Theoretical Basis for Nursing 3rd Edition McEwen – Test Bank

$20.00

Category:

Description

INSTANT DOWNLOAD WITH ANSWERS

Theoretical Basis for Nursing 3rd Edition McEwen – Test Bank

Chapter 6- Overview of Grand Nursing Theories

 

1. Based on categories by Tomey and Alligood, theories that look at phenomenon for description or explanation for the purpose of control or prediction of the phenomenon in the practice setting would fall under which category?
A) Nursing theories
B) Middle range theories
C) Grand theories
D) Nursing philosophies

 

 

2. Which of the following would be the category of a theory when basing the category on: philosophies, nursing models, nursing theories, theories, and middle range nursing theories?
A) Theoretical background
B) Paradigms
C) Nursing domains
D) Scope

 

 

3. In the categorization of nursing theories by Meleis, one group focused on the domain of human beings and pan-dimensional energy fields. In which domain is this classified?
A) Nursing therapeutics
B) Interactions
C) Client (human being)—environment interactions
D) Nursing clients

 

 

4. There are seven criteria for analysis of grand theories that have been selected and discussed. Which of the following is not one of the criteria?
A) Background of the theorist
B) Usefulness
C) Parsimony
D) Time period

 

 

5. Three scholars developed categorization of theories based on paradigms. Which nursing scholar used the categories of totality paradigm and simultaneity paradigm?
A) Parse
B) Newman
C) Fawcett
D) Orem

 

 

6. Scholars have developed categorization of theories based on paradigms. Which nursing scholar used the categories of particulate-deterministic school, interactive-integrative school, and unitary-transformative?
A) Parse
B) Newman
C) Fawcett
D) Rodgers

 

 

7. Scholars have developed categorization of theories based on paradigms. Which nursing scholar used the categories of reaction, reciprocal interaction, and simultaneous action?
A) Parse
B) Newman
C) Fawcett
D) Roy

 

 

8. When using analysis criteria for a grand theory, why it is important to consider the background of the theorist?
A) It reveals the foundations of the theorist’s ideas
B) It examines the assumptions of the author
C) It leads to understanding application to practice
D) It determines the complexity of the thought process

 

 

9. When assessing a theory, the analysis reveals an influence from the reaction world view. In which of the following areas of analysis is this considered?
A) Background of theorist
B) Philosophical underpinning of the theory
C) Major assumptions, concepts, and relationships
D) Parsimony

 

 

10. Which of the following is the criterion for assessing the complexity of a theory?
A) Major assumptions, concepts, and relationships
B) Usefulness
C) Value in extending nursing science
D) Parsimony

 

 

11. What is the purpose for critiquing theories?
A) To determine usefulness in nursing science
B) Evaluate the scholar’s work for publication
C) Determine applicability to other disciplines
D) Prove the theory

 

 

12. When using a grand theory for a research study, the researcher is aware the concepts and propositions are which of the following?
A) Simplistic
B) Amenable to testing
C) Lack operation definitions
D) Succinct and well defined

 

 

13. Grand theories in nursing provide an overview and foundation for future development of which type of theory?
A) Practice
B) Middle range theory
C) Microtheory
D) Metatheory

 

 

14. Nurses are using theory to guide practice. Which of the following is not a noted reason for using theory in nursing practice?
A) Improve patient outcomes
B) Renew and update practice
C) Enhance quality of healthcare
D) Advance the view of nursing in society

 

 

15. Based on the categorization of nursing theories and nursing domains by Meleis, Levine’s and Orem’s theories on nursing were placed together into a category. Which of the categories, as defined by Meleis, are these theories considered to be classified?
A) Nursing clients
B) Interactions
C) Human being—environment interactions
D) Nursing therapeutics

 

 

 

Answer Key

 

1. A
2. D
3. C
4. D
5. A
6. B
7. C
8. A
9. B
10. D
11. A
12. C
13. B
14. D
15. D

 

Chapter 7- Grand Nursing Theories Based on Human Needs

1. Grand nursing theories that are based on human needs include all but one of the following. Which is not considered to be a part of needs-based theories?
A) Focus is on the client.
B) Client is considered biopsychosocially.
C) Individual parts of the client are considered.
D) Interventions are prescribed to meet client needs.

 

 

2. Florence Nightingale developed a model for nursing practice that was inductively derived based on her experiences during a time of war. What is the model considered by most nursing scholars?
A) Philosophy
B) Practice theory
C) Schema
D) Research theory

 

 

3. One of the concepts of Nightingale’s model included the following five points: pure air, pure water, efficient drainage, cleanliness, and light. In which concept are these five points included?
A) Social considerations
B) Personal cleanliness
C) Ventilation and warming
D) Health of house

 

 

4. The nurse theorist Virginia Henderson developed which theory?
A) The Principles and Practice of Nursing
B) Patient-Centered Approaches to Nursing
C) The Self-Care Deficit Nursing Theory
D) The Behavioral System Model

 

 

5. In the theory by Virginia Henderson, The Principles and Practice of Nursing, she defines nursing and considers her definition of nursing which of the following?
A) A concept
B) A model
C) An assumption
D) An axiom

 

 

6. One nurse theorist and her colleague listed 10 steps in identifying the client’s problems and 10 nursing skills to be used in developing a treatment typology. Who is this nurse theorist?
A) Betty Neuman
B) Dorothy Johnson
C) Faye Abdellah
D) Florence Nightingale

 

 

7. The nurse theorist Dorothea E. Orem developed which nursing theory?
A) Patient-Centered Approaches to Nursing
B) The Self-Care Deficit Nursing Theory
C) The Principles and Practice of Nursing
D) The Behavioral System Model

 

 

8. Included in The Self-Care Deficit and Nursing Theory by Orem, there are three nested theories. Which is not one of the nested theories?
A) Self-care
B) Nursing system
C) Family system
D) Self-care deficit

 

 

9. The nurse theorist Dorothy Johnson developed which nursing theory?
A) The Behavioral System Model
B) The Principles and Practice of Nursing
C) The Self-Care Deficit Nursing Theory
D) Patient-Centered Approaches to Nursing

 

 

10. In the theory developed by Dorothy Johnson, The Behavioral System Model, she incorporated all but one of the following into her theory. Which one is not included?
A) Systems theory
B) Human behavior
C) Stress
D) Family

 

 

11. Which of the following theories was founded on general systems theory, stress theory, and stress and coping theory?
A) The Neuman Systems Model
B) The Self-Care Deficit Model
C) Patient-Centered Approaches to Nursing
D) The Principles and Practice of Nursing

 

 

12. In the model by Betty Neuman, she focused on system theory, human needs of protection, or relief from stress. Which of the following was emphasized by her theory?
A) Humans have a need for dynamic balance that the nurse can provide.
B) The healthful house is a vital concept.
C) Nurses should care for the patient until the patient can care for self.
D) Behaviors should be organized around specific goals.

 

 

 

Answer Key

 

1. C
2. A
3. D
4. A
5. A
6. C
7. B
8. C
9. A
10. D
11. A
12. A