Test Bank for Group Dynamics 7th Edition By Forsyth – Test Bank

$20.00

Description

Test Bank for Group Dynamics 7th Edition By Forsyth – Test Bank

Sample  Questions

 

 

1. What does it mean to say that humans are social animals?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

2. How is the need to belong different from other needs such as thirst and hunger?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:33 AM

 

3. What is the difference between social loneliness and emotional loneliness? Which type of loneliness is most contagious?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

4. What does it mean to say that inclusion-exclusion process is a continuum? Use a diagram to explain.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

5. Draw on the Williams temporal need-threat model to describe how a young woman reacts to when she is not accepted into a sorority.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.2
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

6. Compare and contrast the fight-or-flight response to exclusion with the tend-and-befriend response.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.3
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Evaluate
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:34 AM

 

7. What is a sociometer and what does it do?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.4
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

8. What are the evolutionary benefits and liabilities of a social rather than asocial existence?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.4
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

9. Why is social rejection often described as “painful”?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.4
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:35 AM

 

10. Who would you rather be friends with someone who adopts a communal orientation or someone who is more exchange oriented?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Apply
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

11. What are the typical characteristics of a collectivistic group culture and an individualistic group culture?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

12. What is the Ultimatum Game and how can it be used to better understand individualism and collectivism?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Apply
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:35 AM

 

13. What is most fair way to divide up a group’s resources: equitably or equally?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Apply
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

14. What are the typical qualities of a person who is individualistic rather than collectivistic?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.6
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

15. Frank’s group (the Eskadors) are playing Dinah’s group (the Uminiacs) in softball. When the Eskador’s lose, Frank complains that the umpires were unfair and that the field conditions hampered the Eskadors. When the Uminiacs win, Dinah says, “The Uminiacs never could have won without me.” Why did Frank and Dinah react so differently?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.6
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

16. How might a person from China and a person from the U.S. answer the question “Who am I”?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.6
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Analyze
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:36 AM

 

17. What are the core assumptions of Brewer’s optimal distinctiveness theory?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.7
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

18. In what ways does membership in a group change a person’s sense of self?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.9
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

19. According to social identity theory, what happens when group members begin to identify with the group? What effect does it have on their self-esteem?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.9
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

20. How do group members insulate themselves from the self-esteem damaging implications of membership in less-than-prestigious groups?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.10
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

21. Like a need for water, individuals feel a need to belong in social groups.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

22. Although most people enjoy the company of others for limited periods of time, it is generally accepted that human beings are individualistic and private by nature.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

23. Prolonged periods of undesired isolation can lead to depression, insomnia, and hallucinations.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

24. Having lonely friends might also make a person lonely.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:37 AM

 

25. According to Leary, the opposite of maximum inclusion is total ambivalence.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

26. Most people display a two-stage reaction when excluded: first, they are sad but then, they become angry.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.2
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:40 AM

 

27. Perpetrators of extreme violence in schools (shootings) tended to be popular in school, but had recently experienced a social setback.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.3
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

28. According to the sociometer model, self-esteem indicates the extent to which a person feels he or she is a person of worth.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.4
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

29. Natural selection suggests that evolution favored humans who could fend for themselves and not rely on others to meet their needs.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.4
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

30. Neurological studies suggest that pain associated with exclusion is psychological only, and it does not influence the brain the same way physical pain does.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.4
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:41 AM

 

31. In collectivism, the needs of the individual are emphasized, as individuals need to collect primary resources to survive and reproduce.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

32. Communal relationships are typified by a concern for the group rather than personal gain.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

33. Collectivistic cultures are competitive by nature, and shun people who do not do their personal best.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

34. When individuals play the Ultimatum Game, they tend to keep 90% of the money and offer about 10% to their partners.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:42 AM

 

35. The need to be assimilated by the group, the need to connect with friends, and the need for autonomy are central tenets of Brewer’s optimal distinctiveness theory.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.7
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

36. As individuals begin to identify more with groups, their view of themselves becomes more depersonalized.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.9
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

37. Social categorization is a controlled process where individuals consider and evaluate their membership and status within groups.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.9
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

38. Self-stereotyping occurs when individuals within a group attribute common group stereotypes to themselves.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.9
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

39. A psychology major who automatically favors psychology majors over other majors has succumbed to the ingroup-outgroup bias.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.10
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

40. Which of the following statements is least accurate?

a. Human beings are, by nature, a social species.
b. Baumeister and Leary maintain that the need to belong causes people to seek out and maintain relationships with others.
c. People sometimes find that they are more creative when isolated from others.
d. Most people report that they would prefer to live alone rather than with other people.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:45 AM

 

41. Which of the following people is most likely to NOT suffer due to exclusion from a group?

a. An individual who is shunned.
b. A person who is ostracized from a computer-based group.
c. An individual who seeks self-discovery or spirituality through isolation.
d. An explorer who is cut off from human contact during his/her adventures.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:46 AM

 

42. Which of the following statements is true?

a. Individuals sometimes prefer to be alone, often reporting they find it “rejuvenating”.
b. People isolated for long amounts of time write about the benefits of seclusion.
c. Telling individuals, they will live their rest of their life alone does not bother them.
d. Rational thought and cognitive abilities are unaffected by being isolated.
e. People who are excluded from groups show a rise in self-esteem.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:46 AM

 

43. Cynthia is distressed because she has no best friend or lover, whereas Andrew suffers because he has few friends or acquaintances. Cynthia is experiencing ___ and Andrew is experiencing ___.

a. downward social comparison; upward social comparison
b. love deprivation; social deprivation
c. emotional loneliness; social loneliness
d. group loneliness; dyadic loneliness
e. loneliness; social rejection

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

44. ____ loneliness is to lack of friends as ____ loneliness is to lack of intimacy.

a. Social; emotional
b. Relative; isolation
c. Emotional; social
d. Isolation; relative

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

45. Alan has just moved into the dormitory and does not know anyone else there. Even though he sees his girlfriend on weekends, he still feels unhappy and cut off from other people. Alan is experiencing

a. social loneliness.
b. social phobia.
c. emotional loneliness.
d. ostracism.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:47 AM

 

46. Which of the following statements is true?

a. Crowds and audiences reduce social loneliness, but not emotional loneliness.
b. Due the illness transmission, people who belong to many groups tend to be less healthy than people who belong to fewer groups.
c. Romantic relationships reduce emotional loneliness, but not necessarily social loneliness.
d. When people are alone they feel loneliness.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

47. Judy does not know Roy, but she does know Don, who knows Roy. Judy’s relationship to Roy is termed

a. remote
b. two degrees of separation.
c. reciprocal
d. transitional
e. disjunctive

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

48. Studies of inclusion and exclusion indicate that

a. people do not react negatively to rejection from groups.
b. individuals who respond negatively to exclusion tend to be insecure.
c. inclusion-exclusion is a continuum rather than an either-or process.
d. people, when excluded by a group, tend to rate the group more positively than people who are accepted by the group.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

49. Which list correctly sequences the stages in Kipling Williams’ temporal need-threat model of ostracism?

a. rejection stage, discord stage, depression stage, release stage.
b. reflexive stage, reflective stage, resignation stage
c. fight stage, freezing stage, flight stage,
d. alarm stage, resistance stage, exhaustion stage
e. denial, coping stage, acceptance stage

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

50. According to Kipling William’s findings women, compared to men, are more likely display a ___ response to exclusion.

a. freezing
b. tending-and-befriending
c. fight-or-flight
d. reflexive
e. reflective

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

51. Which is not consistent with Kipling William’s investigations of reactions to ostracism?

a. Women who have been ostracized work harder on collective tasks.
b. Men tend to respond to ostracism by reducing their input into the group.
c. Both men and women blamed themselves for being ostracized from the group.
d. Individuals who have been ostracized rated their group negatively.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.3
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

52. Which of the following statements is true?

a. People who are excluded show neurological reactions that are like those from physical pain.
b. The two basic responses to exclusion are freezing up and expressing anger.
c. People are not able to reflect, rationally, on the causes of their exclusion from groups.
d. Research suggests that exclusion from online computer based groups yields none of the negative effects seen in rejection from face-to-face groups.
e. Men, more so than women, tend to respond to the threat of ostracism by trying to make amends for previous negative behavior.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.3
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

53. Susan recently logged on to a chat room and started “chatting.” However, no one in the online group paid any attention to her. Studies on cyberostracism suggest that Susan will most likely

a. sit quietly and wait until someone talks to her.
b. leave and start a new group by herself.
c. increase the amount of communication to the group.
d. stop going online.
e. exhibit no change in her behavior.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.3
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:05 PM

 

54. Gaertner studied the times that individuals were more likely to respond to rejection by seeking to harm the group that rejected them. He found aggression was highest when

a. those who rejected the individual did so physically, rather than just socially.
b. the group, rather than a single individual, rejected them.
c. the individual who was rejected had a history of psychological problems.
d. those who rejected the individual later accepted another person into their group.
e. the rejecting group was a prestigious one.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.3
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:49 AM

 

55. An evolutionary perspective on groups assumes that

a. humans acquire their social tendencies through learning and experience.
b. seeking membership in groups by humans developed through evolution.
c. the fittest animal is the one that is most aggressive.
d. helping other people is rarely adaptive.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.4
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

56. According to Leary’s sociometer model, self-esteem

a. is an indicator of self-love.
b. is based on self-appraisals of worth.
c. is an internal signal that warns of possible exclusion.
d. rises and falls with each success and each failure.
e. is created by individuals, rather than by groups.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.4
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

57. In Leary’s model of self-esteem and groups, he coins the term “sociometer” to describe

a. a type of sociogram (social network chart) that indicates place in a group.
b. the hypothetical psychological gauge that calibrates feelings of acceptance in groups.
c. a research tool used to measure inclusion-exclusion in groups.
d. the inclusion-exclusion continuum.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.4
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

58. Drawing on sociometer theory, which of the following people is most likely to NOT suffer due to exclusion from a group?

a. an individual who is shunned
b. a person who is ostracized from a computer-based group
c. a individual who is not asked to speak when she joins a group psychotherapy group
d. an explorer who is left behind by other members of the party
e. a person who is dropped, at random, from membership on a jury

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.4
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:50 AM

 

59. Which statement is consistent with an evolutionary view of groups?

a. In most societies, humans tend toward individuality rather than sociality.
b. Studies show that human infants must be taught to form attachments to other humans, including their parents.
c. Protracted periods of social isolation have no effect on humans.
d. Evidence suggests that cooperative group life is a more evolutionary stable strategy than competition and individualism.
e. Children raised in isolation lack the ability to form warm relations with others.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.4
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

60. Which one of the following is not emphasized by Triandis in his analysis of individualism-collectivism?

a. the significance of social relations
b. social obligations
c. time orientation
d. shared goals
e. members’ self-conceptions

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   From Isolation to Inclusion; 3.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

61. A(n) ___ orientation or relationship focuses on the association between individuals who are concerned with what their partner gets rather than what they receive for themselves.

a. motivational
b. exchange
c. communal
d. equity

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:51 AM

 

62. 100 people play the Ultimatum Game at your university, and each one suggests how to split $10. If they respond as most people do, most will offer $___ to their partner and keep $___ for themselves.

a. 1 (or less); 9 (or more)
b. 2-3; 7-8
c. 4-5; 5-6
d. 6-7; 3-4
e. 8-9; 1-2

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:52 AM

 

63. People living in ___ societies tend to offer more when they play the Ultimatum Game.

a. collectivistic
b. indigenous
c. individualistic
d. exchange
e. Western

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

64. Which of the following does not fit with the others?

a. exchange relationship
b. equity norm
c. communal
d. individual rights
e. competitive

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:52 AM

 

65. Which of the following statements is NOT true?

a. Collectivists emphasize respect for authority figures.
b. Individualists make decisions based on their attitudes, beliefs, and preferences.
c. Collectivists make decisions based on social norms and compromises.
d. Individualists actively avoid disagreement and dissent within the group.
e. Collectivists receive fulfillment from carrying out their duties, roles, and responsibilities.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:53 AM

 

66. Which of the following statements is NOT true?

a. Individualistic societies stress the needs of the individual first.
b. Collectivistic societies put the group and its members before the individual.
c. Individualists think of themselves as independent and free from group influence.
d. Although quite different, individualists and collectivists have similar relationship orientations.
e. Individualists are just as likely to spend time with friends and family as collectivists.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:53 AM

 

67. Which of the following statements is true?

a. Equity norms are fairer than equality norms.
b. Respect for authority is stressed more in individualistic cultures than collectivistic ones.
c. Collectivistic groups encourage competition among its members so the group prospers.
d. Individualistic groups are more tolerant of nonconformity than are collectivstic ones.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

68. The concept of collectivism assumes the self

a. is based on our group’s definition of who we are.
b. is a collection of individual components.
c. contains memories and qualities that are collected during our lifetimes.
d. is partly based on membership in groups.
e. does not exist.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.6
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

69. Ed tends toward collectivism rather than individualism. He will likely

a. prefer to split $100 earned by the group by giving more to members who worked harder.
b. describe himself as critical, extraverted, and intelligent rather than a Steeler’s fan or a family man.
c. describe himself in terms of roles and relations rather than personal attributes.
d. live in the U.S. rather than an Asian country.
e. express a lack of respect for authorities.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.6
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:54 AM

 

70. Who is most likely to describe themselves in these terms: “I am friendly, hard-working, and like to watch TV”?

a. a person raised in Japan
b. a woman
c. an individualist (idiocentric) person
d. a collectivist (allocentric) person

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.6
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

71. A collectivistic person (allocentric) would likely DISAGREE with the following statement:

a. “To understand who I am, you must see me with members of my group.”
b. “To me, pleasure is spending time with others.”
c. “I would help, within my means, if a relative were in financial difficulty.”
d. “I try to avoid disagreements with my group members.”
e. “I like my privacy.”

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.6
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:54 AM

 

72. Which statement does not belong with the others?

a. I try to live my life independently of others.
b. I often do “my own thing.”
c. I am the same person at home that I am at school.
d. I consider myself to be a team player.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.6
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:06 PM

 

73. Which statement is consistent with Brewer’s optimal distinctiveness theory?

a. People prefer to merge completely with their groups rather than stand as individuals.
b. A sense of distinctiveness from others is optimal.
c. Individuals strive to balance the need for individuality with the need to be connected.
d. The sense of self has three components: the I, the me, and the we.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.7.
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:55 AM

 

74. Which of the following is not a need described by optimal distinctiveness theory?

a. need for control and stability
b. need to be assimilated by the group
c. need to be connected to friends and loved ones
d. need for autonomy and differentiation

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Individualism to Collectivism; 3.7
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

75. Individuals who live in Virginia sometimes come to think of themselves as Virginians, and they also recognize people who live outside of Virginia are not Virginians. Their tendency to define themselves as members of this social category is known as a

a. social identity.
b. social tie.
c. categorical imperative.
d. network association.
e. shared nexus.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.8
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

76. Studies of Tajfel and Turner’s minimal intergroup situation indicate that:

a. Intergroup situations can trigger stereotype threat.
b. People, when categorized into groups, tend to favor those groups.
c. People’s social identities are determined primarily by social groups rather than social categories.
d. Group membership serves to increase members’ sense of self-worth.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.8
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

77. Social identity theory argues that ____ a group precedes identification with a group.

a. derogation of
b. categorization in
c. individuation of
d. labeling of

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.9
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

78. ___ are a socially shared set of cognitive generalizations (e.g., beliefs and expectations) about the qualities and characteristics of the typical member of a group or social category.

a. Categorizations
b. Stereotypes
c. Meta-contrasts
d. Social identifications
e. Heuristics

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.9
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

79. According to social identity theory, when identification takes place

a. individuals take on the stereotypical qualities of their group.
b. individuals can identify which groups they belong to and which they do not.
c. other group members identify the individual as a member.
d. each individual bonds with another group member.
e. the personal identity decreases in size.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.9
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

80. After taking a job in a library Jill not only begins to think of herself as a librarian, but she also takes on the qualities commonly attributed to librarians. Jill is engaged in

a. overcategorization.
b. self-stereotyping.
c. altercasting.
d. self-selection.
e. social comparison.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.9
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:57 AM

 

81. Which statement does not belong with the others?

a. Group members refute or deny negative feedback about their groups.
b. Members blame their groups’ failures on external causes, not internal causes.
c. Group members quit the group and join one that is more successful.
d. Group members compare the group positively to other, lower-status, groups.
e. Group members attribute their groups’ successes to factors within the group.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.10
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:57 AM

 

82. Which one of the following is a key assumption of social identity theory?

a. Individuals tend to compare themselves to people who are performing worse than they are.
b. Because our social identities are linked to our groups, our feelings of self-worth can be enhanced by stressing the relative superiority of our groups.
c. Group members strive to maximize their positive outcomes and minimize the negative outcomes.
d. Group members are cognitive misers: they seek to process information rapidly, but they sometimes make errors.
e. Self-esteem is an indicator of one’s acceptance within one’s social groups.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.10
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

83. Nadia, who is very intelligent, is also an athlete. She knows that most people’s stereotypes about athletes describe them as not very smart. Before giving an oral presentation in class, she begins to worry that people will judge her negatively because of their stereotypes about athletes. Because of this worry, she makes several mistakes during her presentation. Which term best describes Nadia’s experience?

a. outgroup bias
b. prejudice
c. discrimination
d. stereotype threat
e. tonic immobility

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.10
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 8:59 AM

 

84. Which of the following statements is true?

a. Because stereotypes are negative, people avoid applying stereotypes about their group to themselves.
b. Stereotypes, if they cause stereotype threat, can become self-fulfilling.
c. People are more disturbed by threats to their collective self-esteem than the personal self-esteem.
d. People, when stereotyped, experience a decline in self-esteem.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.10
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

85. Frank belongs to a group called the Eskadors. When the Eskadors fail repeatedly to reach their goals, Frank decides to quit the Eskadors and join the Uminiacs—a more successful rival. Frank’s behavior exemplifies

a. ingroup-outgroup adjustment.
b. group-serving biases.
c. individual mobility.
d. sociocentrism.
e. social creativity.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   From Personal Identity to Social Identity; 3.10
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 9:41 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:53 AM

 

1. What is group cohesion?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

2. What is the difference between interpersonal attraction and cohesion?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

3. Compare these five bases of cohesion: social cohesion, task cohesion, collective, emotional, and structural cohesion.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Evaluate
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

4. Apply the multi-component concept of cohesion to these three types of groups: a group of friends, a family, and a sports team.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Apply
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

5. Compare the concept of cohesion to the concept of entitativity.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Evaluate
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

6. Summarize the methods used and findings obtained by the Sherifs in their study of cohesion in small groups of boys at a summer camp.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.3
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

7. Why do many military groups spend time marching in formation?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

8. Describe and give examples of observational and self-report methods for measuring group cohesion.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

9. The group you are leading seems apathetic, and members do not work well together. What methods could you use to increase their cohesiveness?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Apply
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:14 PM

 

10. Summarize Tuckman’s five-stage model of group development, naming and giving an example of each stage he identifies.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:15 PM

 

11. Explain why you agree with or disagree with the following statement: “Conflict is destructive to groups and should be avoided if possible.”

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

12. Compare and contrast successive-stage theories of group development and cyclical models of development.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Evaluate
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:16 PM

 

13. Trace the development of a group you once belonged to (for example, a class you took last semester). Make note of the extent to which the group experienced each stage described by Tuckman. Which of the two theories of group development—Tuckman’s stage model or Bale’s equilibrium model—best describes your group?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Evaluate
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:17 PM

 

14. What are consequences (positive and negative) of working in cohesive groups?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.7
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

15. Drawing on meta-analytic findings, explain the causal relationships between cohesion and performance in task-focused groups over time.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.8
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

16. You are about to do a study of the relationship between team performance and team cohesiveness with soccer teams. Describe your predictions and the methods you plan to use.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.8
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

17. Use the theory of cognitive dissonance to explain why members of a group may support a leader even after the leader has made a series of serious errors.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

18. Summarize the methods and findings of Aronson and Mill’s study of initiation.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

19. Critique the use of hazing to increase the cohesion of fraternities and sororities on college campuses (using research evidence).

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Evaluate
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

20. How did Herb Brooks increase the cohesiveness of the U.S. Olympic Hockey Team?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

21. Cohesion, properly defined, is the attraction that takes place between individuals and does not entail attraction to the group.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

22. Cohesiveness is such a complex concept that it cannot be defined.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

23. Equifinality, in systems theory, is the potential to reach a given end state through any one of number of means.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

24. A group’s cohesion derives from one primary source: interpersonal attraction.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

25. Social identity theory suggests that even large groups, such as ethnic groups and nationalities, can be cohesive.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.4
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

26. Collective efficacy is not just optimism, but members’ shared belief that the group is capable of effectively enacting the activities necessary for successful performance.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

27. Increases in attraction between individual members tends to lower the group’s overall social cohesion.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

28. Relational cohesion theory, like cognitive dissonance theory, argues that people tend to become more committed to their groups when the group causes members to experience negative, rather than positive, emotions.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.4
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

29. Open groups tend to be more cohesive than closed groups.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

30. Group rituals, such as marching together, increase team work but lower overall group cohesion.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

31. The core stages of Tuckman’s model of group development are (in order): forming, storming, norming, performing, and adjourning.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:20 PM

 

32. Tentative communication and concern for ambiguity typify the orientation level of group development.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

33. Groups perform more effectively early in their development rather than later, since motivation to work wanes over time.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:21 PM

 

34. If a group is to succeed, it is important that it does not enter a stage of conflict.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:21 PM

 

35. The successive stage theory states that groups repeatedly cycle through the stages of development as the group matures.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

36. According to the punctuated equilibrium model of group development, groups change gradually over time as they move through stages of orientation, conflict, structuration, and productivity.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

37. In general, cohesive groups outperform groups without cohesion.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.8
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

38. Although performance can create a small level of cohesion, high cohesion is what causes higher levels of performance, not vice versa.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.8
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

39. Cognitive dissonance is an adverse psychological state that occurs when an individual simultaneously holds two conflicting cognitions.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

40. If hazing increases an individual’s investment in the group, it can increase loyalty to the group.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:22 PM

 

41. What was the one characteristic of the U.S. Hockey Team that contributed the most to their win over the Russians?

a. training
b. cohesiveness
c. skill
d. youth
e. morale

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:23 PM

 

42. The systems theory concept of equifinality suggests

a. cohesion cannot be defined.
b. cohesion influences outcome, but not process.
c. cohesion is influenced by a recursive feedback process.
d. a group’s cohesion can be traced back to one or more causes.
e. a group is more than the sum of its parts.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

43. A multicomponent approach to cohesion assumes

a. cohesion is based primarily on interpersonal attraction.
b. there is no single sufficient condition that, when present, will generate group cohesion.
c. the concept of cohesion is, itself, not cohesive.
d. a group where members no longer feel emotionally connected to one another but are still proud to be members does not qualify as being cohesive.
e. a highly productive group marked by high levels of integrated teamwork but where members dislike each other does not qualify as being cohesive.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

44. Who defined group cohesion as “the total field of forces which act on members to remain in the group”?

a. Leon Festinger and his colleagues
b. Michael Hogg
c. Bruce W. Tuckman
d. Coach Paul (“Bear”) Bryant
e. Coach Herb Brooks

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

45. Liking for the group is ___ cohesion, whereas high levels of goal-focused team work is ___ cohesion.

a. emotional; team
b. social; structural
c. social; task
d. attraction; performing
e. personal attraction; social attraction

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

46. Which of the following statements is true?

a. Most researchers currently agree that cohesion refers to attraction to the group, not attraction to individual members.
b. Increases in attraction to the group as a whole increases a group’s cohesion, but increases to specific individuals in the group lowers a group’s cohesion.
c. Social cohesion is multileveled: it includes attraction to individuals and attraction to the group as a whole.
d. Only relatively small groups (fewer than 50 members) can develop the strength of association among members to become cohesive.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 6:34 AM

 

47. Which one illustrates the multilevel nature of cohesion?

a. A group where members no longer feel emotionally connected to one another does not qualify as being cohesive.
b. A highly productive group marked by low levels of integrated teamwork does not qualify as being cohesive.
c. Cohesion is based on attraction and teamwork.
d. Frank may feel that the group is a cohesive one, but his teammate Ed may not.
e. The members of a cohesive group like each other as individuals, but they also express liking for the group as a whole.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

48. Thomas believes that a group is cohesive when it is marked by strong positive bonds of affection between members of a group. Thomas considers cohesion to be

a. a multidimensional construct.
b. group unity.
c. entitativity.
d. teamwork.
e. a form of attraction.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

49. The group is high in ___ cohesion, for all the members are personally committed to doing their part to help the group reach its goals.

a. attraction
b. social
c. collective
d. task
e. associative

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

50. For a group to have high collective efficacy

a. the leader must feel that the group is capable of success.
b. group members must feel they can do what it takes to succeed.
c. members must be confident.
d. members must work well together.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

51. Which of the following is most closely associated with task cohesion?

a. social attraction
b. esprit de corps
c. entitativity
d. commitment
e. collective efficacy

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:24 PM

 

52. Which of the following statements is true?

a. A group that is confident is high in collective efficacy.
b. Cohesion is based on attraction, and is separate and distinct from the group’s level of coordination and goal-orientation.
c. Because task cohesion requires modification of individual tendencies, increases in task cohesion tend to reduce the level of social cohesiveness of the group.
d. Collective efficacy is a group’s shared belief that it can successfully execute the actions required to be successful.
e. All the statements listed are true.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

53. The group is high in ___ cohesion, for it gives members a feeling of belongingness, “weness,” and inclusion.

a. attraction
b. social
c. collective
d. task
e. associative

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

54. Coach Brooks wanted to build the team’s collective cohesion, so he:

a. cut players who caused friction and conflict from the group.
b. organized the group carefully to promote its overall stability.
c. worked to build the group into an “us” and a “we.”
d. bolstered the morale of the group.
e. made certain all were united in the pursuit of the same goal.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

55. Which of the following statements is true?

a. Entitativity and cohesion are basically the same thing.
b. As individual’s social identity increases, the overall cohesiveness of the group decreases.
c. Evidence indicates that individuals who sacrifice their lives for their group may be experiencing identity fusion (the individual identity is fused with the collective).
d. All the listed statements are true.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2, 5.4
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

56. Collective cohesion is to ___ as structural cohesion is to ___.

a. attraction; goals
b. unity; affect
c. belonging; membership
d. unity; stability
e. motivation; efficacy

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

57. Which of the following fits least well with the others?

a. collective effervescence
b. morale
c. esprit de corps
d. positive affective tone
e. collective efficacy

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:25 PM

 

58. Which of the following statements is true?

a. Emotions are psychological states, and so groups cannot be said to have emotional reactions.
b. Collective rituals, such as marching, increase teamwork but minimize the group’s collective emotions.
c. The more members identify with the group, the more likely they will adopt and display the group’s collective affective state.
d. Groups can experience emotions collectively so long as all the members of the group can personally experience the event that triggered the emotional reaction.
e. Collective emotions, unlike other shared beliefs, can be experienced by only one or two of the members of a group.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 6:34 AM

 

59. Relational cohesion theory argues that

a. groups working on tasks that require behavioral synchrony (“jointness”) tend to become more cohesive over time.
b. cohesion results from shared commitment to goals.
c. attraction between members is a more important determinant of cohesion than is coordination of members’ efforts.
d. cohesion is the result of strong, positive relationships among members.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2, 5.4
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

60. According to the Sherifs’ studies of cohesion conducted with young boys attending summer camps

a. Liking between individual members causes cohesion, rather than cohesion causing liking between members.
b. Groups that engage in positive, enjoyable activities tend to become cohesive.
c. A group, to become cohesion, must sometimes ostracize the least-liked members.
d. Highly stratified groups are more cohesive than groups with reciprocal, overlapping attraction patterns.
e. The presence of subgroups, or cliques, within a group tends to increase the group’s overall cohesiveness.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2, 5.3
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

61. ___ groups tend to be more cohesive than ___ groups.

a. Larger; smaller
b. Closed; open
c. Disorganized; structured
d. Stratified; nonhierarchical
e. Social; task-focused

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2.
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

62. Which of the following statements is true?

a. Cohesive groups tend to be less structured in comparison to non-cohesive groups.
b. Certain types of group structures are associated with higher levels of cohesiveness.
c. Groups with highly unified subgroups tend to be more cohesive than groups without subgroups.
d. Stratified groups tend to be more cohesive than groups with extended and mutual ties among all members.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2, 5.3
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

63. Which of the following is NOT a currently accepted component of a multilevel conception of cohesion?

a. Cohesion is attraction to the group.
b. Cohesion is group unity.
c. Cohesion is teamwork.
d. Cohesion is positive affective tone.
e. Cohesion is strength of group mind.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:26 PM

 

64. Cohesiveness can be measured by

a. observing how well teams work together.
b. noting how frequently people use plural rather than singular pronouns.
c. sociometry.
d. using self-report scales such as the Group Attitude Scale.
e. using any of the methods listed here.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

65. Elizabeth measures how groups change and evolve over time. She studies

a. group development.
b. cognitive dissonance.
c. group cohesion.
d. group synergy.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:27 PM

 

66. The stages in Tuckman’s group development model are, in order,

a. storming, forming, norming, conforming, adjourning.
b. forming, storming, norming, performing, adjourning.
c. forming, norming, storming, performing, adjourning.
d. forming, storming, conforming, performing, adjourning.
e. storming, norming, conforming, reforming, adjourning.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

67. Which of the following is NOT one of the stages identified by Tuckman in his theory of group development?

a. storming
b. reforming
c. norming
d. performing
e. adjourning

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:28 PM

 

68. When you are traveling by plane, what stage would you like your cockpit crew to have attained?

a. storming
b. reforming
c. norming
d. performing
e. adjourning

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

69. Which is one of the stages of development identified by Tuckman?

a. forming
b. conforming
c. reforming
d. de-forming

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

70. Conflict is to the ____ stage as increased cohesion is to the ____ stage.

a. storming; norming
b. trouble; conforming
c. disorientated; orientation
d. storming; conforming
e. stress; relaxation

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

71. People in a group are nervous, very quiet, and overly polite because they have only just met one another. The group is

a. not yet officially a group.
b. experiencing conflict.
c. in the forming, or orientation, stage.
d. in the task-performance stage.
e. in the individual-collective stage.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

72. Several experts who study group development believe that

a. conflict is destructive to groups and should be avoided if possible.
b. conflict usually only yields positive effects.
c. conflict is a normal and necessary part of group interaction.
d. groups must learn to avoid conflict.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

73. Group structures, like roles and authority hierarchies, develop during the ____ stage.

a. forming
b. storming
c. adjourning
d. norming
e. performing

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

74. The U.S. Hockey team, when it played the Russians, was likely at the ___ stage of development.

a. forming
b. storming
c. adjourning
d. norming
e. performing

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

75. Which statement describes a group at the orientation, or forming, stage of development?

a. Members tend to go along with whatever the leader suggests.
b. Members challenge the leader’s ideas.
c. Members rely on each other.
d. The group encourages high performance and quality work.
e. The members identify duties and responsibilities.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

76. A police task force working to reduce violent crime lacked cohesion initially, and even spent several months embroiled in conflict. Gradually, it became better organized and more effective. Members worked together well for several years, then the group disbanded. The task force’s development is consistent with a ___ model.

a. hierarchical phase
b. successive-stage
c. cyclical
d. balance
e. punctuated equilibrium

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

77. Bales’ equilibrium model (which argues that, over time, the group oscillates between task and interpersonal concerns) is an example of a ___ model.

a. hierarchical phase
b. successive-stage
c. cyclical
d. balance
e. punctuated equilibrium

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

78. The Strikers, a soccer team, goes through periods where members play well and show great unity, but between these phases they tend to experience periods of internal conflict. The Striker’s development is consistent with a ___ model.

a. hierarchical phase
b. successive-stage
c. cyclical
d. balance
e. punctuated equilibrium

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

79. A campus group that was trying to prevent hazing discussed its options for several years. However, when a student died from hazing, the group became more unified and productive, and eventually it changed the campus’s attitude toward hazing. The task force’s development is MOST consistent with a ___ model.

a. hierarchical phase
b. successive-stage
c. cyclical
d. balance
e. punctuated equilibrium

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:31 PM

 

80. ____ is greater in noncohesive groups than in cohesive groups.

a. Intermember attraction
b. Intermember cooperation
c. Acceptance of deviancy
d. Conformity pressure

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.7
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

81. Which of the following statements is most accurate?

a. Cohesive groups are superior to noncohesive groups.
b. Cohesive groups invariably outperform noncohesive groups.
c. Members of cohesive groups are more satisfied with membership, but they are more likely to leave the group.
d. Cohesive groups avoid the conflict stage of group development.
e. Cohesiveness intensifies group processes.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.7
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:31 PM

 

82. Which of the following statements is true?

a. Cohesive combat groups act as a buffer against a form of combat fatigue known as the “old sergeant’s syndrome.”
b. Cohesive groups are more supportive of their members, and hence are more tolerant when a member disagrees with the group.
c. Members of cohesive groups, because they focus on friendship, are less productive than work-focused groups.
d. Group success leads to increases in cohesiveness.
e. All the options listed are true.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.7, 5.8
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

83. Research suggests that the cohesion-performance relationship is:

a. unidirectional: increases in cohesion cause improvements in performance.
b. unidirectional: improvements in performance cause increases in cohesion.
c. bidirection: increases in cohesion cause increases in performance, and improved performance increases cohesion
d. unstable: the performance of a group cannot be predicted from its level of cohesion.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.8
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

84. Which of the following statements is most accurate?

a. People in cohesive groups work harder than people in noncohesive groups.
b. Noncohesive groups, when the task requires mental concentration, outperform cohesive ones.
c. Cohesion, when based on unity, predicts performance.
d. Cohesive groups outperform noncohesive ones, especially when their norms stress production.
e. Cohesive groups encourage creativity and freedom from normative pressure.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.7, 5.8
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:32 PM

 

85. Cohesion enhances group performance when

a. it increases tolerance for other members’ shortcomings.
b. the norms of the group support high rates of productivity.
c. groups are working on cognitive, rather than physical, tasks.
d. leaders expect more from cohesive groups.
e. based on attraction rather than task commitment.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.8
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

86. Which of the following statements is most accurate?

a. Cohesive groups do not perform any better than low cohesion groups.
b. The causal impact of cohesion on performance is greater than the causal impact of performance on cohesion.
c. The more interdependence required by a group task, the more cohesion increases productivity.
d. Cohesion tends to increase the variability of group members’ productivity.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.8
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:33 PM

 

87. The famous case study of the group of true believers that formed around the psychic Marion Keech conducted by Festinger and his colleagues indicated that

a. members will leave a group when the costs become too great.
b. groups move through a conflict phase before they reach their cohesive peak.
c. individuals seek rewarding groups, rather than costly ones.
d. members who must invest in the group sometimes become more committed to it.
e. leaders can create cohesiveness by increasing esprit de corps within the group.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

88. An initiation becomes a form of hazing when:

a. it is based on a group’s long-standing traditions.
b. the new member does not consent to the process.
c. the process increases new members’ commitment to the group.
d. the process exposes the new member to unwarranted risk of harm.
e. only new members are required to take part in the activity.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

89. The Aronson and Mills study of severity of initiation supported ___ theory by finding that increased costs lead to increased liking for the group.

a. cognitive dissonance
b. cohesion
c. evolutionary
d. social exchange
e. network

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

90. Which of the following statements is true?

a. Hazing is illegal in most states.
b. Groups that use positive forms of team-building are more cohesive than ones that use aversive methods to haze new members.
c. Despite attempts to control hazing, many college students are killed or injured in hazing incidents each year.
d. Many groups believe that hazing is the best way to increase new members’ commitment to their group.
e. All the statements listed are true.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Application: Explaining Initiation; 5.9
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM