Test Bank For Information Systems Today 7th Edition by Valacich – Test Bank

$20.00

Description

Test Bank For Information Systems Today 7th Edition by Valacich – Test Bank

 

Sample  Questions

 

 

Information Systems Today, 7th Global Edition (Valacich)

Chapter 3  Managing the Information Systems Infrastructure and Services

 

1) Which of the following tasks is performed by application software?

  1. A) printing documents
  2. B) writing a business letter
  3. C) presenting information via a monitor
  4. D) updating the system clock
  5. E) saving data to a disk

Answer:  B

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.1: Describe how changes in business’ competitive landscape influence changing IS infrastructure needs.

Classification:  Concept

 

2) Information systems infrastructure consists of hardware, system software, storage, networking, and data centers.

Answer:  TRUE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.1: Describe how changes in business’ competitive landscape influence changing IS infrastructure needs.

Classification:  Concept

 

3) Application software helps to automate business processes, and it enables processes that would otherwise not even be possible.

Answer:  TRUE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.1: Describe how changes in business’ competitive landscape influence changing IS infrastructure needs.

Classification:  Concept

 

4) A fundamental component of the IS infrastructure is the ________, that is, the computers that run the applications and databases necessary for processing transactions or analyzing business data.

  1. A) protocol
  2. B) archival storage
  3. C) hardware
  4. D) system software
  5. E) data center

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

5) With respect to the five general classes of computers, ________ are typically used for mission critical applications, such as transaction processing.

  1. A) workstations
  2. B) supercomputers
  3. C) servers
  4. D) mainframes
  5. E) personal computers

Answer:  D

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

6) Which of the following is a difference between a server and a workstation?

  1. A) A workstation has fast network connectivity when compared to a server.
  2. B) A workstation is used primarily as the main, central computing system for major corporations.
  3. C) A workstation has high reliability when compared to a server.
  4. D) A workstation has more memory and more disk storage when compared to a server.
  5. E) A workstation is typically used by one user at a time.

Answer:  E

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Synthesis

 

7) With respect to the general classes of computers, a ________ is the most expensive and most powerful kind of computer, which is used primarily to assist in solving massive scientific problems.

  1. A) supercomputer
  2. B) workstation
  3. C) mainframe computer
  4. D) server
  5. E) personal computer

Answer:  A

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

8) With respect to the general classes of computers, a ________ is very large and is used primarily as the main, central computing system for major corporations.

  1. A) personal computer
  2. B) supercomputer
  3. C) server
  4. D) mainframe computer
  5. E) workstation

Answer:  D

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

9) With respect to the general classes of computers, a ________ is any computer on a network that makes access to files, printing, communications, and other services available to users of the network.

  1. A) workstation
  2. B) server
  3. C) personal computer
  4. D) supercomputer
  5. E) mainframe

Answer:  B

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

10) Which of the following statements is true about servers?

  1. A) They are used to provide services to users within large organizations or to Web users.
  2. B) They are primarily used as the main, central computing system for major corporations.
  3. C) They are used primarily to assist in solving massive scientific problems.
  4. D) They are optimized for visualization and rendering of three-dimensional models.
  5. E) They are used for personal computing and small business computing.

Answer:  A

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

11) Which of the following general classes of computers designed for medical, engineering, or animation and graphics design uses is optimized for visualization and rendering of three-dimensional models, and typically have fast processors, large memory, and advanced video cards?

  1. A) mainframes
  2. B) supercomputers
  3. C) workstations
  4. D) servers
  5. E) personal computers

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

12) With respect to the general classes of computers, a ________ is used for small business computing.

  1. A) workstation
  2. B) personal computer
  3. C) mainframe computer
  4. D) server
  5. E) supercomputer

Answer:  B

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

13) With respect to the five general classes of computers, a ________ is typically used for scientific research.

  1. A) mainframe computer
  2. B) workstation
  3. C) supercomputer
  4. D) microcomputer
  5. E) server

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

14) The most prominent type of system software, the ________, coordinates the interaction between hardware components, peripherals, application software, and users.

  1. A) random-access memory
  2. B) operating system
  3. C) read-only memory
  4. D) base station
  5. E) point to point protocol

Answer:  B

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

15) Which of the following is an example of an operating system?

  1. A) Safari
  2. B) Microsoft Office
  3. C) Mozilla Firefox
  4. D) Ubuntu Linux
  5. E) Microsoft Surface

Answer:  D

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

16) ________ software is the collection of programs that control the basic operations of computer hardware.

  1. A) Application
  2. B) Transitory
  3. C) System
  4. D) Open source
  5. E) Peripheral

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

17) The operating system of a computer is an example of ________ software.

  1. A) system
  2. B) open source
  3. C) transitory
  4. D) peripheral
  5. E) application

Answer:  A

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

18) Operating systems are often written in ________, a very low-level computer programming language that allows the computer to operate quickly and efficiently.

  1. A) structured query language
  2. B) hypertext markup language
  3. C) assembly language
  4. D) extensible markup language
  5. E) practical extraction and report language

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

19) Which of the following statements is true of an intranet?

  1. A) It secures proprietary information stored within the corporate local area network.
  2. B) It is easily accessible to the public.
  3. C) It can be used to access advertorial information.
  4. D) It can be used by anyone with an Internet connection.
  5. E) It cannot be accessed by using virtual private networks.

Answer:  A

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

20) Governmental regulations such as the ________ Act mandate archiving business documents and relevant internal communication, including e-mail and instant messages.

  1. A) Glass-Steagall
  2. B) Sarbanes-Oxley
  3. C) Robinson-Patman
  4. D) Celler-Kefauver
  5. E) Taft-Hartley

Answer:  B

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

21) With respect to computer networking, ________ refers to the physical pathway-cable(s) and wireless-used to carry network information.

  1. A) multiplatform
  2. B) transmission control protocol
  3. C) random-access memory
  4. D) traceroute
  5. E) transmission media

Answer:  E

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

22) ________ define the procedures that different computers follow when they transmit and receive data.

  1. A) Consoles
  2. B) Keyloggers
  3. C) Protocols
  4. D) Hosts
  5. E) Hypertexts

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

23) With respect to computer networks, a typical ________ network has a bandwidth of 10 Mbps to 1 Gbps.

  1. A) personal area
  2. B) metropolitan area
  3. C) wide area
  4. D) campus area
  5. E) local area

Answer:  E

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

24) ________ is the transmission capacity of a computer or communications channel, which represents how much binary data can be reliably transmitted over the medium in one second.

  1. A) Latency
  2. B) Data buffer
  3. C) Bandwidth
  4. D) Jitter
  5. E) Codec

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

25) Bandwidth is measured in ________.

  1. A) moles per second
  2. B) joules per second
  3. C) parts per million
  4. D) bits per second
  5. E) relays per second

Answer:  D

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

26) A ________ is any computer on the network, or any software application, that uses only the services provided by the server.

  1. A) peer
  2. B) client
  3. C) host
  4. D) console
  5. E) port

Answer:  B

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

27) A ________ is any computer that may both request and provide services.

  1. A) console
  2. B) client
  3. C) peer
  4. D) host
  5. E) port

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

28) Which of the following computer networks is used for providing wireless communication between devices, using technologies such as Bluetooth?

  1. A) personal area network
  2. B) storage area network
  3. C) campus area network
  4. D) metropolitan area network
  5. E) body sensor network

Answer:  A

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

29) ________ networks enable any computer or device on the network to provide and request services. All members of the network have equivalent capabilities and responsibilities.

  1. A) Server-centric
  2. B) Server-to-peer
  3. C) Client-to-peer
  4. D) Peer-to-peer
  5. E) Client-centric

Answer:  D

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

30) With respect to computer networks, ________ are also referred to as Wi-Fi networks.

  1. A) storage area networks
  2. B) wireless body sensor networks
  3. C) wireless local area networks
  4. D) campus area networks
  5. E) personal area networks

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

31) Which of the following storage methods is used for storing long-term copies of organizational data?

  1. A) archival
  2. B) backup
  3. C) operational
  4. D) translational
  5. E) protocol

Answer:  A

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

32) The ________ is a system of interlinked documents on the Internet, or a graphical user interface to the Internet that provides users with a simple, consistent interface to access a wide variety of information.

  1. A) private branch exchange
  2. B) World Wide Web
  3. C) point to point protocol
  4. D) Media Access Control Address
  5. E) parameter random access memory

Answer:  B

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

33) A ________ is a software application that can be used to locate and display Web pages, including text, graphics, and multimedia content.

  1. A) Webcam
  2. B) keylogger
  3. C) proxy server
  4. D) Web browser
  5. E) Webmaster

Answer:  D

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

34) A hypertext document is otherwise known as a ________.

  1. A) Web page
  2. B) Web host
  3. C) Web ring
  4. D) Webmaster
  5. E) Web consortium

Answer:  A

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

35) Which of the following features of the Web contains not only information but also references or links to other documents?

  1. A) proxy server
  2. B) Web ring
  3. C) hypertext
  4. D) codec
  5. E) domain name

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

36) The standard method of specifying the format of Web pages is called ________.

  1. A) Structured Query Language (SQL)
  2. B) Practical Extraction and Report Language (PERL)
  3. C) Extensible Markup Language (XML)
  4. D) Assembly Language (AL)
  5. E) Hypertext Markup Language (HTML)

Answer:  E

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

37) With regard to the World Wide Web, Web pages are stored on ________.

  1. A) Web consoles
  2. B) Web rings
  3. C) Web consortiums
  4. D) Web servers
  5. E) Web hosts

Answer:  D

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

38) The “.com” suffix in a uniform resource locater is reserved for ________.

  1. A) non-profit organizations
  2. B) commercial organizations
  3. C) network organizations
  4. D) government entities
  5. E) educational organizations

Answer:  B

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

39) Web servers process user requests for pages using the ________.

  1. A) Hypertext Transfer Protocol
  2. B) TOC Protocol
  3. C) Address Resolution Protocol
  4. D) Dynamic Host Configuration Protocol
  5. E) Trivial File Transfer Protocol

Answer:  A

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

40) Which of the following statements is true about a Uniform Resource Locator?

  1. A) It is used to locate specific information in a Web page.
  2. B) It is used to identify and locate a particular Web page.
  3. C) It is a protocol that helps Web servers store Web pages.
  4. D) It is a standard method for specifying the format of Web pages.
  5. E) It is a software application used to display the features of a Web page.

Answer:  B

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

41) The suffix “.org” is reserved for ________.

  1. A) governmental entities
  2. B) commercial organizations
  3. C) network organizations
  4. D) educational institutions
  5. E) non-profit organizations

Answer:  E

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

42) Which of the following is likely to have the suffix “.com” after the domain name in its URL?

  1. A) UNICEF
  2. B) The Federal Reserve
  3. C) Microsoft
  4. D) The World Wide Fund for Nature
  5. E) Massachusetts Institute of Technology

Answer:  C

AACSB:  Analytical thinking

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Application

 

43) Which of the following is likely to have the suffix “.org” after the domain name in its URL?

  1. A) The Red Cross Society
  2. B) Starbucks
  3. C) The Federal Bureau of Investigation
  4. D) McDonalds
  5. E) Harvard Business School

Answer:  A

AACSB:  Analytical thinking

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Application

 

44) Which of the following is likely to have the suffix “.edu” after the domain name in its URL?

  1. A) Yahoo!
  2. B) UNICEF
  3. C) The Federal Reserve
  4. D) Harvard Business School
  5. E) America Online

Answer:  D

AACSB:  Analytical thinking

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Application

 

45) In a URL, the ________ is the particular Web server or group of Web servers (if it is a larger Web site) that will respond to the Web request.

  1. A) domain name
  2. B) host name
  3. C) client name
  4. D) top-level domain name
  5. E) port name

Answer:  B

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

46) Which of the following is the host name in the URL “labs.google.co.in/jack carver”?

  1. A) labs
  2. B) google
  3. C) co
  4. D) in
  5. E) jack carver

Answer:  A

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Application

 

47) Which of the following statements is true about an IP address?

  1. A) The format of an IP address is a 64-bit numeric address.
  2. B) It is written as eight numbers separated by periods.
  3. C) Each number separated by periods can have any number between 0 and 999.
  4. D) It can be used to navigate to particular Web addresses.
  5. E) It is written as a number with a period at the end.

Answer:  D

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

48) The protocol used by the Internet is called the ________.

  1. A) Transmission Control Protocol (TCP)
  2. B) Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)
  3. C) Address Resolution Protocol (ARP)
  4. D) Trivial File Transfer Protocol (TFTP)
  5. E) TOC protocol

Answer:  A

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

49) A company’s ________ secures proprietary information stored within the corporate local area network and/or wide area network so that the information can be viewed only by authorized users.

  1. A) Web ring
  2. B) static Web site
  3. C) firewall
  4. D) proxy server
  5. E) Web page

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

50) Most companies allow their employees to use ________ networks to connect to the company’s intranet while on the road or working from home.

  1. A) near-me area
  2. B) metropolitan area
  3. C) virtual private
  4. D) body sensor
  5. E) storage area

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

51) Data centers managed by a third party that rents out space to multiple organizational customers are known as ________.

  1. A) collocation facilities
  2. B) multi-bay stations
  3. C) serial port facilities
  4. D) data ease facilities
  5. E) datahub stations

Answer:  A

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

52) A supercomputer is primarily used as the main, central computing system for major corporations.

Answer:  FALSE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

53) Workstations are optimized for access by many concurrent users and therefore have more advanced microprocessors, more memory, a larger cache, and more disk storage than single-user computers.

Answer:  FALSE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

54) The application software used for various business processes can directly interact with the various types of computer hardware.

Answer:  FALSE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

55) Networking hardware and software facilitate the interconnection of different computers, enabling collaboration within organizations, across organizations, and literally around the world.

Answer:  TRUE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

56) Transmission media refers to the physical pathway used to carry network information.

Answer:  TRUE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

57) The easiest way to understand computer networking is through the human communication model.

Answer:  TRUE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

58) The fundamental information units of computers are called relays.

Answer:  FALSE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

59) The name “Internet” is derived from the concept of wireless networking.

Answer:  FALSE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

60) The format of an IP address is a 32-bit numeric address written as four numbers separated by periods.

Answer:  TRUE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

61) Describe the different classes of computers.

Answer:  The five general classes of computers are supercomputer, mainframe, server, workstation, and personal computer.

  • A supercomputer is the most expensive and most powerful kind of computer. It is used primarily to assist in solving massive scientific problems.
  • A mainframe computer, while being very large, is used primarily as the main, central computing system for major corporations. Optimized for high availability, resource utilization, and security, mainframes are typically used for mission critical applications, such as transaction processing.
  • A server is any computer on a network that makes access to files, printing, communications, and other services available to users of the network. Servers are used to provide services to users within large organizations or to Web users. Servers are optimized for access by many concurrent users and therefore have more advanced microprocessors, more memory, a larger cache, and more disk storage than single-user computers.
  • Workstations, designed for medical, engineering, architectural, or animation and graphics design uses, are optimized for visualization and rendering of three-dimensional models, and typically have fast processors, large memory, and advanced video cards.
  • Personal computers (PCs) are used for personal computing and small business computing. In addition, portable computers-notebook computers, netbooks, tablets, and smartphones-have increasingly become part of an organization’s information systems infrastructure.

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

62) Briefly describe system software.

Answer:  System software is the collection of programs that control the basic operations of computer hardware. The most prominent type of system software, the operating system (e.g., Windows 8, OS X, Ubuntu Linux), coordinates the interaction between hardware components (e.g., the CPU and the monitor), peripherals (e.g., printers), application software (e.g., office programs), and users. Operating systems are often written in assembly language, a very low-level computer programming language that allows the computer to operate quickly and efficiently.

 

The operating system is designed to insulate you from this low-level language and make computer operations unobtrusive. Further, the operating system provides a common layer for different underlying devices, so that applications only have to be developed for different operating systems, rather than for each different computer model. The operating system performs all of the day-to-day operations that we often take for granted when using a computer, such as updating the system clock, printing documents, or saving data to a disk. Just as our brain and nervous system control our body’s breathing, heartbeat, and senses without our conscious realization, the system software transparently controls the computer’s basic operations.

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

63) List and explain the different components of a network.

Answer:  A network consists of three separate components-servers, clients, and peers.

  • A server is any computer on the network that makes access to files, printing, communications, and other services available to users of the network. Servers only provide services.
  • A client is any computer, such as a user’s PC or laptop, on the network, or any software application, such as Microsoft’s Outlook e-mail client, that uses the services provided by the server. Clients only request services. A client usually has only one user, whereas many different users share the server.
  • A peer is any computer that may both request and provide services.

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

64) Why aren’t IP addresses normally used to navigate Web addresses instead of domain names?

Answer:  IP addresses can be used instead of URLs to navigate to particular Web addresses. This practice is not done regularly, as IP addresses are far more difficult to remember than domain names, and an organization may assign its domain name to a server with a different IP address. While the IP address behind a domain name may change, the domain name stays the same.

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.2: Describe the essential components of an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

65) Which of the following occurred in the 1946-1958 generation of computing?

  1. A) The interpersonal computing era ended and the internetworking era began.
  2. B) The internetworking era ended.
  3. C) The mainframe era began.
  4. D) The mainframe era ended and the personal computer era began.
  5. E) The personal computer era ended and the interpersonal computing era began.

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.3: Discuss managerial issues associated with managing an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

66) Which of the following occurred in the 1964-1990 generation of computing?

  1. A) The mainframe era began.
  2. B) The personal computer era ended and interpersonal computing began.
  3. C) The mainframe era ended and the personal computer era began.
  4. D) The interpersonal computing era ended and the internetworking era began.
  5. E) The internetworking era ended.

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.3: Discuss managerial issues associated with managing an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

67) Which of the following occurred in the 1990-2000 generation of computing?

  1. A) The mainframe era began.
  2. B) The personal computer era ended and the interpersonal computing era began.
  3. C) The mainframe era ended and the personal computer era began.
  4. D) The interpersonal computing era ended and the internetworking era began.
  5. E) The internetworking era ended.

Answer:  B

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.3: Discuss managerial issues associated with managing an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

68) Which of the following occurred in the 1958-1964 generation of computing?

  1. A) The internetworking era began.
  2. B) The personal computer era expanded.
  3. C) The interpersonal computing era ended.
  4. D) The interpersonal computing era began.
  5. E) The mainframe era expanded.

Answer:  E

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.3: Discuss managerial issues associated with managing an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

69) The prediction that the number of transistors on a chip would double about every two years is known as ________.

  1. A) Megan’s law
  2. B) Ashby’s law
  3. C) Murphy’s law
  4. D) Metcalfe’s law
  5. E) Moore’s law

Answer:  E

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.3: Discuss managerial issues associated with managing an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

70) Manufacturers of hardware and software often apply the concept of planned obsolescence, meaning that ________.

  1. A) the companies have already decided when to launch their next product
  2. B) the product is designed in such a way as to extend its life span
  3. C) the product is designed to last only for a certain life span
  4. D) the product is designed to avoid obsolescence
  5. E) the companies do not enter markets that have the risk of product obsolescence

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.3: Discuss managerial issues associated with managing an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

71) With respect to the domain name, the suffix “.com” is reserved for network organizations.

Answer:  FALSE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.3: Discuss managerial issues associated with managing an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

 

72) Briefly explain Moore’s law.

Answer:  In 1965, Intel cofounder Dr. Gordon Moore hypothesized that the number of transistors on a chip would double about every two years. When Moore made this bold prediction, he did not limit it to any specified period of time. This prediction became known as Moore’s Law. Interestingly, whereas the first CPU had 2,200 transistors, the newest models have broken the 5-billion-transistor mark, so Dr. Moore’s prediction has been fairly accurate so far. The number of transistors that can be packed into a modern CPU and the speed at which processing and other activities occur are remarkable. For example, the Intel Core i7 Extreme CPU can complete hundreds of millions of operations every second.

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.3: Discuss managerial issues associated with managing an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

73) Briefly explain the history of computing.

Answer:  When the Zuse Z1 Computer (a mechanical computer using program punch cards) was introduced in 1936, almost all business and government information systems consisted of file folders, filing cabinets, and document repositories. Huge rooms were dedicated to the storage of these records. Information was often difficult to find, and corporate knowledge and history were difficult to maintain. Only certain employees knew specific information. When these employees left the firm, so did all their knowledge about the organization. The computer provided the solution to the information storage and retrieval problems facing organizations up to the 1940’s. Shifts in computing eras were facilitated by fundamental changes in the way computing technologies worked. Each of these fundamental changes is referred to as a distinct generation of computing.

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.3: Discuss managerial issues associated with managing an organization’s IS infrastructure.

Classification:  Concept

 

74) Under the ________ model, organizations “rent” resources such as processing, data storage, or networking from an external provider on an as-needed basis and pay only for the services used.

  1. A) cluster computing
  2. B) grid computing
  3. C) distributed computing
  4. D) utility computing
  5. E) parallel computing

Answer:  D

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

75) As defined by the National Institute of Standards and Technology (NIST), “________ is a model for enabling ubiquitous, convenient, on-demand network access to a shared pool of configurable computing resources that can be rapidly provisioned and released with minimal management effort or service provider interaction.”

  1. A) Green computing
  2. B) Social networking
  3. C) Internetworking
  4. D) Web phishing
  5. E) Cloud computing

Answer:  E

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

76) The ability to adapt to increases or decreases in demand for processing or data storage is known as ________.

  1. A) extensibility
  2. B) portability
  3. C) reliability
  4. D) scalability
  5. E) usability

Answer:  D

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

77) Which of the following statements is true about the software as a service model?

  1. A) The customer has no knowledge or control over the underlying infrastructure and has only limited ability to control or configure application-specific settings.
  2. B) The customer has to manage the licenses for the operating systems being used.
  3. C) The customer can run his or her own applications that are typically designed using tools provided by the service provider.
  4. D) The customer is provided with the basic capabilities of processing, storage, and networking.
  5. E) The user has control over the applications but has limited or no control over the underlying infrastructure.

Answer:  A

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

 

78) Which of the following statements is true about the platform as a service model?

  1. A) The customer is provided with the basic capabilities of processing, storage, and networking.
  2. B) The customer has no knowledge or control over the underlying infrastructure and has only limited ability to control or configure application-specific settings.
  3. C) The customer can run his or her own applications that are typically designed using tools provided by the service provider.
  4. D) Only the basic capabilities of processing, storage, and networking are provided.
  5. E) The customer has to manage the licenses for the operating systems being used.

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

79) Which of the following statements is true about the infrastructure as a service model?

  1. A) The customer has to manage the licenses for the operating systems being used.
  2. B) The customer has no knowledge or control over the underlying infrastructure and has only limited ability to control or configure application-specific settings.
  3. C) The customer can run his or her own applications that are typically designed using tools provided by the service provider.
  4. D) The customer does not have to manage operating system licenses.
  5. E) The user has control over the applications but has limited or no control over the underlying infrastructure.

Answer:  A

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

80) Which of the following statements is true about a public cloud?

  1. A) It gives an organization a high degree of customizability over its data and applications.
  2. B) It can be used by any interested party on a pay-per-use basis.
  3. C) It is internal to an organization.
  4. D) It does not free an organization from the issues associated with managing the cloud infrastructure.
  5. E) It gives an organization a high degree of control over its data and applications.

Answer:  B

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

 

81) ________ is used to solve large-scale computing problems.

  1. A) Trusted computing
  2. B) Edge computing
  3. C) IP convergence
  4. D) Grid computing
  5. E) Distributed computing

Answer:  D

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

82) Which of the following is used to increase Web application performance?

  1. A) Trusted computing
  2. B) Distributed computing
  3. C) Content delivery networks
  4. D) IP convergence
  5. E) Green computing

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

83) ________ is used to transmit voice and video communication over the Internet.

  1. A) Edge computing
  2. B) IP convergence
  3. C) Distributed computing
  4. D) IP routing
  5. E) IP console

Answer:  B

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

 

84) ImmuneEarth, a research and development company, has “eradicate all diseases” as its motto. It has numerous departments that research the cure of various diseases. One of its largest departments includes the AIDS department where more than 500 scientists constantly research the cure for AIDS. ImmuneEarth has numerous computers that have been grouped into a cohesive system for this purpose. Recently, one of its computers was updated because it had low performance that slowed the entire system. Which of the following is ImmuneEarth using to research the cure for AIDS?

  1. A) grid computing
  2. B) green computing
  3. C) trusted computing
  4. D) edge computing
  5. E) IP convergence

Answer:  A

AACSB:  Analytical thinking

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Application

85) Which of the following differentiates grid computing from cloud computing?

  1. A) Grid computing uses a large number of computers.
  2. B) Grid computing is a natural evolution of the widespread adoption of virtualization and utility computing.
  3. C) Grid computing is applied to a single large problem.
  4. D) Grid computing involves over-the-Internet provision of dynamically scalable and often virtualized resources.
  5. E) Grid computing is a model for enabling convenient, on-demand network access to a shared pool of configurable computing resources.

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

 

86) In grid computing, the slowest computer creates a bottleneck and slows down the entire grid. A(n) ________ grid, consisting of a large number of homogeneous computers, can help overcome these problems.

  1. A) trusted
  2. B) edged
  3. C) clustered
  4. D) dedicated
  5. E) parallel

Answer:  D

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

87) Customers can run their own applications, which are typically designed using tools provided by the service provider in a(n) ________ model.

  1. A) infrastructure as a service
  2. B) platform as a service
  3. C) software as a service
  4. D) application as a service
  5. E) hardware as a service

Answer:  B

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

88) ________, the use of the Internet protocol (IP) for transporting voice, video, fax, and data traffic, has allowed enterprises to make use of new forms of communication and collaboration, as well as traditional forms of communication, at much lower costs.

  1. A) Grid computing
  2. B) IP edging
  3. C) IP convergence
  4. D) Edge computing
  5. E) IP console

Answer:  C

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

 

89) Using a utility computing model, cloud computing helps to transform IT infrastructure costs from a capital expenditure to an operational expenditure.

Answer:  TRUE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

90) A public cloud is internal to an organization and can help the organization to balance demand and supply of computing resources within the organization.

Answer:  FALSE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

91) The applications under the Software as a Service model are typically the toughest to deploy.

Answer:  FALSE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

92) In grid computing, the slowest computer creates a bottleneck and slows down the entire grid.

Answer:  TRUE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

93) In the platform as a service (PaaS) model, the customer uses only applications provided via a cloud infrastructure.

Answer:  FALSE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

 

94) IP cannot be used to transmit video data.

Answer:  FALSE

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Easy

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

95) Distinguish between the software as a service model and the platform as a service model.

Answer:  In the software as a service (SaaS) model, the customer uses an application provided via a cloud infrastructure. The consumer cares only about the application, with no knowledge or control over the underlying infrastructure and has only limited ability to control or configure application-specific settings. The customer does not have to worry about maintaining or updating the software, the underlying platform, or the hardware infrastructure.

 

In the platform as a service (PaaS) model, the customer can run his or her own applications that are designed using tools provided by the service provider. In this model, the user has control over the applications but has limited or no control over the underlying infrastructure. As the underlying computing platform is provided, the customer does not have to worry about purchasing software licenses, such as operating systems for Web servers or database management systems, and the service provider manages the functioning and updating of the platform provided.

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

96) Write a short note on the infrastructure as a service model.

Answer:  In the infrastructure as a service (IaaS) model, only the basic capabilities of processing, storage, and networking are provided. Hence, the customer has the most control over the resources. The IaaS model provides the customer with the greatest flexibility; on the other hand, while the infrastructure is provided, managing licenses for operating systems and so on is still the responsibility of the customer, and setup costs are considerably higher.

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

97) Briefly discuss the types of clouds.

Answer:  Cloud service providers such as Amazon.com offer what is referred to as a public cloud. Services in a public cloud can be used by any interested party on a pay-per-use basis; hence, they are often used for applications that need rapid scalability (i.e., the ability to adapt to increases or decreases in demand for processing or data storage), or in cases where there is insufficient capital or other resources to build or expand an IT infrastructure. In contrast, a private cloud (or internal cloud) is internal to an organization and can help the organization to balance demand and supply of computing resources within the organization; similar to a public cloud, a private cloud provides self-service access to resources, allowing business users to provision resources on-demand using a utility computing model. A private cloud does not free an organization from the issues associated with managing the cloud infrastructure, but it does give the organization a high degree of customizability, flexibility, and control over its data and applications.

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

98) Briefly describe grid computing.

Answer:  Grid computing refers to combining the computing power of a large number of smaller, independent, networked computers (often regular desktop PCs) into a cohesive system in order to solve problems that only supercomputers were previously capable of solving. Similar to cloud computing, grid computing makes use of distributed resources; however, in contrast to cloud computing, the resources in a grid are typically applied to a single large problem. To make grid computing work, large computing tasks are broken into small chunks, each of which can then be completed by individual computers. However, as the individual computers are also in regular use, the individual calculations are performed during the computers’ idle time so as to maximize the use of existing resources.

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept

 

99) Explain how scalability is an issue for organizations when managing their cloud infrastructure.

Answer:  One of the biggest promises of cloud computing is scaleability, such that organizations can scale up or down their infrastructure as needed. Yet, not every provider will be able to meet every organization’s demands. Thus, organizations have to carefully evaluate to what extent the provider will be able to meet current and future business needs in terms of data storage, transaction volumes, and so on.

AACSB:  Information technology

Difficulty:  Moderate

Learning Obj.:  3.4: Describe cloud computing and other current trends that can help an organization address IS infrastructure-related challenges.

Classification:  Concept