The NextVal method provides the next value in a sequence.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Page Ref: B-27

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to insert database data

Classification:  Concept

 

34) The CurrVal method provides the current value in a sequence.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Page Ref: B-27

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to insert database data

Classification:  Concept

 

 

35) With Oracle Database, using a sequence does not guarantee valid surrogate key values.

Answer:  TRUE

Diff: 3      Page Ref: B-28

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to insert database data

Classification:  Concept

 

36) With Oracle Database, data must be entered using SQL INSERT statements.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Page Ref: B-27

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to insert database data

Classification:  Concept

 

37) The Oracle Database FORMAT_DATE function can be used to make sure that Oracle Database interprets date data correctly.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Page Ref: B-28

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to insert database data

Classification:  Concept

 

38) SQL statements can be run individually or as part of a related group of SQL statements known as a ________.

  1. A) result
  2. B) resultset
  3. C) script
  4. D) scriptset
  5. E) commandset

Answer:  C

Diff: 1      Page Ref: B-21

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to insert database data

Classification:  Concept

39) Which method returns the next value in a sequence?

  1. A) CountVal
  2. B) Next
  3. C) UpVal
  4. D) NextVal
  5. E) Append

Answer:  D

Diff: 1      Page Ref: B-27

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to insert database data

Classification:  Concept

 

40) If T3 is a table with three columns C1, C2 and C3, where C1 is integer data, C2 is character data, and C3 is date data, which of the following would be the proper statement to have Oracle Database enter the date 02/10/14 into a row in table T3 while making sure that it is formatted correctly as shown?

  1. A) SET INTO T3 VALUES (101, ‘Smith’, ’02/10/14′);
  2. B) SET INTO T3 VALUES (101, ‘Smith’, TO_DATE (’02/10/14′, ‘DD/MM/YY’));
  3. C) INSERT INTO T3 VALUES (101, ‘Smith’, ’02/10/2014′);
  4. D) INSERT INTO T3 VALUES (101, ‘Smith’, TO_DATE (’02/10/14′, ‘DD/MM/YY’));
  5. E) INSERT INTO T3 VALUES (‘Smith’, TO_DATE (’02/10/14′, ‘DD/MM/YY’), 101);

Answer:  D

Diff: 3      Page Ref: B-28

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to insert database data

Classification:  Concept

 

41) To run an SQL script, click the ________ button.

Answer:  Run Script

Diff: 2      Page Ref: Fig B-23

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to insert database data

Classification:  Concept

 

42) Oracle Database Express Edition 11g Release 2 uses ________ to generate surrogate keys.

Answer:  sequences

Diff: 1      Page Ref: B-23

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to insert database data

Classification:  Concept

 

43) To run an SQL script in Oracle Database XE ________.

  1. A) click the Execute button
  2. B) click the Execute Script button
  3. C) click the Run Script button
  4. D) click the Ready button
  5. E) click the Results button

Answer:  C

Diff: 2      Page Ref: B-23

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to query a database

Classification:  Concept

 

44) SQL query results are displayed ________.

  1. A) in a tabbed Resultset window
  2. B) in a tabbed Query Result window
  3. C) in a tabbed Document window
  4. D) in a tabbed Messages window
  5. E) in a tabbed Finished window

Answer:  B

Diff: 2      Page Ref: B-33

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to query a database

Classification:  Concept

 

45) To run an SQL query, click the ________ button.

Answer:  Run Statement

Diff: 2      Page Ref: B-32-33

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to query a database

Classification:  Concept

 

46) To create a new SQL query, click the ________ button.

Answer:  Open SQL Worksheet

Diff: 1      Page Ref: Fig B-32

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to query a database

Classification:  Concept

 

47) SQL query results are displayed in a tabbed ________ window.

Answer:  Results

Diff: 1      Page Ref: B-33

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to query a database

Classification:  Concept

 

48) What is an SQL script, and why are SQL scripts useful?

Answer:  An SQL Script is a group of SQL statements that are run consecutively. Each of the SQL statements in the script could be run separately, but running them as a group is more efficient, and this is what makes SQL scripts useful. A good example is grouping all the SQL CREATE TABLE statements necessary to build a database structure into a single SQL script.

Diff: 2      Page Ref: B-21

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to query a database

Classification:  Concept

 

49) Describe how to create and run an SQL script in Oracle Database Express Edition 11g Release 2.

Answer:  SQL scripts are created in a text editor and saved with an *.sql file extension. While a text editor, such as Microsoft Notepad, can be used, the most efficient editor for Oracle Database Express Edition 11g Release 2 is the text editor built into the Oracle SQL Developer. In Oracle SQL Developer, the SQL script text is edited and then saved as an *.sql file. It is then run using the Run Script button.

Diff: 2      Page Ref: B-21

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to query a database

Classification:  Concept

 

50) Describe how to create and run an SQL query in Oracle Database XE 11g Release 2.

Answer:  In Oracle Database XE 11g Release 2, SQL queries are created and run in the Oracle SQL Developer. Click the Open SQL Worksheet button to open a new tabbed query window. Type the SQL query into the tabbed document. Click the Run Statement button to run the query. Results are displayed in the tabbed Query Results window.

Diff: 2      Page Ref: B-32-33

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to submit SQL commands to query a database

Classification:  Concept

 

51) What kind of connection is needed to use Microsoft Access 2016 as an application development frontend for an Oracle Database XE database?

  1. A) XML
  2. B) WP
  3. C) XACCDB
  4. D) JSON
  5. E) ODBC

Answer:  E

Diff: 1      Page Ref: B-45

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to use Microsoft Access as a front end to an Oracle Database XE database

Classification:  Concept

 

52) It is useful to have Microsoft Access 2016 to act as the application ________ for an Oracle Database XE database.

Answer:  frontend

Diff: 2      Page Ref: B-45

AACSB:  Information Technology

Chapter Obj:  Learn how to use Microsoft Access as a front end to an Oracle Database XE database

Classification:  Concept